Sofi Oksanen, fotó: Toni Härkönen - konyvesmagazin.hu

A nők testéről nemcsak autoriter rezsimekben, de még demokratikus országokban is másképp gondolkodnak, mint a férfiakéról, ezért nehéz igazságot szolgáltatni a nőket ért atrocitásokért – mondja Sofi Oksanen. A finn íróval új esszékötete (Ugyanaz a folyó – Putyin háborúja a nők ellen, itt beleolvashatsz) kapcsán készített interjút a La Repubblica olasz napilap: beszélt az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború és a rendszerszintű nőgyűlölet összefüggéseiről, de a felelősségre vonás nehézségeiről is.

SOFI OKSANEN
Ugyanaz a folyó – Putyin háborúja a nők ellen
Ford. Panka Zsóka, Scolar, 2024, 264 oldal
-

Oroszországban a nő keveset ér

A szexuális erőszak háborúkban és népirtásokban rendszeresen bevetett „fegyver”, ez kiderült már a japán-koreai háborúban, az Iszlám Állam által szexrabszolgákká tett jazidi nők esetében, Boszniában, Ruandában, és most az orosz hadsereg által megszállt ukrán területeken is. Oksanen könyvének fő állítása az, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja egyszersmind a női egyenjogúság ellen vívott háború is, amely során a népirtásban fegyverként használják a nemi erőszakot.

A szerző már esszékötete előszavában kifejti: a nőgyűlölet jó taktika a demokráciák meggyengítésére, és az autoriter rendszerek megerősítésére, hiszen a nők részvétele nélkül nem valósulhat meg valódi demokrácia, „Oroszországban viszont a nők élete keveset ér és

széles körben elterjedt a nők elleni erőszak. A célja a kontroll és a befolyás, illetve a központi, férfiak által irányított hatalom fenntartása”

– mondja. Oksanen utóbbival magyarázza azt is, hogy Putyin mindent, ami a feminizmussal, az LMBTQ vagy más kisebbségek jogaival kapcsolatos, „dekadensnek” bélyegez, támadja miatta a Nyugatot, és egyben az orosz hagyományos értékek elleni fenyegetésként festi le (erről nemrég Judith Butler filozófus is beszélt a genderrel való riogatás kapcsán). „Ezért kell ezt megállítani, mert a világon mindenhol veszélyezteti a nők és kisebbségek jogait” – állítja az író.

Új törvények, új bizonyítékok kellenek

A nemi erőszakot Oksanen a népirtás eszközeként jellemzi: a népirtás ugyanis nem kizárólag a gyilkosságot feltételezheti, hanem ebben az esetben a kihalást is. Márpedig egy megerőszakolt ukrán nő – de a férfiak is, akik szintén érint a háborús nemi erőszak, legfeljebb ők kínzásként hivatkoznak rá – nehezebben tud később kapcsolatot létesíteni, a nőiessége pedig alapjaiban rendül meg – véli az író. A háborús bűncselekmények e típusát ráadásul nehéz bizonyítani, „különösen azért, mert kevés adatunk van a következményeiről.” 

A dolgok viszont változnak, hiszen Ukrajna nem sokkal a háború kitörése után elkezdte gyűjteni a bizonyítékokat,

Oksanen pedig úgy gondolja, a perekkel nem szabad a háború végéig várni: „most kell elkezdeni, amíg tart”.

Hozzátette, hogy a korábbi, háborúkban elkövetett szexuális erőszakhullámok után ma már tudjuk, hogy milyen típusú bizonyítékokat kell gyűjteni, melyek megállják a helyüket a bíróságon. 

Emellett az író hangsúlyozta, hogy a szemtanúkkal – akik sokszor az áldozatok gyerekei – is foglalkozni kell, és az sem mindegy, hogyan beszélünk a megerőszakolt nőkkel. Csakhogy szerinte új, jobb nemzetközi törvényekre van szükség, ugyanis az orosz hadsereg emberei azért merik elkövetni ezeket a bűnöket, mert tudják, hogy sem a hazájukban, sem külföldön nem fogják őket felelősségre vonni.

Sofi Oksanen könyvében ír arról is, hogy sokszor előfordul:

orosz katonák a feleségüktől vagy az anyjuktól kérnek engedélyt arra, hogy ukrán nőket erőszakolhassanak meg

– és megkapják tőlük a felhatalmazást. „Ennek az a régre visszanyúló orosz háborús retorika a magyarázata, mely szerint a katonák védelmezők, hősök, felszabadítók” – magyarázza az író az interjúban.

Ráadásul Oroszországban sosem voltak olyan perek, vagy kollektív felelősségvállalás, mint a II. világháború után Németországban. „Ezért működik az ukránokat dehumanizáló propaganda, és ezért maradhat jó állampolgár az, aki rettenetes dolgokat követ el az ukránok ellen. Az orosz nők is e minta szerint viselkednek. Azt mondják, amit várnak tőlük, és meg vannak győződve arról, hogy jó polgárok.”

A hatalom áldozatai

Oksanen szerint az orosz nők egy olyan patriarchális társadalom áldozatai, ahol a hagyományos értékekre való hivatkozással igyekeznek visszaszorítani bárminemű elégedetlenséget. „Ez bizonyos értelemben kulturális probléma – mondja. – Olyan emberekről beszélünk, akiknek ritkán adódik lehetőségük arra, hogy kifejezzék az elégedetlenségüket, akik más szemmel  nézik és máshogy értik a világot hozzánk képest, bizonyos szavaknak más értelmet adnak.

Például az a „fasiszta”, aki bármilyen módon Oroszország potenciális támadója.

Számunkra az orosz politikusok bizonyos kijelentései őrültségnek tűnnek, a választóik viszont pontosan értik őket.”

Oksanen úgy gondolja, hogy határozott politikai akarat kell ahhoz, hogy a szexuális erőszak áldozatai fel merjék emelni a hangjukat, anélkül nem lehet változást elérni - és nemcsak a a háborús nemi erőszakot kellene szigorúan büntetni, hanem azt is, ami az a hétköznapokban zajlik. „Emellett több nőnek kellene a katonaságnál dolgoznia, hiszen a számok azt mutatják, hogy a nők növekvő számával arányosan csökken a szexuális bűncselekmények elkövetésének gyakorisága” – magyarázza.

Arra a kérdésre, hogy a nők testét érő inzultusokat nagyobb hallgatás övezi-e, azt válaszolta: „A nemek közti egyenlőtlenség, a nemi erőszak, a nőgyilkosság, a patriarchátus sokkal demokratikusabb országokban is létező dolgok. Tehát a nők és a férfiak testéről nem gondolkodunk ugyanúgy.

A nők számára nehezebb igazságszolgáltatáshoz jutni.” 

(La Repubblica)

Fotó: Toni Härkönen

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Sofi Oksanen könyve rávilágít, hogy Putyin milyen brutális eszközökkel harcol a nők ellen – Olvass bele!

Ugyanaz a folyó című esszékötetében Sofi Oksanen kontextusba helyezi az orosz-ukrán háborút, és bemutatja, hogy a putyini hatalom hogyan és miért igyekszik akadályozni az egyenjogúságot. Most beleolvashatsz a könyvbe.

...
Hírek

Sofi Oksanen: Putyin nem őrült, csak elhitte a saját hazugságait

Az ismert kortárs író egy hosszú cikkben járta körbe, hogy milyen logika és propaganda áll Putyin döntései mögött, és hogy mi köze van a mostani eseményeknek a szovjet múlthoz. 

...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek