Tompa Andrea: Formáljuk ezt a teret olyanná, ahol a nőknek is helye van

Tompa Andrea: Formáljuk ezt a teret olyanná, ahol a nőknek is helye van

Poszt-nőnapi Facebook-posztjában a családja női tagjairól, a nők lehetőségeiről és a látható nőkről írt Tompa Andrea.

ro | 2021. március 10. |

"Dédanyáim közül senki sem tanult – mert senki sem tanulhatott, és semelyik dédanyámnak tudtommal nem volt semmiféle pályája azon kívül, hogy létrehozott, pásztorolt egy családot. Ki kilencet szült, ki csak egyet nevelt"- írja családja nőtagjairól Tompa Andrea. Majd azzal folytatja, hogy a nagymamái már tanultak – volna.

Az egyik nagymama orvosi egyetemre járt, együtt kezdte a férjével, mégis csak utána tíz évvel szerzett diplomát, hiszen időközben szült három gyermeket. A másik nagymama hiába szeretett volna festeni, a férje megtiltotta, mondván, az csak amolyan pingálás.

"Mindkettejükből vagyok: abból is, hogy valaki nőként tudott tanulni és abból is, hogy a művészi pályáért valahogy még mindig küzdeni kell,

bár ebben van sok nem-független tényező is. Anyám már tanulhatott, tőlünk már elvárt volt, és mondhatni: természetes."

Tompa Andrea a gondolatfolyamot folytatva emlékeztetett arra, hogy dédanyáink közül senki sem született úgy, hogy szavazhatott választásokon, és családjában a nagymamák sem mondhatták el magukról ugyanezt.

"Ha arra gondolok, hogy anyám az első nemzedék, aki nőként szavazati joggal született a családomban, akkor meghűl bennem a vér,

a politikai tudatosság és választási lehetőség ennyire friss tapasztalat. Sőt, nagyanyáink csak akkor szavazhattak a kezdet kezdetén, ha írástudók voltak, ez a kondíció a férfiakra nem volt érvényes. Ők nyilván írástudatlanul is átlátták a dolgokat."

A jelenre térve Tompa Andrea leírja az aznapi egyetemi óráját, amelyre egy drámaíró-rendező nőt hívott el, a diákjai pedig akkor találkoztak először olyan drámaíró nővel, akinek kötete is van, ez esetben Pass Andreával: "Megdöbbentő volt, amikor Andi elmesélte, hogyan nem vették fel rendezőnek". De Tompa Andrea kitér arra is, hogy a Pannonhalmi Szemlében jelent meg Földes Györgyi írása arról, hol is van a magyar irodalmi kánonban a női író, ő maga pedig egy olyan egyetemi órára kapott meghívást, ahol a romániai magyar zsidó írónőkről és az ő helyükről lesz szó.

"Amikor magunkról, nőkről gondolkodom, mindig arról a lehetőségről is gondolkodom, hogy mire tudunk a magunk terében, környezetében hatni.

Hogy nőket tegyünk láthatóvá,

hogy a tudományos munkában, a művészetben nőkre is hivatkozzunk, tegyünk valódi erőfeszítéseket azért, hogy formáljuk ezt a teret olyanná, ahol a nőknek is helye van" - tette hozzá Tompa Andrea.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Női szerzők könyvcímeit festették a Glücklich Vilma lépcső fokaira

A Budavári Önkormányzat a nemzetközi nőnap alkalmából női szerzők könyvcímeit festette fel a Glücklich Vilma lépcsőre, ami egy szuper kezdeményezés. Az írónőzés már nem annyira.

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

...
Nagy

Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot - Dolgok, amiket csak női írók hallanak

...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.