Szabó T. Anna: Nem tudnék könyvek nélkül élni

Nincs nap, hogy ne kerüljön be új könyv Szabó T. Anna és Dragomán György házi könyvtárába – derül ki a Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásából, amelyben Szabados Ágnes ezúttal Szabó T. Annát kérdezte. Pontokba szedtünk néhány érdekes megállapítást.

ro | 2022. április 10. |
 • Gyerekként nehezen tudott könyvet venni, 20 forint volt a zsebpénze, ám azóta is gyűjti a könyveket. Már a budaörsi beköltözésük idején tele volt a ház könyvvel, azóta hatszor annyi könyvük van, és nagy gondot jelent, hogy az új könyveket hová is tegye.
 • Szabó T. Anna nagyon sok könyv között nőtt fel: „Nálunk a férfiak írtak a családban, tulajdonképpen mindenki, és nekem nagyon fontos volt, hogy ezt kövessem.” Amikor gyerek volt, nem volt evidens a női írók hagyománya. Kisiskolás korában a tanítónő meghívta az osztályba Marton Lili írót, aki azt írta a könyvébe: „Szabó T. Annának, aki olyan szép verseket ír”.

Szabó T. Anna: A napló Fridája néhol törékenyebb, mint a megkonstruált arcai
Szabó T. Anna: A napló Fridája néhol törékenyebb, mint a megkonstruált arcai

Az idén végre magyarul is megjelent Frida Kahlo teljes naplója, amely maga is olyan, mint a mexikói festőművész híres önarcképei: szuggesztív, színes, izgalmas és sokrétegű. A töredékes, költői szöveget Szabó T. Anna fordította, aki a Frida Kahlo körüli kultuszról, a napló által tartogatott meglepetésekről és a fordítás adta élményről mesélt nekünk.

Tovább olvasok

 • Arra biztat mindenkit, kérjen dedikációt az íróktól, mert elkéshet vele az ember. Ő például nagyon szerette Határ Győzőt, soha nem kért tőle dedikációt, utólag viszont már nagyon sajnálja.
 • Ha gyerekekhez megy író-olvasó találkozóra Weöres Sándor Magyar etűdök kötetét és Arany János Kapcsos könyvét szokta magával vinni. Előbbire azt mondta Szabó T. Anna, hogy az egyik legszebb kötetnek gondolja, Weörestől pedig nagy becsben tartja még a pajzán verseket tartalmazó Priapost.
 • „Nagyon használatban vannak nálam a könyvek”, mondta Szabó T. Anna, miután az egyik kötetből sok cédulát, papírt szedett ki.
 • Az egyik legfontosabb könyv az életében Weöres Sándor doktori disszertációja (Meditáció és vallomás). Úgy fogalmazott, áldassák az a tanár, aki megengedte, hogy Weöres magáról írjon. Minden költőpalántának ajánlja.
 • Élete első könyvélménye is Weöres Sándorhoz kötődik – ez volt a Ha a világ rigó lenne. Utána jött Kányádi Sándor.
 • Van külön feminista polca is, ahol például Szécsi Noémi könyvei is megtalálhatók. Ezen főleg nőtörténeti könyvek vannak, illetve olyanok, amelyek a hétköznapi nők kimaradt történeteit mesélik el.
 • Férje, Dragomán György megvett neki egy első kiadású Szabó Lőrinc-kötetet, aminek az a különlegessége, hogy nincs végig felvágva. Valaki olvasta, ám valamilyen okból abbahagyta az olvasást. („Most nem tudom, merjem-e felvágni.”) Szabó T. Anna amúgy Szabó Lőrinc Shakespeare-fordításaiból írta a doktori disszertációját.
 • „Kinevelődtünk egymás mellett íróvá”, mondta férjével, Dragomán Györggyel való kapcsolatáról.
 • Szabó T. Anna sokáig etológusnak készült, derült ki, miközben Jane Goodall Az ember árnyékában című kötetéről mesélt. Biológus édesapja már korán megtanította neki, hogy csak üljön és figyelje az állatokat.
 • Az összegyűjtött verseit tartalmazó, hamarosan megjelenő kötetének az lesz a címe, hogy Vagyok – a pillanat illékonyságának a megfogalmazása ez, gyökere pedig ahhoz a felismeréshez vezethető vissza, hogy nőként is írhat az ember.
 • Minden erdélyi gyerek nagy közös olvasmányélménye volt De Ségur Tündérmesék című kötete, amelyről mindig az édesanyja fog eszébe jutni. Nagyon fontosnak tartja a női mesélés hagyományát, a Magvető Tények és Tanúk sorozatában az utóbbi időben több ilyen kötet is megjelent. Jelenleg pedig épp egy olyan ifjúsági regényt ír, amely kitér rá, hogy Arany János családjában a nők mesélték és gyűjtötték össze a meséket: „Az irodalom micsoda, ha nem mesélés!”
 • Az írásban nagyon fontos a türelem, bár a prózához másfajta türelem kell, mint a vershez.
 • A fotózás és a versírás számára nagyon hasonló. Nem festő, hanem fotózó módon ír, megpróbál rögzíteni, és amennyire lehet, objektív maradni.
 • Megszállottja a könyveknek: „Nem tudnék könyvek nélkül élni.”
 • Nemes Nagy Ágnes írói módszerében és nyelvhasználatában is abszolút példakép.
 • Rengeteg verset tud fejből: Nemes Nagy Ágnes verseit azért tanulta meg, mert amikor Amerikába utaztak két hónapra, nem vihette magával a könyvtári példányait. Hosszú távon jót tesz, hogy ennyi verset tud, de rövid távon katasztrófa. Amerikában emiatt nem is tudott akkor írni.
 • A gyűjteményes kötete összeállításakor nagyon kevés helyen változtatott az eddigi versein („A sebeimmel együtt én vagyok.”), de hozzátette azt is, hogy nyugtalanító érzés az embernek magát olvasnia. A saját kötetei közül talán az Elhagy című verseskötetet tartja a legfontosabbnak.

A teljes adást itt lehet végignézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szabó T. Anna: A napló Fridája néhol törékenyebb, mint a megkonstruált arcai

Az idén végre magyarul is megjelent Frida Kahlo teljes naplója, amely maga is olyan, mint a mexikói festőművész híres önarcképei: szuggesztív, színes, izgalmas és sokrétegű. A töredékes, költői szöveget Szabó T. Anna fordította, aki a Frida Kahlo körüli kultuszról, a napló által tartogatott meglepetésekről és a fordítás adta élményről mesélt nekünk.

...
Hírek

Szabó T. Anna és Molnár Krisztina Rita is Blake-et fordított a Tigris éve miatt

Patti Smith adta az indító lökést a fordításokhoz.

...
Hírek

Szabó T. Anna: Egyetlen feladatom van a papír fölött

Szabó T. Anna beszédével vette kezdetét csütörtökön az Ünnepi Könyvhét, amelyben megidézte Orwellt, Kányádit és Szabó Lőrincet is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!