Sofi Oksanen: Putyin nem őrült, csak elhitte a saját hazugságait

fk | 2022. március 17. |

Putyin nem őrült címmel közölt publicisztikát Sofi Oksanen a legnagyobb svéd lapban, a Dagens Nyhetenben. Az egyik legismertebb kortárs finn író (magyarul legutóbb megjelent, A kutyafuttató című regényéről ITT írtunk) cikkében történelmi oldalról elemezte az ukrajnai eseményeket, és arra a következtetésre jutott, hogy az orosz vezető nem veszítette el az eszét, csak elhitte a saját hazugságait. Írását a 24.hu szemlézte, ez alapján foglaljuk össze főbb állításait.

Oksanen arról írt, hogy bár az elmúlt hetekben sokan érveltek azzal, hogy Putyinnak elmehetett az esze, az elnök tettei az oroszok nézőpontjából valójában teljesen logikusak, a kézivezérelt sajtótermékek ugyanis arról írnak, hogy a katonák valójában felszabadítják Ukrajnát egy náci rezsimre hasonlító rendszer alól, a Donbaszban élőket pedig egy ukránok által szervezett népirtástól mentik meg. Az író kiemelte, hogy egy független kutatás szerint a megkérdezett oroszok több mint kétharmada (68 százaléka) támogatja a katonai lépéseket. Így bár a nyugati országok felől teljesen irracionálisnak tűnik Ukrajna lerohanása – hiszen Ukrajnában nem csak hogy nem zajlott népirtás, de az egyébként zsidó vallású Zelenszkijt is demokratikus úton választották meg –, az orosz lapok ennek ellenkezőját állítják és ezt sokan elhiszik. „Ha a kormány, az iskolák, a média, illetve a bíróságok hosszú időn, akár generációkon át ugyanezt hajtogatják, akkor a mondatok mindenki által elfogadott tényekké válnak” – írta.

Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben
Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben

Az oroszok által ostromlott Kijevben az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a csecsemőké - különösen azok, akiket ukrán béranyák hoztak a világra. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Oksanen arra is kitért, hogy a Szovjetunió szétesése után Oroszország Németországgal ellentétben nem nézett szembe a saját múltjával, Putyinnak így könnyű dolga volt azzal, hogy felébressze az emberekben az ellenségképet, a holokauszt emlékének manipulálásával pedig csak tovább szítsa a tüzet. Korábban szerinte Putyin ugyanezt az eszközt vetette be az észtek ellen is, most pedig nagyobb méretekben teszi ugyanezt. Az író szerint Oroszország ma is a sztálini elvek mentén működik, hiszen a háborút akkor sem területszerzéssel, hanem más népek felszabadításával indokolták, a Putyin-éra beköszönte óta pedig újra ez a hazafias narratíva került az oktatási rendszerbe, illetve a törvénykönyvekbe. Szerinte a rendszert fenntartó erők megváltoztatása vagy lecserélése nélkül Oroszország nem fog megváltozni.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Egy orosz börtönben az első nap a legnehezebb, de a többi sem fáklyásmenet

Alekszej Navalnij szóvivője, Kira Jarmis regényben írta meg börtönélményeit: a Zárka egy tisztességesen megírt debütáló kötet lett, amelyben a szürreális szálak csak annyira meglepőek, amennyire az lehet, ha egy amúgy törvénytisztelő polgár egyszer csak a rácsok mögött találja magát.

...
Nagy

Jo Nesbø: A mesemondó igazsága

Vlagyimir Putyin narratívája, miszerint Oroszország azért szállta meg Ukrajnát, hogy megmentsen egy elnyomott kisebbséget „a drogosok és neonácik bandájától”, kedvező fogadtatásra talált – Oroszországban. Ugyanakkor Putyin elhallgattat mindenkit, aki másként értelmezné a történteket. Ez lenne a valóságos csatatér – a narratíva? S milyen szerepet játszhat a fikció, ha már az igazság elbukott?

...
Hírek

Ukrán béranyák gyerekei ragadtak az ostromlott Kijevben

Az oroszok által ostromlott Kijevben az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a csecsemőké - különösen azok, akiket ukrán béranyák hoztak a világra. Könyvek hírek mellé.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.