Tóth Krisztina új könyve egy disztópia, amely a társadalmi manipulációról szól

Tóth Krisztina volt Szabados Ágnes Mutasd a könyvespolcod! című műsorának vendége. Az író, költő megmutatta az adásban nyolcezer kötetes könyvtárát, beszélt a számára legfontosabb könyvekről, és arról is, hogy miről fog szólni a könyvhétre megjelenő új regénye.

fk | 2022. április 26. |

  • Ez egy nyolcezer kötetes könyvtár, külön van a magyar irodalom, a világirodalom és külön vannak az idegen nyelvű könyvek és a gyerekkönyvek.
  • „Nagyon fontosak nekem a kollegáim és az elődjeim” – mondta arról, hogy miért magyar könyveket választott ki a beszélgetésre. „Arra gondoltam, hogy három olyan írót választok, akik komoly szerepet játszottak az életemben, és akik nem csak a műveikkel, hanem a személyükkel is komoly példát jelentenek.”

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag
Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

A versek hangzásáról, műhelytitkokról, a költészet alapanyagáról és a költőkkel kapcsolatos sztereotípiákról is szó esett tegnap a Margón Tóth Krisztina új verseskötetének bemutatóján. A Bálnadalról  (olvass bele ITT). Szilágyi Zsófia kérdezte a költőt, a kötetből Márfi Márk olvasott fel.

Tovább olvasok

  • Az egyik választott könyve Csorba Győző Csikorgó című kötete volt. „Tizenhat éves voltam, amikor megismertem Csorba Győzőt egy pécsi kirándulás alkalmával.” Elmesélte, hogy onnantól kezdve a Kossuth-díjas költő mindig reagált, amikor levélben verseket küldött neki. Ha pedig megjelent egy új kötete, akkor azt minden alkalommal elküldte neki dedikálva. „Egyenként végignézte velem a verseimet és minden sort megvizsgáltunk.”
  • Mesélt arról is, hogyan fordult a szobrászattól a költészet felé. Középiskolában még szobrásznak tanult, de az egyetemi felvételi idején mégis a bölcsészkart választotta. „Ha az embernek van egy olyan képessége, hogy alkothat és létrehozhat dolgokat, akkor nem szabad, hogy ezt a képességet elsorvadni hagyja.” Szerinte, ha az ember vizuálisan érzékeny, akkor máshogy fog közelíteni a szöveghez és máshogy fog fogalmazni.

Tóth Krisztina: A szépirodalomnak nem kell szépnek lennie [PODCAST]

Tóth Krisztina legutóbbi verseskötetéről, a Bálnadalról beszélgetett Szilágyi Zsófia a szerzővel az őszi Margón, a kötetből Márfi Márk olvasott fel részleteket. Szóba került, hogy hol van a vers helye a 21. században, és arra is kitértek, hogy miképpen ültetik át a szerzők a versélményeiket saját köteteikbe. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a fontosabb gondolatokat. 

Tovább olvasok

  • Elárulta azt is, hogy most adott le a Magvetőnek egy regényt, ami a Könyvhétre fog megjelenni. Az a címe, hogy A majom szeme és két történet fonódik egybe benne, egyrészt van egy magánéleti szál és egy családtörténet, másrészt van egy társadalmi szál. Ez a könyv a társadalmi manipulációról szól, hogy miként lehet szinte tudatmódosítást elérni embereknél, hogyan lehet egészen személyes dolgokban is megváltoztatni a véleményüket, hozzáállásukat. A könyv főhőse egy pszichiáter, aki meglehetősen abuzív kapcsolatban van a pácienseivel, és aki szabad kezet kap egy nagyszabású kísérlethez.
  • „Szerintem nagyon fontos átlátni a manipuláció működését, és hogy ez hogyan hat az emberi tudatra.” Ez a könyv egy kvázi diktatúrában játszódik valahol Közép-Kelet-Európában. Tóth Krisztinát az foglalkoztatta elsősorban, hogy hova vezet és mi történik, ha az emberek tömegét manipulálják hosszútávon.
  • A második könyv, amit ajánlott Lázár Ervin Kisangyal című kötete. Szerinte ő a magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. „Ne csak ifjúsági szerzőként tartsuk őt számon!”
  • Tóth Krisztina elmondta, igyekszik olvasni a kollegáit és igyekszik vissza is jelezni nekik. Ő is kap visszajelzéseket. „Szerintem fontos, hogy olvassuk egymást.”
  • Most fejezte be a Világpuszi című gyerekkönyvét is, ez szintén nemsokára jön, és már az illusztrátornál, Szalma Editnél van. Ez egy olyan könyv lesz, amiben minden történet főhőse valamilyen problámával küzd. „Ezek a történetek igyekeznek segíteni és megmutatni, hogy mindnyájunknak vannak gondjai és problémái.”
  • A harmadik választott könyve az Az úgy volt… című Janikovszky-kötet volt, amit dedikált neki és a fiának a szerző 2001-ben, aki meglátogatta őket és náluk vacsorázott. „Nagyon nagy szeretettel emlékszem vissza rá, és amit nagyon fontosnak tartok, az a humora, az a végtelen könnyedség és irónia, amivel ő a világhoz viszonyolult.”
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tóth Krisztina: A verseimben a sztori gyakran egy apró látványelemből bomlik ki

Tóth Krisztina Bálnadal című kötete is felkerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. A költő egy videóban mesélt arról, hogy miért szerepelnek gyakran állatok az írásaiban, és hogy miért volt fontos számára a szonett műfajával való kísérlezetés. 

...
Podcast

Tóth Krisztina: A szépirodalomnak nem kell szépnek lennie [PODCAST]

Tóth Krisztina legutóbbi verseskötetéről, a Bálnadalról Szilágyi Zsófia beszélgetett a szerzővel az őszi Margón. Szóba került, hogy hol van a vers helye a 21. században, és arra is kitértek, hogy miképpen ültetik át a szerzők a versélményeiket saját köteteikbe.

...
Hírek

Tóth Krisztina az irodalomról, Simon Márton a költő szerepéről mesél a TEDxWomen-en

December 2-án a Katona József Színház ad otthont az idei TEDxLibertyBridgeWomen konferenciának, ahol a különleges történetek mellett táncos, zenei, filmes és fotós performanszokkal is készülnek az előadók.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.