Dan Brownt és Schopenhauert olvasnak a teniszezők

.konyvesblog. | 2014. július 03. |

A hétvégén kiderül, hogy kik lesznek idén Wimbledon bajnokai, ezért a Guardian úgy döntött, feltérképezi a teniszezők olvasási szokásait. A teniszről nagyon sokan írtak már John le Carrétól Martin Amisig, Lionel Shrivertől Sebastian Faulksig, és persze nem hagyhatjuk ki a felsorolásból David Foster Wallace-t sem, akinek monumentális kultregénye, az Infinite Jest részben egy teniszakadémián játszódik. Wallace maga is teniszezett, és a nevéhez fűződik  a legcsodálatosabb cikk, amit valaha írtak a sportágról. Roger Federerről szól, akinek a kedvenc könyve saját bevallása szerint a „magazinok és újságok”. A profi teniszezők sem a sportágról írók könyveik közül válogatnak, helyette ifjúsági regényeket, Dan Brownt vagy Paulo Coelhót vesznek le a polcról, ha olvasni támad kedvük.

Már 2009-ben felbukkant az interneten egy videó, amelynek tanulsága annyi volt, hogy a teniszezőket nagyon könnyű zavarba hozni a Mi a kedvenc könyved? kérdéssel. Volt, aki bevallotta, hogy soha nem olvas, Ady Roddick legmeghatározóbb olvasmányélménye az Angyalok és démonok volt, de elhangzott Bulgakov, Tolkien és Franzen neve is.

Rafael Nadalnak két kedvenc könyve is van, John Boyne A csíkos pizsamás fiú és Isabel Allende A Vademberek nyomában című regényei. Venus Williams honlapján egy egész oldal foglalkozik a kedvenc olvasmányaival – akad köztük Pittacus Lore, J.K. Rowling, képregények és természetesen saját könyve, a Come to Win. Ana Ivanovic kedvenc hobbija ugyan az olvasás, de alig van ideje végigolvasni egy könyvet. Novak Djokovic Ivo Andric és Eckhart Toll köteteiért lelkesedik, Andre Agassi pedig egy írótól, JR Moehringer kért segítséget saját memoárja megírásához.

A női világranglista huszadik helyén álló Andrea Petkovic imádja Nietzsche, Sartre, Camus és Goethe műveit, de azért David Foster Wallace is befért a kedvencei közé. A férfiak jelenlegi huszadik helyezettje, Ernests Gulbis pedig Murakamiért, klasszikus orosz írókért és Viktor Pelevinért van oda, de tudományos nonfictiont is találnánk a polcán.

A szerb Janko Tipsarevic öt kedvenc könyvének szerzője között szintén megtaláljuk Nietzschét, de odafért mellé Schopenhauer és Dosztojevszkij is. (A lábműtéten átesett teniszező kedvencei között jelenleg olyan könyveket találunk, amelyek azt feltételezik, hogy mostanában nem csak a lába fáj.) Tipsarevic bal alkarján egyébként egy Dosztojevszkij-idézet olvasható, a hátát pedig Schopenhauerrel és két kedvenc festőjével, Dalíval és Caravaggióval díszítette. Sőt, még egy saját könyvbe is belevágott, de azt mondja, még messze van a komolyan vehetőtől.

Forrás: MHPBooks