Mindenkinek egy memoárt karácsonyra!

.:Benedek:. | 2010. december 22. |

A különböző önéletrajzok, memoárok, bibliográfiák hagyományosan jól fogynak, de az ünnepi időszakban különösen megnő irántuk a kereslet. Végül is érthető: a híres emberek, ha nem is titkos, de nem nyilvános élete azt is érdekli, aki azt mondja, hogy nem, a kínálat pedig van olyan széles, hogy akár az összes rokonnak életrajzokat ajándékozhatnánk. Karácsonyi ajánlónkban például sportoló, zenész, politikus és filozófus, és Stephen King is szerepel, nem foghat ki rajtunk egy ajándék várományos sem!

André Agassi: Open – Önéletrajz

André Agassi egyértelműen a közelmúlt egyik legnagyobb sportolója, de az is ismeri, aki nem néz teniszt. Agassi fiatal, színes ruhás, balhés bohócból lett kiemelkedő sportember és példás családapa. Amerikában tavaly, magyar fordításban alig egy hónapja megjelent önéletrajzi könyvében nyomon követhetjük a húsz éves profi karriert, de a sanyarú gyerekkorról is olvashatunk; a gyerekét már egészen kis kortól teniszre nevelő, sanyargató apa figurája például sok mindent megmagyaráz a későbbi lázadásról. De nem marad ki persze Barbra Streisand és Brooke Shields sem, itt a rivalizálás Pete Sampras-szel, a megannyi győzelem, az olimpia, és végül Las Vegas, Steffi Graf, meg a két gyerek.

 

 

Alexander Waugh: A Wittgensteinek – Egy békétlen család

Alexander Waugh könyve nemcsak a nagy hatású filozófus, Ludwig Wittgenstein életéről szól, hanem sokkal többről. Itt van ugye rögtön Paul, az első világháborúban jobb karját elvesztő híres zongoraművész, és az egész Wittgenstein-család története, ami persze a Monarchia története is; Béccsel, zsidókkal, polgári palotával, homoszexualitással, művészekkel, gondolkodókkal, tragédiával, elmebajjal, emigrálással.
A magyar nyelvű Wittgenstein-életrajzok kínálata meglehetősen szűkös, noha Waugh könyve nem csak Ludwiggal foglalkozik, de emiatt hiánypótló is, amúgy meg remek olvasmány.

 

 

Tim Footman: Leonard Cohen - Hallelujah – Új életrajz

Tim Footman zenei újságíró könyve tavaly jelent meg angolul, pillanatnyilag ez a legelfogadottabb Cohen-életrajz, és végre magyarul is olvasható. A könyvben új, exkluzív interjúanyagokat találhatunk, több, eddig ismeretlen dolog is kiderül a kanadai énekes-dalszerzőről. Szóba kerül Frederico Garcia Lorca, Bob Dylan, a nők, a drogok, és Isten, a zsidóság és a buddhizmus. Olvashatjuk azt a történetet is, hogyan lopta meg nyolcmillió dollárral egykori menedzsere Cohent, aki emiatt tizenöt év után újból turnéra indult (többek között így jutott el karrierje során először Budapestre is). Természetesen nem marad el Cohen talán leghíresebb dala, a Halleluja története és utóélete, és a regényírói munkásság részei sem.

 

 

Lisa Rogak: Kísértetszív – Stephen King élete

Honnan jön ez a sok rémség Stephen Kingből? És hogyan jön még mindig? Egyáltalán ki ez az ember, aki bestsellereket bestsellerekre halmoz? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Lisa Korag, és még úgy is egy csomó mindent kiderít, hogy néhány interjút leszámítva, amit King barátaival készített, leginkább másodlagos forrásokból dolgozott. A sok borzalmat, ami megállíthatatlanul árad Kingből, Korag főleg annak tulajdonítja, hogy a szerző még kisgyerek volt, amikor az apja váratlanul elhagyta családját, de szóba kerül a hirtelen jött siker és az ezzel járó viszontagságok, a drogok és a többi. A gondokkal teli előélet mellett olvashatunk King legendás munkamániájáról, a műveiből készült adaptációkról, és még sok egyebet a huszadik század egyik legnagyobb hatású írójáról.

 

 

George W. Bush: Döntési helyzetek

Talán kicsit perverz dolog Bush könyvét valakinek ajándékba adni, de hát mégiscsak ő volt két cikluson át az Egyesült Államok elnöke, és döntő befolyással bírt jelen történelmünkre. Az angolul és magyarul egy napon megjelenő (az idő rövidsége miatt a kiadó hat fordítóval dolgoztatott egyszerre) memoárban Bush leginkább elnökként töltött éveire emlékszik vissza, de többek között arról is beszél, hogyan szokott le az italról (még ha világ nagy része ezt sosem hitte el neki). Szóba kerül 9/11, Irak, bin Láden, a CIA, a Katrina hurrikán, és gyakorlatilag minden fontosabb esemény, ami 2001 és 2009 között történt. Mindezek mellett azok is jót szórakozhatnak, akiknek Bush elnöksége mindössze egy hosszú ideig tartó, roppant vicces Youtube videó volt.
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.