Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Fucsovics Márton ma a világelső Novak Djokovic ellen lép pályára a wimbledoni tenisztorna negyeddöntőjében, ahol előzetes ígérete szerint próbálja majd a legjobbját nyújtani. Ha nemcsak nézni szeretitek a teniszt, de szívesen olvastok is róla, mutatunk öt könyvet!

ro | 2021. július 07. |

Maros András: Semmi negyven

Maros András
Semmi negyven
Magvető, 2013, 280 oldal
-

Teniszmemoárként definiálta Semmi negyven című könyvét Maros András, melynek fejezetcímei a szerző egykori teniszidoljainak nevét viselik. Akad itt McEnroe, Agassi, Taróczi, és persze a megkerülhetetlen Federer is. „Szerencsére nem kell profinak lennünk, hogy élvezzük a könyvet, sőt az sem baj, ha még soha nem láttunk teniszmeccset” – írtuk annak idején a bemutatóról. A könyv korábban az év végi 50-es listánkon is szerepelt.

André Agassi: Open – Önéletrajz

André Agassi
Open – Önéletrajz
Ford.: Szabados Tamás, Könyvmolyképző, 2011, 528 oldal
-

A teniszpálya punkja, a sportág klasszisa, egy korszak ikonja volt André Agassi. Az Open – Önéletrajz egészen a gyerekkorig nyúl vissza, amely korántsem volt csupa móka és kacagás a fiatal teniszezőnek, inkább vég nélküli adogatások, nagy adag frusztráció és egy rögeszmés apa jellemezte a korai éveket, melyek után szinte törvényszerűen jött a lázadás, és, ami azt illeti, egy idő után a sikerek is. A kötet felkerült egy korábbi memoárlistánkra is, ITT végig tudjátok pörgetni. 

Sebastián Fest: Federer és Nadal

Sebastián Fest
Federer és Nadal
Ford.: Sylvester Dávid, G-ADAM STÚDIÓ, 2021, 367 oldale
-

A teniszvilág két sztárjáról, Roger Federerről és Rafael Nadalról szól Sebastián Fest könyve, amely dupla portréban igyekszik bemutatni a két klasszist. Mindketten élő legendák, akik megváltoztatták a sport történetét, stílusuk, felfogásuk mégis sokban különbözik. A szerző tíz éven keresztül keresztül-kasul utazta a világot, hogy az első sorból, szemtanúként követhesse nyomon a két,,R" uralkodását. Könyve a két főhős személyes és sportolói történetébe enged betekintést, ugyanakkor egy aprólékos, néha a megszállottság határát súroló elbeszélés a harmadik évezred teniszéről. 

Vámos Miklós: Húrok

Vámos Miklós
Húrok
Európa, 2013, 528 oldal
-

Vámos Miklós Teniszezz velem! és a Ha én Bródy volnék című könyveit 2013-ban Húrok címmel, egy kötetben adta ki az Európa. Az író tényszerű regényként jellemezte műveit, amelyek közül a teniszes könyv tartalmaz szabályleírásokat, érdekes információkat a nyolcvanas évek híres teniszezőiről, amiket a 2013-ban írt előszóban akkori játékosok adataival frissítette Vámos, aki a teniszt 31 évesen kezdte. A kötetről írt kritikánkat ITT olvashatod. 

Brad Gilbert és Steve Jamison: Csúnyán nyerni

Brad Gilbert és Steve Jamison
Csúnyán nyerni
Ford.: Benedek Albert, Scolar, 2019, 254 oldal
-

Brad Gilbert nem a szép ütéseiről volt ismert, mégis végigverte a legjobbakat, és mások által lenézett játéka egészen a világranglista 4. helyéig juttatta. Ennek oka nagyrészt abban keresendő, hogy fejben valószínűleg ő volt a jobb. Könyvében megtanít arra, hogy nyerjünk anélkül, hogy az ütéseinken bármit is változtatnunk kellene. Azt vallja ugyanis, hogy a siker kulcsa nem a tenyeresben, nem a fonákban és még csak nem is a bombaerős szervában rejlik, hanem a mentális képességben.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Vámos Miklós szeret teniszezni és gitározni

...
Hírek

Dan Brownt és Schopenhauert olvasnak a teniszezők

...
Általános cikkek

HOSSZÚ: Melyben Andre Agassi nővé változtat egy tinilányt

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.