Van diákod? 10 ezer Térey János-kötetet ajándékoz el a Jelenkor és a Libri

Van diákod? 10 ezer Térey János-kötetet ajándékoz el a Jelenkor és a Libri

Öt éve halt meg Térey János, szűk családi körben felavatták a síremlékét is.

sa | 2024. június 03. |

Térey János öt éve, 2019. június 3-án hunyt el tragikus hirtelenséggel. A József Attila és Babérkoszorú-díjjal kitüntetett író, költő, drámaíró, műfordító emlékére a Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvesboltok tízezer példányban teszik elérhetővé az Árnyékunk útra vált című kötetet, írják a Nyugati tér blogon megjelent sajtóközleményükben.

Diákigazolványért jár a Térey-kötet

Az Árnyékunk útra vált című kötetbe a korai versektől a posztumusz megjelent önéletírásáig (Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai) válogattak Térey műveiből, hogy minél többen megismerhessék a 21. századi magyar irodalom jelentős szerzőjének pályaívét.

Az ajándékkötetet érvényes diákigazolvány felmutatásával lehet átvenni június 3-tól az ország minden Libri könyvesboltjában, valamint Könyvhéten (június 13–16.) a Vörösmarty téren,

a Libri Könyvesboltok 63-as számú standjánál – a készlet erejéig.

Nem ez a Jelenkor Kiadó első diákoknak szánt kötete: korábban Mészöly Miklós, Nemes Nagy Ágnes, Nádas Péter és Borbély Szilárd műveit ismertették meg hasonló módon.

Minden az önképzőkörben dőlt el

Térey János 2004-ben, a Tiszatájnak adott interjúban így emlékezett pályája indulására: „Mint a legtöbben, én is a gimnáziumban kezdtem verset írni, abban az időszakban, amikor a francia szimbolisták voltak soron. Később a Nyugat első nemzedékének költészete volt rám döntő hatással, elsősorban Ady és Kosztolányi homlokegyenest ellentétes, de egymást ki nem oltó poétikája. A kortársak közül az  univerzális Tandori-líra töltött el (és tölt el) csodálattal”.

„»Minden« az önképzőkörben dőlt el; először Tót Ferenc látta a verseimet (…) Akkor nem merészeltem őket sem az Alföldnek, sem a Naplónak elküldeni; bár a Naplóban jelentem meg először, igaz, nem versekkel, hanem egy építészettörténeti tanulmánnyal. Tizenhat éves voltam, büszke is kellőképpen, de versekkel nem mertem előrukkolni” – ezt pedig a Literának mesélte el (mindkét beszélgetés olvasható teljes terjedelmében a Szükséges fölösleg című összegyűjtött interjúkötetben).

Térey János
Szükséges fölösleg
Jelenkor, 2022, 818 oldal
-

Ezt az első publikációt számtalan követte – versek, drámák, műfordítások, epikai művek, további tanulmányok, esszék, az első regény – a Káli holtak –, interjúk sora, színpadi beszélgetések és színházi előadások. 

Síremlék Téreynek

Térey János halálának ötödik évfordulóján, azaz június 3-án, a budapesti Farkasréti temető 25-ös parcellájában szűk családi körben avatták fel a szerzőnek állított síremléket.

A síremléket Gálhidy Péter, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készítette Térey özvegye, Harmath Artemisz felkérésére. A szobrászművész az elkészült alkotásról elmondta:

„Az enyhén sárgásfehér Kanfanar mészkőtömb jobb felső sarkát egyfajta védelmező módon beburkolja János egyik fontos növénye, a felnagyított Gingko biloba-levél.

A védelem azonban mégsem sikerül, a sarok szabadon marad.

Mindkét elem sérülékenysége, törékenysége és az elhelyezés egyszerre tartós és provizórikus jellege miatt a tervezettség és a sorsszerűség kettősségét is magában hordozza a síremlék. (...) A felirat és a szoborelem közti nagy távolság, a szokatlan, átlós kompozíció, az osztott, töredékességbe sűrített tartalom számomra plasztikailag és térszervezésben szintén János verseit idézi.”

A Térey-hagyaték sorsáról interjúban beszélgettünk Harmath Artemisszel. 2023 őszén lakásmúzeum is nyílt Debrecenben, ami Térey költő tárgyi hagyatékát mutatja be.

(Nyugati tér blog)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Térey regényéből „semmihez sem hasonlítható mozifilmet” forgatnának

A Káli holtak hőse egy fiatal színész, aki elvállalja egy zombisorozat főszerepét.

...
Nagy

„A legnehezebbek a cipők voltak” – Harmath Artemisz a Térey-hagyatékról

Térey János hagyatéka Debrecenbe költözik, ahol az író személyes tárgyaiból, könyveiből, bútoraiból lakásmúzeumot alakítanak ki. A pakolás nehézségeiről, a hagyaték sorsáról, az emlékekkel való szembenézésről is kérdeztük az író özvegyét, dr. Harmath Artemiszt. Interjú.

...
Hírek

Térey János nevét vette fel a vámospércsi könyvtár

A napokban avatták fel a Térey János Könyvtárat Vámospércsen. A költő gyerekkorában sok időt töltött a településen, 2018-ban pedig a város díszpolgárává avatták.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát