Snyder szerint az európai háború részeként Putyin ki akarja éheztetni a harmadik világot

Snyder szerint az európai háború részeként Putyin ki akarja éheztetni a harmadik világot

Ukrajna a világ egyik legnagyobb élelmiszerexportőre, de az orosz tengeri blokád miatt a gabona nem jut el Afrikába és Ázsiába. Timothy Snyder amerikai történész szerint az éhínség miatt tömegek indulhatnak majd el Európa felé, és Vlagyimir Putyin pontosan ezt akarja.

ro | 2022. július 04. |

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európa elleni háború következő részeként ki akarja éheztetni a fejlődő világ nagy részét - írja a Twitteren közzétett elemzésében Timothy Snyder amerikai történész. Magyarázatként hozzátette, hogy békeidőben Ukrajna számít a világ egyik legnagyobb élelmiszerexportőrének, az orosz tengeri blokád ugyanakkor megakadályozza, hogy a gabona elhagyja az ukrán kikötőket. Ez viszont azzal jár, hogy több tízmillió gabona mehet tönkre a silókban, ami miatt több tízmillió embert fenyeget éhínség Afrikában és Ázsiában. Snyder szerint az ukrán gabonakiáramlás kontrollálása egyáltalán nem újkeletű, hiszen már Hitler és Sztálin is élt vele.

Sztálin kollektivizálási terveibe akkor négymillió ukrán halt bele, és a szovjet diktátor mindennek tetejébe még őket okolta a halálozásokért: a szovjet propaganda egészen egyszerűen náciknak nevezte azokat, akik felhívták a figyelmet az ukrán éhínségre. De az ukrán mezőgazdaság ellenőrzés alatt tartása nem állt távol a náciktól sem, sőt, Snyder szerint Hitlernek ez volt az egyik legfőbb háborús célkitűzése. Abban bízott ugyanis, hogy az ukrán gabonát a Szovjetunióból Németországba irányíthatja majd, kiéheztetve ezzel több millió embert az országban. Szerinte az orosz emlékezetpolitika megágyazott a 21. századi éhínségtervnek, hiszen az oroszoknak azt tanították, hogy arról nem Sztálin tehet, ráadásul folyamatosan azt sulykolták feléjük, hogy az ukránok nácik - így a gabona ellopása és a tengeri blokád sokak számára már elfogadhatónak tűnik.

Snyder szerint Putyin terve három fázisú: először is tönkre akarja tenni az ukrán államot azzal, hogy elvágja az exportot. Ezzel egyidejűleg menekültválságot okoz, hiszen az éhezés miatt embertömegek kelhetnek útra Észak-Afrikából és a Közel-Keletről - azaz olyan térségekből, amelyek az ukrán gabona komoly felvevőpiacai. A helyzet súlyosbodásával (lázongások, éhínségek, stb.) az orosz propaganda majd Ukrajnát okolja, és Moszkva az orosz területszerzések elismerését és a szankciók feloldását követeli majd. "Oroszország azt tervezi, hogy ázsiaiakat és afrikaiakat éheztet annak érdekében, hogy megnyerje az európai háborút" - tette hozzá. Snyder szerint ez a kolonializmus új szintje, és az éhínséget eszközként felhasználó politika legújabb fejezete.

Timothy Snyderrel néhány éve, a Fekete föld című kötete megjelenése után interjúztunk, akkor egyebek között a holokausztról, valamint a népirtás és a klímaváltozás közötti kapcsolatról beszélgettünk vele. 2019-ben jelent meg magyarul A szabadság felszámolása című könyve, amelyről a The Chicago Tribune azt írta, hogy rendkívül precízen dokumentálja, hogyan szilárdította meg hatalmát Vlagyimir Putyin Oroszországban, Oroszország hogyan rohanta le Ukrajnát, és az orosz hatalmi érdekek hogyan érvényesültek a 2016-s amerikai elnökválasztásban. Olvass bele:

Putyin legfontosabb olvasmánya, amire egy rendszert húzott fel
Putyin legfontosabb olvasmánya, amire egy rendszert húzott fel
Tovább olvasok

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Putyin emberei szerzője szerint az orosz elnök sok mindent rosszul mért fel

Catherine Belton szerint Putyin több dologban is tévedett, amikor háborút indított Ukrajna ellen. Valószínűleg nem számolt sem az ukránok heves ellenállásával, sem pedig azzal, hogy komoly nyugati szankciók lesznek.

...
Hírek

Mihail Siskin: Putyin a tünet, nem a betegség

Rendszer- és gondolkodásváltást sürgető véleménycikket publikált Mihail Siskin orosz író a Guardianben, viszonylag hosszú és elég sokatmondó címmel: “Sem a NATO, sem Ukrajna nem tudja putyintalanítani Oroszországot. Nekünk, oroszoknak kell megtennünk”. Siskin cikkében amellett érvel, hogy az új, demokratikus Oroszország nem lehetséges anélkül, hogy az oroszok meg ne változtatnák a “nemzeti gondolkodásmódjukat” - és el ne ismernék a nemzeti vétküket.

...
Hírek

Ulickaja szerint Putyin gyengének látja a Nyugatot, ezért fenyegeti

Szerinte a katonai erőszak “egyetlen ember őrülete”, aki a követőivel kisajátította az orosz nép sorsát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban