Tompa Andrea: Formáljuk ezt a teret olyanná, ahol a nőknek is helye van

Tompa Andrea: Formáljuk ezt a teret olyanná, ahol a nőknek is helye van

Poszt-nőnapi Facebook-posztjában a családja női tagjairól, a nők lehetőségeiről és a látható nőkről írt Tompa Andrea.

ro | 2021. március 10. |

"Dédanyáim közül senki sem tanult – mert senki sem tanulhatott, és semelyik dédanyámnak tudtommal nem volt semmiféle pályája azon kívül, hogy létrehozott, pásztorolt egy családot. Ki kilencet szült, ki csak egyet nevelt"- írja családja nőtagjairól Tompa Andrea. Majd azzal folytatja, hogy a nagymamái már tanultak – volna.

Az egyik nagymama orvosi egyetemre járt, együtt kezdte a férjével, mégis csak utána tíz évvel szerzett diplomát, hiszen időközben szült három gyermeket. A másik nagymama hiába szeretett volna festeni, a férje megtiltotta, mondván, az csak amolyan pingálás.

"Mindkettejükből vagyok: abból is, hogy valaki nőként tudott tanulni és abból is, hogy a művészi pályáért valahogy még mindig küzdeni kell,

bár ebben van sok nem-független tényező is. Anyám már tanulhatott, tőlünk már elvárt volt, és mondhatni: természetes."

Tompa Andrea a gondolatfolyamot folytatva emlékeztetett arra, hogy dédanyáink közül senki sem született úgy, hogy szavazhatott választásokon, és családjában a nagymamák sem mondhatták el magukról ugyanezt.

"Ha arra gondolok, hogy anyám az első nemzedék, aki nőként szavazati joggal született a családomban, akkor meghűl bennem a vér,

a politikai tudatosság és választási lehetőség ennyire friss tapasztalat. Sőt, nagyanyáink csak akkor szavazhattak a kezdet kezdetén, ha írástudók voltak, ez a kondíció a férfiakra nem volt érvényes. Ők nyilván írástudatlanul is átlátták a dolgokat."

A jelenre térve Tompa Andrea leírja az aznapi egyetemi óráját, amelyre egy drámaíró-rendező nőt hívott el, a diákjai pedig akkor találkoztak először olyan drámaíró nővel, akinek kötete is van, ez esetben Pass Andreával: "Megdöbbentő volt, amikor Andi elmesélte, hogyan nem vették fel rendezőnek". De Tompa Andrea kitér arra is, hogy a Pannonhalmi Szemlében jelent meg Földes Györgyi írása arról, hol is van a magyar irodalmi kánonban a női író, ő maga pedig egy olyan egyetemi órára kapott meghívást, ahol a romániai magyar zsidó írónőkről és az ő helyükről lesz szó.

"Amikor magunkról, nőkről gondolkodom, mindig arról a lehetőségről is gondolkodom, hogy mire tudunk a magunk terében, környezetében hatni.

Hogy nőket tegyünk láthatóvá,

hogy a tudományos munkában, a művészetben nőkre is hivatkozzunk, tegyünk valódi erőfeszítéseket azért, hogy formáljuk ezt a teret olyanná, ahol a nőknek is helye van" - tette hozzá Tompa Andrea.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Női szerzők könyvcímeit festették a Glücklich Vilma lépcső fokaira

A Budavári Önkormányzat a nemzetközi nőnap alkalmából női szerzők könyvcímeit festette fel a Glücklich Vilma lépcsőre, ami egy szuper kezdeményezés. Az írónőzés már nem annyira.

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

...
Nagy

Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot - Dolgok, amiket csak női írók hallanak

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

...
Nagy

Németh László az életének minden csapását játékká alakította

120 évvel ezelőtt, 1901. április 18-án született Németh László, a Gyász, a Bűn, az Iszony és az Égető Eszter írója. Születésének évfordulóján pályájának öt érdekes aspektusára hívjuk fel a figyelmet. 

Szerzőink

...
Ott Anna

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Nádas Péter, JK Rowling és Thom Yorke másokkal együtt írt Putyinnak levelet

...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Szabó T. Anna: “Ezért az örömért vagyunk a világon, ezért az egymásranevetős, önátadó bizalomért”

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.