Vámos Miklós a teniszről és Bródyról írt

.konyvesblog. | 2013. április 19. |

Vámos Miklós: Húrok - Ha én Bródy volnék - Teniszezz velem!

Európa Könyvkiadó, 532 oldal, 2013, 2975 HUF

Fotó: Valuska Gábor

Húrok címmel két korábbi könyvét együtt jelentette meg Vámos Miklós a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A Teniszezz velem! eredetileg 1988-ban, a Ha én Bródy volnék hat évvel később jelent meg.

Az Európa Könyvkiadónál most megjelent könyv két részének egyike sem szépirodalom, de nem is tényirodalom, hanem valahol a kettő között. "Az amerikai könyvpiacon ezt factionnek, azaz tényszerű regénynek nevezik" - fejtette ki a szerző. A teniszes könyv tartalmaz szabályleírásokat, a nyolcvanas évek híres teniszezőiről érdekes információkat is, ezeket a 2013-ban írt előszóban mai játékosok adataival frissítette Vámos, aki a teniszt 31 évesen kezdte és azóta űzi.

A kettős könyv terve már megvolt, amikor az író tavaly márciusban "hirtelen felindulásból" egy fekete Fender-gitárt vásárolt magának. A zenélést még a Gerilla együttessel (ebben énekelt a későbbi remek dzsesszénekes, Berki Tamás) a hetvenes évek elején hagyta abba, hogy aztán negyven év szünet után 2012-ben újra fellépjen, Bornai Tiborral, a KFT együttes tagjával.

"Ahol szükségét éreztem, kapcsos zárójelekben a jelenből végigkommentáltam mind a két könyvet az újrakiadáshoz. Ebből sok mindent megértettem magamról, a teniszhez, a zenéhez és Bródyhoz fűződő kapcsolatomról" - hangsúlyozta Vámos Miklós, aki utószót írt a Ha én volnék friss kiadásához.

Vámos Miklós felidézte, hogy az először 1994-ben megjelent Bródy-könyvet eredetileg Bródy János írta volna Az utca másik oldalán címmel. Ez azonban nem született meg, így Vámos néhány beszélgetés után "kénytelen" volt maga megírni a sztorit, ami sokkal inkább saját élményeit tartalmazza a zenészről, mint egy élettörténetet.
"Még korábban, a lakásomon előadtam neki a Ha én rózsa volnékhoz általam írt utolsó versszakot, aminek első része így szól: Ha én Bródy volnék, új dalokat írnék, minden utcasarkon koncerteket adnék. A Húrok bemutatóján, vasárnap a Könyvfesztiválon pedig eljátsszuk az Édes életünk című számát, ami 2011-es lemezén, Az Illés szekerén van rajta" - mondta.

Az író az Európa Könyvkiadónál 2009-ben indult, új könyveket is tartalmazó életmű-sorozata következő darabjának egy novellaválogatást tervez, 2014-ben pedig újra megjelenik a New York-Budapest metró, "talán akkorra időzítve, amikor végre megnyílik a 4-es metró".

(MTI)