Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Fucsovics Márton ma a világelső Novak Djokovic ellen lép pályára a wimbledoni tenisztorna negyeddöntőjében, ahol előzetes ígérete szerint próbálja majd a legjobbját nyújtani. Ha nemcsak nézni szeretitek a teniszt, de szívesen olvastok is róla, mutatunk öt könyvet!

ro | 2021. július 07. |

Maros András: Semmi negyven

Maros András
Semmi negyven
Magvető, 2013, 280 oldal
-

Teniszmemoárként definiálta Semmi negyven című könyvét Maros András, melynek fejezetcímei a szerző egykori teniszidoljainak nevét viselik. Akad itt McEnroe, Agassi, Taróczi, és persze a megkerülhetetlen Federer is. „Szerencsére nem kell profinak lennünk, hogy élvezzük a könyvet, sőt az sem baj, ha még soha nem láttunk teniszmeccset” – írtuk annak idején a bemutatóról. A könyv korábban az év végi 50-es listánkon is szerepelt.

André Agassi: Open – Önéletrajz

André Agassi
Open – Önéletrajz
Ford.: Szabados Tamás, Könyvmolyképző, 2011, 528 oldal
-

A teniszpálya punkja, a sportág klasszisa, egy korszak ikonja volt André Agassi. Az Open – Önéletrajz egészen a gyerekkorig nyúl vissza, amely korántsem volt csupa móka és kacagás a fiatal teniszezőnek, inkább vég nélküli adogatások, nagy adag frusztráció és egy rögeszmés apa jellemezte a korai éveket, melyek után szinte törvényszerűen jött a lázadás, és, ami azt illeti, egy idő után a sikerek is. A kötet felkerült egy korábbi memoárlistánkra is, ITT végig tudjátok pörgetni. 

Sebastián Fest: Federer és Nadal

Sebastián Fest
Federer és Nadal
Ford.: Sylvester Dávid, G-ADAM STÚDIÓ, 2021, 367 oldale
-

A teniszvilág két sztárjáról, Roger Federerről és Rafael Nadalról szól Sebastián Fest könyve, amely dupla portréban igyekszik bemutatni a két klasszist. Mindketten élő legendák, akik megváltoztatták a sport történetét, stílusuk, felfogásuk mégis sokban különbözik. A szerző tíz éven keresztül keresztül-kasul utazta a világot, hogy az első sorból, szemtanúként követhesse nyomon a két,,R" uralkodását. Könyve a két főhős személyes és sportolói történetébe enged betekintést, ugyanakkor egy aprólékos, néha a megszállottság határát súroló elbeszélés a harmadik évezred teniszéről. 

Vámos Miklós: Húrok

Vámos Miklós
Húrok
Európa, 2013, 528 oldal
-

Vámos Miklós Teniszezz velem! és a Ha én Bródy volnék című könyveit 2013-ban Húrok címmel, egy kötetben adta ki az Európa. Az író tényszerű regényként jellemezte műveit, amelyek közül a teniszes könyv tartalmaz szabályleírásokat, érdekes információkat a nyolcvanas évek híres teniszezőiről, amiket a 2013-ban írt előszóban akkori játékosok adataival frissítette Vámos, aki a teniszt 31 évesen kezdte. A kötetről írt kritikánkat ITT olvashatod. 

Brad Gilbert és Steve Jamison: Csúnyán nyerni

Brad Gilbert és Steve Jamison
Csúnyán nyerni
Ford.: Benedek Albert, Scolar, 2019, 254 oldal
-

Brad Gilbert nem a szép ütéseiről volt ismert, mégis végigverte a legjobbakat, és mások által lenézett játéka egészen a világranglista 4. helyéig juttatta. Ennek oka nagyrészt abban keresendő, hogy fejben valószínűleg ő volt a jobb. Könyvében megtanít arra, hogy nyerjünk anélkül, hogy az ütéseinken bármit is változtatnunk kellene. Azt vallja ugyanis, hogy a siker kulcsa nem a tenyeresben, nem a fonákban és még csak nem is a bombaerős szervában rejlik, hanem a mentális képességben.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Vámos Miklós szeret teniszezni és gitározni

...
Hírek

Dan Brownt és Schopenhauert olvasnak a teniszezők

...
Általános cikkek

HOSSZÚ: Melyben Andre Agassi nővé változtat egy tinilányt

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.