Ulickaja: Csak az orosz csapatok azonnali kivonása lehet a megoldás

Ljudmila Ulickaja világhírű orosz író interjút adott a HVG-nek, amiben beszélt a háborúról, Putyinról és Orbán Viktorról is. Azt is elmondta, hogy az oroszok és ukránok közötti viszony normalizálódásához szerinte a tárgyalás az egyetlen út. 

fk | 2022. március 10. |

Nem sokkal azután, hogy az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen, számos más művész mellett Ljudmila Ulickaja is üzent a világnak. Akkor drámainak nevezte az eseményeket. „Egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát. Csak találgatnunk lehet, mit írnak majd erről ötven év múlva a történelemkönyvek. Fájdalom, rettegés, szégyen – a mai napnak ezek az érzései.” – írta.

Ulickaja: A mai nap történéseiért viselt felelősségben mi, kortárs szemtanúk is osztozunk
Tovább olvasok

Az orosz író most a HVG-nek adott interjút, amelyben hosszabban is beszélt arról, hogyan látja a háborút. Elmondta, hogy szerinte az utóbbi években egyre nyilvánvalóbban látszik, hogy Sztálin „visszatér”, és hogy Putyin nosztalgiát érez a sztálini évtizedek iránt. „Nem tudom, az oroszok valójában mit gondolnak Sztálinról. Attól tartok, hogy nem gondolkoznak sem a múltról, sem pedig a jövőről. Ha ugyanis gondolkodnának, nem választották volna meg örök időkre Putyint a »világ vezetőjének«”. Arról is beszélt, hogy meglátása szerint az oroszok sokkal jobban szeretik azt, ha alárendelhetik magukat a vezetőiknek, és teljesíthetik a felülről érkező utasításokat, és hogy megdöbbenéssel tapasztalom, hogy az utóbbi években az egész szovjet múlt iránti nosztalgia is erősödik.

Az interjúban szóba került az is, hogy az oroszok és az ukránok közötti viszony normalizálódásához a tárgyalás az egyetlen út. „Csak az orosz csapatok azonnali kivonása lehet a megoldás. Attól tartok, ehhez előbb – akár csak részlegesen is – le kell váltani a jelenlegi orosz vezetést”, még akkor is, ha „a hatalom leválthatósága nem tartozik az orosz hagyományok közé”.

Globális bojkottra szólítanak fel az ukrán könyvszakma képviselői
Tovább olvasok

A Putyinnal eddig feltűnően jó kapcsolatot ápoló Orbán Viktorról azt mondta, hogy már „át kellene adnia a helyét egy olyan új embernek, aki modernebb szemléletben gondolkodik. Pedig a magyarok valamikor az egész egykori szocialista tábornak példát mutattak, amikor mertek bátran szembeszállni a párt iránymutatásával. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de új bátorságot kívánok mindenkinek.”

A teljes interjút az e heti HVG-ben és a hvg360-on lehet elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ulickaja: A mai nap történéseiért viselt felelősségben mi, kortárs szemtanúk is osztozunk

Az orosz író üzenetében azt írta, egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát. Csak találgatnunk lehet, mit írnak majd erről ötven év múlva a történelemkönyvek. 

...
Kritika

Hidegrázós élmény Ulickaja Csak egy pestisét olvasni

Ulickaja az idén úgy döntött, leporolja 42 évvel ezelőtti forgatókönyvét, és megmutatja, milyen reakciókat vált ki az emberekből egy járvány. A valós eseményeken alapuló Csak egy pestis az egyik leghátborzongatóbb történet, amit 2020-ban olvashatunk, mégis reményt ígér. 

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.