Snyder szerint az európai háború részeként Putyin ki akarja éheztetni a harmadik világot

Snyder szerint az európai háború részeként Putyin ki akarja éheztetni a harmadik világot

Ukrajna a világ egyik legnagyobb élelmiszerexportőre, de az orosz tengeri blokád miatt a gabona nem jut el Afrikába és Ázsiába. Timothy Snyder amerikai történész szerint az éhínség miatt tömegek indulhatnak majd el Európa felé, és Vlagyimir Putyin pontosan ezt akarja.

ro | 2022. július 04. |

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európa elleni háború következő részeként ki akarja éheztetni a fejlődő világ nagy részét - írja a Twitteren közzétett elemzésében Timothy Snyder amerikai történész. Magyarázatként hozzátette, hogy békeidőben Ukrajna számít a világ egyik legnagyobb élelmiszerexportőrének, az orosz tengeri blokád ugyanakkor megakadályozza, hogy a gabona elhagyja az ukrán kikötőket. Ez viszont azzal jár, hogy több tízmillió gabona mehet tönkre a silókban, ami miatt több tízmillió embert fenyeget éhínség Afrikában és Ázsiában. Snyder szerint az ukrán gabonakiáramlás kontrollálása egyáltalán nem újkeletű, hiszen már Hitler és Sztálin is élt vele.

Sztálin kollektivizálási terveibe akkor négymillió ukrán halt bele, és a szovjet diktátor mindennek tetejébe még őket okolta a halálozásokért: a szovjet propaganda egészen egyszerűen náciknak nevezte azokat, akik felhívták a figyelmet az ukrán éhínségre. De az ukrán mezőgazdaság ellenőrzés alatt tartása nem állt távol a náciktól sem, sőt, Snyder szerint Hitlernek ez volt az egyik legfőbb háborús célkitűzése. Abban bízott ugyanis, hogy az ukrán gabonát a Szovjetunióból Németországba irányíthatja majd, kiéheztetve ezzel több millió embert az országban. Szerinte az orosz emlékezetpolitika megágyazott a 21. századi éhínségtervnek, hiszen az oroszoknak azt tanították, hogy arról nem Sztálin tehet, ráadásul folyamatosan azt sulykolták feléjük, hogy az ukránok nácik - így a gabona ellopása és a tengeri blokád sokak számára már elfogadhatónak tűnik.

Snyder szerint Putyin terve három fázisú: először is tönkre akarja tenni az ukrán államot azzal, hogy elvágja az exportot. Ezzel egyidejűleg menekültválságot okoz, hiszen az éhezés miatt embertömegek kelhetnek útra Észak-Afrikából és a Közel-Keletről - azaz olyan térségekből, amelyek az ukrán gabona komoly felvevőpiacai. A helyzet súlyosbodásával (lázongások, éhínségek, stb.) az orosz propaganda majd Ukrajnát okolja, és Moszkva az orosz területszerzések elismerését és a szankciók feloldását követeli majd. "Oroszország azt tervezi, hogy ázsiaiakat és afrikaiakat éheztet annak érdekében, hogy megnyerje az európai háborút" - tette hozzá. Snyder szerint ez a kolonializmus új szintje, és az éhínséget eszközként felhasználó politika legújabb fejezete.

Timothy Snyderrel néhány éve, a Fekete föld című kötete megjelenése után interjúztunk, akkor egyebek között a holokausztról, valamint a népirtás és a klímaváltozás közötti kapcsolatról beszélgettünk vele. 2019-ben jelent meg magyarul A szabadság felszámolása című könyve, amelyről a The Chicago Tribune azt írta, hogy rendkívül precízen dokumentálja, hogyan szilárdította meg hatalmát Vlagyimir Putyin Oroszországban, Oroszország hogyan rohanta le Ukrajnát, és az orosz hatalmi érdekek hogyan érvényesültek a 2016-s amerikai elnökválasztásban. Olvass bele:

Putyin legfontosabb olvasmánya, amire egy rendszert húzott fel
Putyin legfontosabb olvasmánya, amire egy rendszert húzott fel
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Putyin emberei szerzője szerint az orosz elnök sok mindent rosszul mért fel

Catherine Belton szerint Putyin több dologban is tévedett, amikor háborút indított Ukrajna ellen. Valószínűleg nem számolt sem az ukránok heves ellenállásával, sem pedig azzal, hogy komoly nyugati szankciók lesznek.

...
Hírek

Mihail Siskin: Putyin a tünet, nem a betegség

Rendszer- és gondolkodásváltást sürgető véleménycikket publikált Mihail Siskin orosz író a Guardianben, viszonylag hosszú és elég sokatmondó címmel: “Sem a NATO, sem Ukrajna nem tudja putyintalanítani Oroszországot. Nekünk, oroszoknak kell megtennünk”. Siskin cikkében amellett érvel, hogy az új, demokratikus Oroszország nem lehetséges anélkül, hogy az oroszok meg ne változtatnák a “nemzeti gondolkodásmódjukat” - és el ne ismernék a nemzeti vétküket.

...
Hírek

Ulickaja szerint Putyin gyengének látja a Nyugatot, ezért fenyegeti

Szerinte a katonai erőszak “egyetlen ember őrülete”, aki a követőivel kisajátította az orosz nép sorsát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]