Pert vesztettek a Tintin-örökösök

Pert vesztettek a Tintin-örökösök

Képein egy francia festő a Tintin-képregények főszereplőjét képzelte újra Edward Hopper világában. Az örökösöknek ez nem tetszett, perre mentek. A francia bíróság a héten hozott ítéletet.

ro | 2021. május 13. |

A francia Xavier Marabout festményein egymástól távol álló világokat vegyít, és képein a híres Tintin-képregények kalandor címszereplőjét Edward Hopper vizuális világába helyezi: az Éjjeli baglyok című híres festményének kulisszái között például Tintin egy lenge öltözetű nőnek udvarol (lásd a nyitóképet), de Hopper Chop Suey című képének díszletei közé is egy félmeztelen nő társaságában helyezte el a híres figurát. (ITT végig tudjátok pörgetni a képeket.) Honlapján Marabout a mindenütt jelenlévő paródiát emeli ki, és azt, hogy képeien egymástól távoli művészeti világok olvadnak össze.

A híres képregényíró és -rajzoló, Hergé jogörökösei viszont nem voltak vicces kedvükben, és a Tintin-jogokat kezelő Moulinsart nevű cég közölte, hogy a festő engedély nélkül használta képein Tintin karakterét. Érvelésük szerint annak semmi köze a humorhoz, ha valaki úgy húz hasznot egy szereplő hírnevéből, hogy azt erotikus környezetbe emeli át. Hergé szerintük nem véletlenül nem szerepeltetett nőket a történeteiben; egyszer azt mondta, túlságosan szereti a nőket ahhoz, hogy karikatúrát készítsen róluk.

A jogörökösök végül pereltek, a festő és ügyvédje ezzel szemben az alkotás és a kifejezés szabadsága mellett érvelt. Ebben a sorozatában Marabout Tintin romantikus életét Hopper intim, voyeurisztikus univerzumában képzelte el. A festő a nők beemelését azzal magyarázta, hogy Hergé világát borzasztóan férfiasnak tartja, melyből teljesen hiányoznak a nők. Épp ezért képein Tintint pin-up lányokkal vette körül, és ezzel humort is csempészett a festményekre. Ezen túlmenően viszont azt akarta megmutatni, hogy a két univerzum tökéletesen kiegészíti egymást.

Hírlevél feliratkozás

Marabout-nak amúgy nem ez az egyetlen mash-up sorozata: vannak olyan képei, melyeken Batman Klimt világával fuzionál, és összehozta Picassót a képregényes Tex Avery univerzumával is.

A héten a francia bíróság a művésznek adott igazat, és helyt adott annak az érvelésnek, amely a parodisztikus, humoros vonalat emelte ki. A bíróság emellett megállapította, hogy a Moulinsart rossz hírét keltette a festőnek akkor, amikor a műveit kiállító galériákkal kapcsolatba lépve a jogsértésekre figyelmeztette őket. A Moulinsartnak emiatt most 10 ezer euró kártérítést kell fizetnie a művésznek, és meg kell fizetnie a 20 ezer eurós jogi költségeket is.

Fotó: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Tintin legpolitikaibb sztorija

...
Nagy

Képzelt képzeleteddel képzelem [vasárnapi liezon]

Szabó Lőrinc és Edward Hopper találkozása a vasárnapi liezonban. 

...
Nagy

A vágy az ötödik emeleten lakik [vasárnapi liezon]

Edward Hopper és Schein Gábor műveinek vasárnapi találkozása.

...
Nagy

Nyáry Luca: Mégiscsak az 1989-es generáció nevelte fel a miénket

Milyen generációs párhuzamok és szakadékok vannak a z és az x generáció között? Hogyan látja ma egy 20 éves a rendszerváltást? Ezekről a társadalmi és generációs kérdésekről beszélgettünk Nyáry Lucával, aki ezúttal nem könyvet, hanem ifjúsági sorozatot készít, 89 címmel.

Szerzőink

...
Baráth Katalin

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

...
Kolozsi Orsolya

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

...
Sándor Anna

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Animától a VAN filmzenekarig: rapet, egyszálgitárt és angyali hangú énekesnőt ajánlunk a Margófesztről

...
Hírek

Meghalt Mo Hayder krimiíró

...
Hírek

Októberben érkezik John le Carré utolsó regénye

...
Hírek

El fogják hamvasztani az egyetlen J.D. Salingertől fennmaradt hangfelvételt

...
Beleolvasó

A manhattani pornómozi gépészének filmjei a teljes filmipart felforgatják

...
Podcast

Szivárványcsaládos mesekönyv, Orbán és foci, apokalipszis [10 perc Könyves]

...
Promóció

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

...
Promóció

Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom