Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Fucsovics Márton ma a világelső Novak Djokovic ellen lép pályára a wimbledoni tenisztorna negyeddöntőjében, ahol előzetes ígérete szerint próbálja majd a legjobbját nyújtani. Ha nemcsak nézni szeretitek a teniszt, de szívesen olvastok is róla, mutatunk öt könyvet!

ro | 2021. július 07. |

Maros András: Semmi negyven

Maros András
Semmi negyven
Magvető, 2013, 280 oldal
-

Teniszmemoárként definiálta Semmi negyven című könyvét Maros András, melynek fejezetcímei a szerző egykori teniszidoljainak nevét viselik. Akad itt McEnroe, Agassi, Taróczi, és persze a megkerülhetetlen Federer is. „Szerencsére nem kell profinak lennünk, hogy élvezzük a könyvet, sőt az sem baj, ha még soha nem láttunk teniszmeccset” – írtuk annak idején a bemutatóról. A könyv korábban az év végi 50-es listánkon is szerepelt.

André Agassi: Open – Önéletrajz

André Agassi
Open – Önéletrajz
Ford.: Szabados Tamás, Könyvmolyképző, 2011, 528 oldal
-

A teniszpálya punkja, a sportág klasszisa, egy korszak ikonja volt André Agassi. Az Open – Önéletrajz egészen a gyerekkorig nyúl vissza, amely korántsem volt csupa móka és kacagás a fiatal teniszezőnek, inkább vég nélküli adogatások, nagy adag frusztráció és egy rögeszmés apa jellemezte a korai éveket, melyek után szinte törvényszerűen jött a lázadás, és, ami azt illeti, egy idő után a sikerek is. A kötet felkerült egy korábbi memoárlistánkra is, ITT végig tudjátok pörgetni. 

Sebastián Fest: Federer és Nadal

Sebastián Fest
Federer és Nadal
Ford.: Sylvester Dávid, G-ADAM STÚDIÓ, 2021, 367 oldale
-

A teniszvilág két sztárjáról, Roger Federerről és Rafael Nadalról szól Sebastián Fest könyve, amely dupla portréban igyekszik bemutatni a két klasszist. Mindketten élő legendák, akik megváltoztatták a sport történetét, stílusuk, felfogásuk mégis sokban különbözik. A szerző tíz éven keresztül keresztül-kasul utazta a világot, hogy az első sorból, szemtanúként követhesse nyomon a két,,R" uralkodását. Könyve a két főhős személyes és sportolói történetébe enged betekintést, ugyanakkor egy aprólékos, néha a megszállottság határát súroló elbeszélés a harmadik évezred teniszéről. 

Vámos Miklós: Húrok

Vámos Miklós
Húrok
Európa, 2013, 528 oldal
-

Vámos Miklós Teniszezz velem! és a Ha én Bródy volnék című könyveit 2013-ban Húrok címmel, egy kötetben adta ki az Európa. Az író tényszerű regényként jellemezte műveit, amelyek közül a teniszes könyv tartalmaz szabályleírásokat, érdekes információkat a nyolcvanas évek híres teniszezőiről, amiket a 2013-ban írt előszóban akkori játékosok adataival frissítette Vámos, aki a teniszt 31 évesen kezdte. A kötetről írt kritikánkat ITT olvashatod. 

Brad Gilbert és Steve Jamison: Csúnyán nyerni

Brad Gilbert és Steve Jamison
Csúnyán nyerni
Ford.: Benedek Albert, Scolar, 2019, 254 oldal
-

Brad Gilbert nem a szép ütéseiről volt ismert, mégis végigverte a legjobbakat, és mások által lenézett játéka egészen a világranglista 4. helyéig juttatta. Ennek oka nagyrészt abban keresendő, hogy fejben valószínűleg ő volt a jobb. Könyvében megtanít arra, hogy nyerjünk anélkül, hogy az ütéseinken bármit is változtatnunk kellene. Azt vallja ugyanis, hogy a siker kulcsa nem a tenyeresben, nem a fonákban és még csak nem is a bombaerős szervában rejlik, hanem a mentális képességben.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Vámos Miklós szeret teniszezni és gitározni

...
Hírek

Dan Brownt és Schopenhauert olvasnak a teniszezők

...
Általános cikkek

HOSSZÚ: Melyben Andre Agassi nővé változtat egy tinilányt

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül - és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet - legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva. Olvass bele Bíró Szabolcs új könyvébe!

...
Beleolvasó

Ali Smith könyvében karácsonykor régi családi konfliktusok kerülnek a felszínre

Tavaly az év legjobb könyvének választottuk Ali Smith Ősz című regényét, amelyet az első poszt-Brexit regényként szoktak jellemezni. (ITT írtunk róla, interjúnk az íróval pedig ITT olvasható). Most megérkezett az Évszak-kvartet következő része, a Tél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Amikor a vírusvadász mondja el, mit gondol a járványról, vakcináról, összefogásról és annak hiányáról

Barát József és Kemenesi Gábor tizenhárom héten át beszélgetett, arról, hogy 2020 egyes hónapjaiban hogyan alakultak a járvány eseményei, a tudósok milyen válaszokat dolgoztak ki, és hogy mire számíthatunk 2021 őszén. A beszélgetéseket a könyvben megelőzi Barát József egy-egy írása arról, mi zajlott a társadalmi kulisszák mögött, hogyan változott meg az élet azokban az országokban, ahová éppen megérkezett a járvány. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.