Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Fucsovics Márton ma a világelső Novak Djokovic ellen lép pályára a wimbledoni tenisztorna negyeddöntőjében, ahol előzetes ígérete szerint próbálja majd a legjobbját nyújtani. Ha nemcsak nézni szeretitek a teniszt, de szívesen olvastok is róla, mutatunk öt könyvet!

ro | 2021. július 07. |

Maros András: Semmi negyven

Maros András
Semmi negyven
Magvető, 2013, 280 oldal
-

Teniszmemoárként definiálta Semmi negyven című könyvét Maros András, melynek fejezetcímei a szerző egykori teniszidoljainak nevét viselik. Akad itt McEnroe, Agassi, Taróczi, és persze a megkerülhetetlen Federer is. „Szerencsére nem kell profinak lennünk, hogy élvezzük a könyvet, sőt az sem baj, ha még soha nem láttunk teniszmeccset” – írtuk annak idején a bemutatóról. A könyv korábban az év végi 50-es listánkon is szerepelt.

André Agassi: Open – Önéletrajz

André Agassi
Open – Önéletrajz
Ford.: Szabados Tamás, Könyvmolyképző, 2011, 528 oldal
-

A teniszpálya punkja, a sportág klasszisa, egy korszak ikonja volt André Agassi. Az Open – Önéletrajz egészen a gyerekkorig nyúl vissza, amely korántsem volt csupa móka és kacagás a fiatal teniszezőnek, inkább vég nélküli adogatások, nagy adag frusztráció és egy rögeszmés apa jellemezte a korai éveket, melyek után szinte törvényszerűen jött a lázadás, és, ami azt illeti, egy idő után a sikerek is. A kötet felkerült egy korábbi memoárlistánkra is, ITT végig tudjátok pörgetni. 

Sebastián Fest: Federer és Nadal

Sebastián Fest
Federer és Nadal
Ford.: Sylvester Dávid, G-ADAM STÚDIÓ, 2021, 367 oldale
-

A teniszvilág két sztárjáról, Roger Federerről és Rafael Nadalról szól Sebastián Fest könyve, amely dupla portréban igyekszik bemutatni a két klasszist. Mindketten élő legendák, akik megváltoztatták a sport történetét, stílusuk, felfogásuk mégis sokban különbözik. A szerző tíz éven keresztül keresztül-kasul utazta a világot, hogy az első sorból, szemtanúként követhesse nyomon a két,,R" uralkodását. Könyve a két főhős személyes és sportolói történetébe enged betekintést, ugyanakkor egy aprólékos, néha a megszállottság határát súroló elbeszélés a harmadik évezred teniszéről. 

Vámos Miklós: Húrok

Vámos Miklós
Húrok
Európa, 2013, 528 oldal
-

Vámos Miklós Teniszezz velem! és a Ha én Bródy volnék című könyveit 2013-ban Húrok címmel, egy kötetben adta ki az Európa. Az író tényszerű regényként jellemezte műveit, amelyek közül a teniszes könyv tartalmaz szabályleírásokat, érdekes információkat a nyolcvanas évek híres teniszezőiről, amiket a 2013-ban írt előszóban akkori játékosok adataival frissítette Vámos, aki a teniszt 31 évesen kezdte. A kötetről írt kritikánkat ITT olvashatod. 

Brad Gilbert és Steve Jamison: Csúnyán nyerni

Brad Gilbert és Steve Jamison
Csúnyán nyerni
Ford.: Benedek Albert, Scolar, 2019, 254 oldal
-

Brad Gilbert nem a szép ütéseiről volt ismert, mégis végigverte a legjobbakat, és mások által lenézett játéka egészen a világranglista 4. helyéig juttatta. Ennek oka nagyrészt abban keresendő, hogy fejben valószínűleg ő volt a jobb. Könyvében megtanít arra, hogy nyerjünk anélkül, hogy az ütéseinken bármit is változtatnunk kellene. Azt vallja ugyanis, hogy a siker kulcsa nem a tenyeresben, nem a fonákban és még csak nem is a bombaerős szervában rejlik, hanem a mentális képességben.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Vámos Miklós szeret teniszezni és gitározni

...
Hírek

Dan Brownt és Schopenhauert olvasnak a teniszezők

...
Általános cikkek

HOSSZÚ: Melyben Andre Agassi nővé változtat egy tinilányt

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A második világháború végén a nácik legértékesebb foglyai – államfők és katonatisztek, német összeesküvők és családtagjaik – váltak értékes túszokká az olasz Alpokban. Kálváriájuk feszültséggel teli, már-már abszurd túszdrámában csúcsosodott ki a hegyek közt, amelyről két történész írt könyvet.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.