Ezer Vonnegut-könyvet kap egy floridai iskola, ahol betiltanák Az ötös számú vágóhidat

Ezer Vonnegut-könyvet kap egy floridai iskola, ahol betiltanák Az ötös számú vágóhidat

ro | 2022. június 14. |

Az indianapolisi Kurt Vonnegut Múzeum és Könyvtár ezen a héten ezer ingyenpéldányt adományoz Az ötös számú vágóhídból, a könyveket a floridai Brevard megye tanárai és diákjai kapják majd meg, miután egy Anyák a Szabadságért nevű szülői szervezet a kötet iskolai betiltását kezdeményezte - írja a LitHub.

Amerikában az utóbbi időben egyre-másra szaporodnak a tiltások, legutóbb épp egy hónapja írtunk arról, hogy egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét. A csattanós válaszra nem is kellett sokat várni, Margaret Atwood kiadója ugyanis a könyvégetésekre utalva limitált példányszámban megjelentette a regény tűzálló kiadását, amelyet maga a szerző tesztelt.

Elárverezték az elégethetetlen Atwood-könyvet, a szólásszabadágot támogatják belőle
Elárverezték az elégethetetlen Atwood-könyvet, a szólásszabadágot támogatják belőle
Tovább olvasok

A Vonnegut Könyvtár a felajánlással szintén a cenzurális törekvésekre reagált. Bár hivatalosan még nem tiltották be a könyvet, de amúgy nem ez lenne az első alkalom, hogy Vonnegut könyvei szúrnák egyesek szemét. Az igazgató szerint a múltban is történtek már hasonló kezdeményezések, de a mostani azért is nagy jelentőségű, mert a helyi és szövetségi politikusok szerinte mintha támogatnák az első alkotmánymódosításból fakadó szabad olvasás jogának megsértését (az első alkotmánymódosítás rendelkezik egyebek között a szólás- és sajtószabadságról – a szerk.).

Egy múltbeli esetről amúgy maga Vonnegut is megemlékezett a Virágvasárnap című „önéletrajzi kollázsában”: egyszer ugyanis az történt, hogy egy észak-dakotai iskolában a portás a vezetőség utasítására elégette a kazánban Az ötös számú vágóhidat:

„Még Viktória királynő mércéjével mérve is, az egész regény egyetlen sértő sora a következő: >>Lódulj az útról, te hülye anyabaszogató.<< Ezt egy amerikai tankelhárító tüzér mondja egy fegyvertelen amerikai segédlelkésznek az Ardennekbeli csata során, Európában, 1944 decemberében, az amerikai fegyveres erők egyetlen nagy vereségében a történelem folyamán (a Konföderációt leszámítva). A segédlelkész hozta rájuk az ellenséges tüzet.”

Álruhás rendőrök, prűd vámosok: Az Üvöltés bemutatta, miért rossz ötlet a cenzúra
Álruhás rendőrök, prűd vámosok: Az Üvöltés bemutatta, miért rossz ötlet a cenzúra

A hatóságok megpróbálták eltüntetni Allen Ginsberg versét, ehelyett viszont csak azt érték el, hogy ikonikus státuszba került. Az Üvöltés sztorija helyenként egy Charlie Chaplin-filmre hasonlít, és elég tanulságos ma és Magyarországon is.

Tovább olvasok

Vonnegut mindenesetre akkor levelet írt az iskolaszék elnökének, egyebek között a következő állt benne:

„Ha vesződne azzal, hogy elolvassa a könyveimet, ahogyan művelt ember tenné, megtudná, hogy nem hirdetik a szexet, sem bármiféle zabolátlanságot. Rimánkodnak mindenkinek, hogy legyenek kedvesebbek és felelősségteljesebbek, mint amilyenek rendszerint. Igaz, hogy némelyik szereplő mosdatlan szájú. Méghozzá azért, mivel az emberek a való életben mosdatlan szájúak. (…) És tudjuk azt is, hogy azok a csúnya szavak valójában nem sok kárt tesznek gyermekeinkben. Bennünk sem tettek kárt fiatalkorunkban. A gonosz cselekedetek meg a hazugság – azok tesznek kárt bennünk.”

Ugyanebben a fejezetben gyakorlati tanácsokkal is szolgált:

„Ajánlom, hogy a következőképpen vessenek véget országunkban egyszer s mindenkorra a könyvek betiltásának: az iskolaszékre pályázókat kapcsolják hazugságvizsgáló gépre, és tegyék fel nekik a következő kérdést: >>Elolvasott-e egy könyvet az első betűtől az utolsóig, amióta elvégezte a középiskolát? Vagy egyáltalán elolvasott-e az első betűtől az utolsóig egy könyvet a középiskolában?<<

És ha az igazságnak megfelelően a válasz:>>Nem<<, akkor a jelöltnek hozzák udvariasan tudomására, hogy nem kerülhet be az iskolaszékbe, és nem jártathatja a nagy pofáját arról, hogy a könyvektől bolondulnak meg a gyerekek.” (ford. Borbás Mária és Szántó György Tibor)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új dokumentumfilm készült Kurt Vonnegutról

Közel negyven évvel azután, hogy a forgatás megkezdődött, elkészült egy új dokumentumfilm Kurt Vonnegutról. A filmet, amelynek stábja 1982-től 2007-ig követte az írót, november 19-én mutatják be a tengerentúlon. Mutatjuk az előzetesét!

...
Hírek

Vonnegut üzenetét Benedict Cumberbatch olvassa fel a jövő embereinek

1988-ban egy reklámkampány részeként Kurt Vonnegut levelet írt a TIME-ba a száz évvel később, 2088-ban élő embereknek. A kemény hangú írás most Benedict Cumberbatch előadásában hallgatható meg.

...
Hírek

226 Kurt Vonneguttól származó szerelmes levelet találtak

Kurt Vonnegut lánya egy véletlennek köszönhetően több mint kétszáz szerelmes levelet talált a házuk padlásán. A korábban kiadatlan feljegyzések most fakszimile kiadásban jelentek meg.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

A Carmen Mola írói álnév mögött rejtőző három spanyol szerző mesélt extrém gyilkossági ötletekről, a közös alkotási folyamat előnyeiről és kihívásairól, valamint a jövőbeli terveikről is.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Hírek
...
Hírek

Ukrajna 19 millió orosz könyvet von ki a könyvtáraiból

...
Hírek

Kemény Zsófi: Muszáj meghalni a píárért? [Petőfi200]

...
Szórakozás

Olivia Colman dermesztő lesz az új Dickens-sorozatban

...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez