Tóth Krisztina új könyve egy disztópia, amely a társadalmi manipulációról szól

Tóth Krisztina volt Szabados Ágnes Mutasd a könyvespolcod! című műsorának vendége. Az író, költő megmutatta az adásban nyolcezer kötetes könyvtárát, beszélt a számára legfontosabb könyvekről, és arról is, hogy miről fog szólni a könyvhétre megjelenő új regénye.

fk | 2022. április 26. |

  • Ez egy nyolcezer kötetes könyvtár, külön van a magyar irodalom, a világirodalom és külön vannak az idegen nyelvű könyvek és a gyerekkönyvek.
  • „Nagyon fontosak nekem a kollegáim és az elődjeim” – mondta arról, hogy miért magyar könyveket választott ki a beszélgetésre. „Arra gondoltam, hogy három olyan írót választok, akik komoly szerepet játszottak az életemben, és akik nem csak a műveikkel, hanem a személyükkel is komoly példát jelentenek.”

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag
Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

A versek hangzásáról, műhelytitkokról, a költészet alapanyagáról és a költőkkel kapcsolatos sztereotípiákról is szó esett tegnap a Margón Tóth Krisztina új verseskötetének bemutatóján. A Bálnadalról  (olvass bele ITT). Szilágyi Zsófia kérdezte a költőt, a kötetből Márfi Márk olvasott fel.

Tovább olvasok

  • Az egyik választott könyve Csorba Győző Csikorgó című kötete volt. „Tizenhat éves voltam, amikor megismertem Csorba Győzőt egy pécsi kirándulás alkalmával.” Elmesélte, hogy onnantól kezdve a Kossuth-díjas költő mindig reagált, amikor levélben verseket küldött neki. Ha pedig megjelent egy új kötete, akkor azt minden alkalommal elküldte neki dedikálva. „Egyenként végignézte velem a verseimet és minden sort megvizsgáltunk.”
  • Mesélt arról is, hogyan fordult a szobrászattól a költészet felé. Középiskolában még szobrásznak tanult, de az egyetemi felvételi idején mégis a bölcsészkart választotta. „Ha az embernek van egy olyan képessége, hogy alkothat és létrehozhat dolgokat, akkor nem szabad, hogy ezt a képességet elsorvadni hagyja.” Szerinte, ha az ember vizuálisan érzékeny, akkor máshogy fog közelíteni a szöveghez és máshogy fog fogalmazni.

Tóth Krisztina: A szépirodalomnak nem kell szépnek lennie [PODCAST]

Tóth Krisztina legutóbbi verseskötetéről, a Bálnadalról beszélgetett Szilágyi Zsófia a szerzővel az őszi Margón, a kötetből Márfi Márk olvasott fel részleteket. Szóba került, hogy hol van a vers helye a 21. században, és arra is kitértek, hogy miképpen ültetik át a szerzők a versélményeiket saját köteteikbe. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a fontosabb gondolatokat. 

Tovább olvasok

  • Elárulta azt is, hogy most adott le a Magvetőnek egy regényt, ami a Könyvhétre fog megjelenni. Az a címe, hogy A majom szeme és két történet fonódik egybe benne, egyrészt van egy magánéleti szál és egy családtörténet, másrészt van egy társadalmi szál. Ez a könyv a társadalmi manipulációról szól, hogy miként lehet szinte tudatmódosítást elérni embereknél, hogyan lehet egészen személyes dolgokban is megváltoztatni a véleményüket, hozzáállásukat. A könyv főhőse egy pszichiáter, aki meglehetősen abuzív kapcsolatban van a pácienseivel, és aki szabad kezet kap egy nagyszabású kísérlethez.
  • „Szerintem nagyon fontos átlátni a manipuláció működését, és hogy ez hogyan hat az emberi tudatra.” Ez a könyv egy kvázi diktatúrában játszódik valahol Közép-Kelet-Európában. Tóth Krisztinát az foglalkoztatta elsősorban, hogy hova vezet és mi történik, ha az emberek tömegét manipulálják hosszútávon.
  • A második könyv, amit ajánlott Lázár Ervin Kisangyal című kötete. Szerinte ő a magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. „Ne csak ifjúsági szerzőként tartsuk őt számon!”
  • Tóth Krisztina elmondta, igyekszik olvasni a kollegáit és igyekszik vissza is jelezni nekik. Ő is kap visszajelzéseket. „Szerintem fontos, hogy olvassuk egymást.”
  • Most fejezte be a Világpuszi című gyerekkönyvét is, ez szintén nemsokára jön, és már az illusztrátornál, Szalma Editnél van. Ez egy olyan könyv lesz, amiben minden történet főhőse valamilyen problámával küzd. „Ezek a történetek igyekeznek segíteni és megmutatni, hogy mindnyájunknak vannak gondjai és problémái.”
  • A harmadik választott könyve az Az úgy volt… című Janikovszky-kötet volt, amit dedikált neki és a fiának a szerző 2001-ben, aki meglátogatta őket és náluk vacsorázott. „Nagyon nagy szeretettel emlékszem vissza rá, és amit nagyon fontosnak tartok, az a humora, az a végtelen könnyedség és irónia, amivel ő a világhoz viszonyolult.”
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tóth Krisztina: A verseimben a sztori gyakran egy apró látványelemből bomlik ki

Tóth Krisztina Bálnadal című kötete is felkerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. A költő egy videóban mesélt arról, hogy miért szerepelnek gyakran állatok az írásaiban, és hogy miért volt fontos számára a szonett műfajával való kísérlezetés. 

...
Podcast

Tóth Krisztina: A szépirodalomnak nem kell szépnek lennie [PODCAST]

Tóth Krisztina legutóbbi verseskötetéről, a Bálnadalról Szilágyi Zsófia beszélgetett a szerzővel az őszi Margón. Szóba került, hogy hol van a vers helye a 21. században, és arra is kitértek, hogy miképpen ültetik át a szerzők a versélményeiket saját köteteikbe.

...
Hírek

Tóth Krisztina az irodalomról, Simon Márton a költő szerepéről mesél a TEDxWomen-en

December 2-án a Katona József Színház ad otthont az idei TEDxLibertyBridgeWomen konferenciának, ahol a különleges történetek mellett táncos, zenei, filmes és fotós performanszokkal is készülnek az előadók.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.