Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Ezeket a teniszkönyveket pörgesd a Fucsovics-Djokovic összecsapás előtt!

Fucsovics Márton ma a világelső Novak Djokovic ellen lép pályára a wimbledoni tenisztorna negyeddöntőjében, ahol előzetes ígérete szerint próbálja majd a legjobbját nyújtani. Ha nemcsak nézni szeretitek a teniszt, de szívesen olvastok is róla, mutatunk öt könyvet!

ro | 2021. július 07. |

Maros András: Semmi negyven

Maros András
Semmi negyven
Magvető, 2013, 280 oldal
-

Teniszmemoárként definiálta Semmi negyven című könyvét Maros András, melynek fejezetcímei a szerző egykori teniszidoljainak nevét viselik. Akad itt McEnroe, Agassi, Taróczi, és persze a megkerülhetetlen Federer is. „Szerencsére nem kell profinak lennünk, hogy élvezzük a könyvet, sőt az sem baj, ha még soha nem láttunk teniszmeccset” – írtuk annak idején a bemutatóról. A könyv korábban az év végi 50-es listánkon is szerepelt.

André Agassi: Open – Önéletrajz

André Agassi
Open – Önéletrajz
Ford.: Szabados Tamás, Könyvmolyképző, 2011, 528 oldal
-

A teniszpálya punkja, a sportág klasszisa, egy korszak ikonja volt André Agassi. Az Open – Önéletrajz egészen a gyerekkorig nyúl vissza, amely korántsem volt csupa móka és kacagás a fiatal teniszezőnek, inkább vég nélküli adogatások, nagy adag frusztráció és egy rögeszmés apa jellemezte a korai éveket, melyek után szinte törvényszerűen jött a lázadás, és, ami azt illeti, egy idő után a sikerek is. A kötet felkerült egy korábbi memoárlistánkra is, ITT végig tudjátok pörgetni. 

Sebastián Fest: Federer és Nadal

Sebastián Fest
Federer és Nadal
Ford.: Sylvester Dávid, G-ADAM STÚDIÓ, 2021, 367 oldale
-

A teniszvilág két sztárjáról, Roger Federerről és Rafael Nadalról szól Sebastián Fest könyve, amely dupla portréban igyekszik bemutatni a két klasszist. Mindketten élő legendák, akik megváltoztatták a sport történetét, stílusuk, felfogásuk mégis sokban különbözik. A szerző tíz éven keresztül keresztül-kasul utazta a világot, hogy az első sorból, szemtanúként követhesse nyomon a két,,R" uralkodását. Könyve a két főhős személyes és sportolói történetébe enged betekintést, ugyanakkor egy aprólékos, néha a megszállottság határát súroló elbeszélés a harmadik évezred teniszéről. 

Vámos Miklós: Húrok

Vámos Miklós
Húrok
Európa, 2013, 528 oldal
-

Vámos Miklós Teniszezz velem! és a Ha én Bródy volnék című könyveit 2013-ban Húrok címmel, egy kötetben adta ki az Európa. Az író tényszerű regényként jellemezte műveit, amelyek közül a teniszes könyv tartalmaz szabályleírásokat, érdekes információkat a nyolcvanas évek híres teniszezőiről, amiket a 2013-ban írt előszóban akkori játékosok adataival frissítette Vámos, aki a teniszt 31 évesen kezdte. A kötetről írt kritikánkat ITT olvashatod. 

Brad Gilbert és Steve Jamison: Csúnyán nyerni

Brad Gilbert és Steve Jamison
Csúnyán nyerni
Ford.: Benedek Albert, Scolar, 2019, 254 oldal
-

Brad Gilbert nem a szép ütéseiről volt ismert, mégis végigverte a legjobbakat, és mások által lenézett játéka egészen a világranglista 4. helyéig juttatta. Ennek oka nagyrészt abban keresendő, hogy fejben valószínűleg ő volt a jobb. Könyvében megtanít arra, hogy nyerjünk anélkül, hogy az ütéseinken bármit is változtatnunk kellene. Azt vallja ugyanis, hogy a siker kulcsa nem a tenyeresben, nem a fonákban és még csak nem is a bombaerős szervában rejlik, hanem a mentális képességben.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Vámos Miklós szeret teniszezni és gitározni

...
Hírek

Dan Brownt és Schopenhauert olvasnak a teniszezők

...
Általános cikkek

HOSSZÚ: Melyben Andre Agassi nővé változtat egy tinilányt

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.