Szabó T. Anna: Az anyaság nemcsak zsigeri és ösztönös érzés, hanem igenis tanult hivatás

Az anyaságról írt megindító bejegyzést Facebook-oldalára Szabó T. Anna.

fk | 2022. augusztus 01. |

„A napokban életemben először voltam egyedül a szüleim lakásában, egy teljes napot töltöttem gyászmunkával, Édesanyám szellemi hagyatékának átnézésével. Előkerült ez a kép is, milyen vidámság és bizalom, belesajdul a szívem” – így kezdte a bejegyzését Facebook-oldalán Szabó T. Anna, aki a megtalált fotó kapcsán megosztotta egy régi írását, amelyben a gyerekvállalásról, a várandósság időszakáról, a szülésről és az anyasággal járó ellentmondásos érzésekről mesélt megindítóan őszintén. Az anyaságról című szöveg eredetileg egy antológiába készült, majd a Határ című kötetben jelent meg, a benne szereplő versek többsége pedig az idén kiadott Vagyok című gyűjteményes kötetbe is bekerült.

A magyar irodalomban kevés ennyire fajsúlyos, nyílt és személyes szöveget találni az anyává válásról, az anyai ösztönök és a női test működéséről, éppen ezért most néhány fontos gondolatot kiemelünk a szövegből. A teljes írást érdemes elolvasni ITT.

SZABÓ T. ANNA
Vagyok
Magvető, 2022, 604 oldal
-

Szabó T. Anna az írást gyerekkorának és édesanyja alakjának felidézésével kezdi, amelyről idilli képet őriz magában, és amely óhatatlanul hatással volt arra, ahogyan később ő maga anyaként gondoskodni kezdett gyerekeiről. „És amikor most nagymamaként látom őt, megértem, hogy az anyaság nemcsak zsigeri és ösztönös érzés, hanem igenis tanult hivatás: a hangszínem, de még a mosolyom is ugyanolyan, mint az övé, amikor odafordulok a gyermekeimhez.”

Szabó T. Anna: Az érintés és az értés titkos rokonságban állnak egymással
Szabó T. Anna: Az érintés és az értés titkos rokonságban állnak egymással

Dragomán György az első perctől ott volt Szabó T. Anna verseinek születésénél, éppen ezért szombaton este ő vezette a Vagyok című gyűjteményes kötet margós bemutatóját (olvass bele a kötetbe!). A beszélgetést – amelyen szó esett rigókról, látomásokról, fényről és sötétségről, na meg persze kamaszkori veszekedésekről és versekről –, valamint a felolvasást Csemer Boglárka Boggie előadása egészítette ki.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A szöveg tulajdonképpen az anyasághoz való viszonyulás történetét meséli el. A költő először arról ír, hogy kamaszkoráig egyáltalán nem volt kérdés számára, hogy akar-e anya lenni. A szerelem testi megtapasztalásával azonban megérkezett a félelem az életébe, hogy mi lesz, ha túl korán válik anyává. „Édesanyám mellettem állt ebben az időben is – soha nem felejtem el például azt a jelképes pillanatot, mikor a történelem érettségin éppen a bizottság előtt álltam duplán is szorongva, és ahogy bejött valaki a terembe, az ajtórésben megláttam a folyosón várakozó anyám biztatóan mosolygó arcát: a kórházi laborigazolást lengette, jelezve, hogy mégsem vagyok terhes.”

Fiatal felnőttkorának időszaka aztán más szorongásokat hozott. Egy ciszta miatt többször járt kórházban, és ez magával hozta a rettegést, hogy mi lesz, ha nem lehet gyereke. „Azóta tudom, hogy az anyaság vágya irracionálisan elemi késztetés: nem találtam a helyem, valószerűtlennek éreztem a világot, pánikrohamok törtek rám, és már egy kölyökmacska látványától is rázni kezdett a sírás.” Az anyaság vágyáról és a gyermek utáni sóvárgás időszakáról is szó esik a szövegben, illetve az önkeresésről is, és arról, hogy az írásban miként jelentek meg ezek a vágyak és kétségek.

Szabó T. Anna a kezdetektől a titok elevenségére figyel
Szabó T. Anna a kezdetektől a titok elevenségére figyel

Június 4-én ünnepli ötvenedik születésnapját Szabó T. Anna, akinek a napokban jelent meg Vagyok című verseskötete. Olvass bele!

Tovább olvasok

„Amikor aztán minden megadatott nekem: rendezett lakáskörülmények és végre, végre a bennem repeső magzat is, megnyugodtam, hosszú idő óta először. Hogy megnyugodtam?! Akkor kezdődött csak az igazi aggodalom. De ez már másmilyen érzés: nem sötét, hanem fényesen és fájdalmasan boldog” – írja a szövegben Szabó T. Anna, aki ezután mesél arról is, miben különbözött egymástól a két szülésélménye, hogy mi mindent tanult meg kisgyerekes anyaként, hogy miként változott meg ekkor számára az idő és az identitás. „Nem kell többé azon gondolkoznom, ki vagyok, mert megvan a válasz: anya. Meggyökereztem a földön, része lettem a világ életből és halálból álló teljességének – vagyis éppen a gyermek volt a válasz a létem által feltett kérdésre.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szabó T. Anna: Az érintés és az értés titkos rokonságban állnak egymással

Dragomán György az első perctől ott volt Szabó T. Anna verseinek születésénél, éppen ezért szombaton este ő vezette a Vagyok című gyűjteményes kötet margós bemutatóját.

...
Nagy

Szabó T. Anna: A napló Fridája néhol törékenyebb, mint a megkonstruált arcai

Az idén végre magyarul is megjelent Frida Kahlo teljes naplója, amely maga is olyan, mint a mexikói festőművész híres önarcképei: szuggesztív, színes, izgalmas és sokrétegű. A töredékes, költői szöveget Szabó T. Anna fordította, aki a Frida Kahlo körüli kultuszról, a napló által tartogatott meglepetésekről és a fordítás adta élményről mesélt nekünk.

...
Nagy

Szabó T. Anna: Nem tudnék könyvek nélkül élni

Nincs nap, hogy ne kerüljön be új könyv Szabó T. Anna és Dragomán György házi könyvtárába – derül ki a Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásából.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

Szerzőink

...
Benedek Márton

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.