Putyin legfontosabb olvasmánya, amire egy rendszert húzott fel

Putyin legfontosabb olvasmánya, amire egy rendszert húzott fel

.konyvesblog. | 2019. október 31. |

Vlamigyir Putyin újra Magyarországra látogatott, a hírek szerint ezúttal főként azért, hogy energetikai kérdésekről tárgyaljon. Érkezése miatt Budapest-szerte voltak tüntetések, az Alagút bejárata fölé tiltakozó molinókat feszítettek ki, a Blahán csernobili mentőmunkásoknak öltözött aktivisták álldogáltak. Oroszország elnökének látogatása alkalmából mi most Timothy Snyder idén megjelent könyvéből, A szabadság felszámolásából mutatunk egy hosszabb, ám iszonyú érdekes írást. Köszönjük a 21. Század Kiadónak, hogy engedélyezte a közlést. 

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása

Fordította: Ilona L'Homme, 21. Század Kiadó, 2019, 432 oldal, 4490 HUF

 

Timothy Snyder a könyv első fejezetében Vlagyimir Putyin legfontosabb olvasmányélményét járja körbe, Ivan Iljin fasiszta filozófus szövegeit. A húszas-harmincas években radikális eszmetörténetéről ismert szerzőt Putyin fedezte fel újra, az ő gondolatfolyamára építette ki saját rendszerét. Iljin Feladataink (Nasi zadacsi) című műve 1991-ben kezdett újra terjedni, összegyűjtött művei is megjelentek. Putyin 2005-ben újratemettette, 2006-ban a michigani egyetemről visszaszerezte személyes iratait, beszédeiben szívesen idézte, és ahogy Snyder írja, amikor meg kellett neveznie Putyinnak egy nagy hatású gondolkodót, akkor Iljint nevezte meg.

timothy-snyder-2015.jpg

Timothy Snyder (Kép: Wikimedia)

A Yale professzorának kötetéről a The Chicago Tribune a kritikájában azt írta, hogy rendkívül precízen dokumentálja, hogyan szilárdította meg hatalmát Vlagyimir Putyin Oroszországban, Oroszország hogyan rohanta le Ukrajnát, és az orosz hatalmi érdekek hogyan érvényesültek a 2016-s amerikai elnökválasztásban.  A Foreign Affairs cikke pedig úgy fogalmazott, hogy „nincs könyv, amely ijesztőbben és szemléletesebben írná le a nyugati liberális demokráciák jelenlegi krízisét". Timothy Snyder Putyin politikai eszmerendszerét Iljin munkásságán keresztül rajzolja meg és értelmezi. És ebből a nézőpontból jobban megérthető Ororszország, terjeszkedési kísérletei és az Európai Unióval való viszonya.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.