Pert vesztettek a Tintin-örökösök

Pert vesztettek a Tintin-örökösök

Képein egy francia festő a Tintin-képregények főszereplőjét képzelte újra Edward Hopper világában. Az örökösöknek ez nem tetszett, perre mentek. A francia bíróság a héten hozott ítéletet.

ro | 2021. május 13. |

A francia Xavier Marabout festményein egymástól távol álló világokat vegyít, és képein a híres Tintin-képregények kalandor címszereplőjét Edward Hopper vizuális világába helyezi: az Éjjeli baglyok című híres festményének kulisszái között például Tintin egy lenge öltözetű nőnek udvarol (lásd a nyitóképet), de Hopper Chop Suey című képének díszletei közé is egy félmeztelen nő társaságában helyezte el a híres figurát. (ITT végig tudjátok pörgetni a képeket.) Honlapján Marabout a mindenütt jelenlévő paródiát emeli ki, és azt, hogy képeien egymástól távoli művészeti világok olvadnak össze.

A híres képregényíró és -rajzoló, Hergé jogörökösei viszont nem voltak vicces kedvükben, és a Tintin-jogokat kezelő Moulinsart nevű cég közölte, hogy a festő engedély nélkül használta képein Tintin karakterét. Érvelésük szerint annak semmi köze a humorhoz, ha valaki úgy húz hasznot egy szereplő hírnevéből, hogy azt erotikus környezetbe emeli át. Hergé szerintük nem véletlenül nem szerepeltetett nőket a történeteiben; egyszer azt mondta, túlságosan szereti a nőket ahhoz, hogy karikatúrát készítsen róluk.

A jogörökösök végül pereltek, a festő és ügyvédje ezzel szemben az alkotás és a kifejezés szabadsága mellett érvelt. Ebben a sorozatában Marabout Tintin romantikus életét Hopper intim, voyeurisztikus univerzumában képzelte el. A festő a nők beemelését azzal magyarázta, hogy Hergé világát borzasztóan férfiasnak tartja, melyből teljesen hiányoznak a nők. Épp ezért képein Tintint pin-up lányokkal vette körül, és ezzel humort is csempészett a festményekre. Ezen túlmenően viszont azt akarta megmutatni, hogy a két univerzum tökéletesen kiegészíti egymást.

Hírlevél feliratkozás

Marabout-nak amúgy nem ez az egyetlen mash-up sorozata: vannak olyan képei, melyeken Batman Klimt világával fuzionál, és összehozta Picassót a képregényes Tex Avery univerzumával is.

A héten a francia bíróság a művésznek adott igazat, és helyt adott annak az érvelésnek, amely a parodisztikus, humoros vonalat emelte ki. A bíróság emellett megállapította, hogy a Moulinsart rossz hírét keltette a festőnek akkor, amikor a műveit kiállító galériákkal kapcsolatba lépve a jogsértésekre figyelmeztette őket. A Moulinsartnak emiatt most 10 ezer euró kártérítést kell fizetnie a művésznek, és meg kell fizetnie a 20 ezer eurós jogi költségeket is.

Fotó: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Tintin legpolitikaibb sztorija

...
Nagy

Képzelt képzeleteddel képzelem [vasárnapi liezon]

Szabó Lőrinc és Edward Hopper találkozása a vasárnapi liezonban. 

...
Nagy

A vágy az ötödik emeleten lakik [vasárnapi liezon]

Edward Hopper és Schein Gábor műveinek vasárnapi találkozása.

...
Kritika

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

Dezső András új könyve a magyar és a Magyarországon dolgozó külföldi titkosszolgálatok világát mutatja be példákon keresztül, történeti hűséggel, apró részletekbe menően, olvasmányosan. A Fedősztori a hét könyve. 

Szerzőink

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: A költözés (7.)

...
Forgách Kinga

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

...
Ott Anna

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

Hírek
...
Nagy

Venczel Vera három emlékezetes filmje, amit szívesen nézünk

...
Hírek

Nyelv, nacionalizmus és művészi szabadság a Szépírók Őszi Fesztiváljának kiemelt témája

...
Hírek

Világhírű regényekből való idézetekkel mondja meg az időt az új óra

...
Hírek

Sally Rooney izraeli szerkesztője nyílt levelet írt a szerző bojkottja miatt

...
Hírek

Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!

...
Hírek

Könyvesblokk: Dinoszauruszok, egy botrányos párbaj és Lily fogadalma

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

...
Hírek

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról