Sofi Oksanen: Putyin nem őrült, csak elhitte a saját hazugságait

fk | 2022. március 17. |

Putyin nem őrült címmel közölt publicisztikát Sofi Oksanen a legnagyobb svéd lapban, a Dagens Nyhetenben. Az egyik legismertebb kortárs finn író (magyarul legutóbb megjelent, A kutyafuttató című regényéről ITT írtunk) cikkében történelmi oldalról elemezte az ukrajnai eseményeket, és arra a következtetésre jutott, hogy az orosz vezető nem veszítette el az eszét, csak elhitte a saját hazugságait. Írását a 24.hu szemlézte, ez alapján foglaljuk össze főbb állításait.

Oksanen arról írt, hogy bár az elmúlt hetekben sokan érveltek azzal, hogy Putyinnak elmehetett az esze, az elnök tettei az oroszok nézőpontjából valójában teljesen logikusak, a kézivezérelt sajtótermékek ugyanis arról írnak, hogy a katonák valójában felszabadítják Ukrajnát egy náci rezsimre hasonlító rendszer alól, a Donbaszban élőket pedig egy ukránok által szervezett népirtástól mentik meg. Az író kiemelte, hogy egy független kutatás szerint a megkérdezett oroszok több mint kétharmada (68 százaléka) támogatja a katonai lépéseket. Így bár a nyugati országok felől teljesen irracionálisnak tűnik Ukrajna lerohanása – hiszen Ukrajnában nem csak hogy nem zajlott népirtás, de az egyébként zsidó vallású Zelenszkijt is demokratikus úton választották meg –, az orosz lapok ennek ellenkezőját állítják és ezt sokan elhiszik. „Ha a kormány, az iskolák, a média, illetve a bíróságok hosszú időn, akár generációkon át ugyanezt hajtogatják, akkor a mondatok mindenki által elfogadott tényekké válnak” – írta.

Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben
Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben

Az oroszok által ostromlott Kijevben az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a csecsemőké - különösen azok, akiket ukrán béranyák hoztak a világra. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Oksanen arra is kitért, hogy a Szovjetunió szétesése után Oroszország Németországgal ellentétben nem nézett szembe a saját múltjával, Putyinnak így könnyű dolga volt azzal, hogy felébressze az emberekben az ellenségképet, a holokauszt emlékének manipulálásával pedig csak tovább szítsa a tüzet. Korábban szerinte Putyin ugyanezt az eszközt vetette be az észtek ellen is, most pedig nagyobb méretekben teszi ugyanezt. Az író szerint Oroszország ma is a sztálini elvek mentén működik, hiszen a háborút akkor sem területszerzéssel, hanem más népek felszabadításával indokolták, a Putyin-éra beköszönte óta pedig újra ez a hazafias narratíva került az oktatási rendszerbe, illetve a törvénykönyvekbe. Szerinte a rendszert fenntartó erők megváltoztatása vagy lecserélése nélkül Oroszország nem fog megváltozni.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Egy orosz börtönben az első nap a legnehezebb, de a többi sem fáklyásmenet

Alekszej Navalnij szóvivője, Kira Jarmis regényben írta meg börtönélményeit: a Zárka egy tisztességesen megírt debütáló kötet lett, amelyben a szürreális szálak csak annyira meglepőek, amennyire az lehet, ha egy amúgy törvénytisztelő polgár egyszer csak a rácsok mögött találja magát.

...
Nagy

Jo Nesbø: A mesemondó igazsága

Vlagyimir Putyin narratívája, miszerint Oroszország azért szállta meg Ukrajnát, hogy megmentsen egy elnyomott kisebbséget „a drogosok és neonácik bandájától”, kedvező fogadtatásra talált – Oroszországban. Ugyanakkor Putyin elhallgattat mindenkit, aki másként értelmezné a történteket. Ez lenne a valóságos csatatér – a narratíva? S milyen szerepet játszhat a fikció, ha már az igazság elbukott?

...
Hírek

Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben

Az oroszok által ostromlott Kijevben az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a csecsemőké - különösen azok, akiket ukrán béranyák hoztak a világra. Könyvek hírek mellé.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.