Sharon Stone az Elemi ösztön kulisszatitkait is kiteregeti életrajzában

Sharon Stone az Elemi ösztön kulisszatitkait is kiteregeti életrajzában

Vannak filmek, amelyek a bemutató pillanatában megteremtenek egy ikont - ilyen film az 1992-es Elemi ösztön is, amely világhírűvé tette Sharon Stone-t. De hogy mi történt a színfalak mögött, és a színésznőre milyen hatással volt Catherine Tramell figurája, az kiderül Stone készülő életrajzából, amelyből a Vanity Fair közölt részletet.

ro | 2021. március 19. |

Ragadozó rendezők, a női érvényesülés nehézségei Hollywoodban és persze az Elemi ösztön - mindezek szóba kerülnek Sharon Stone készülő életrajzában, a Vanity Fairben megjelent beleolvasóban mindenesetre az utóbbit boncolgatta részletesebben. A részletből kiderül, hogy a színésznő menedzsere, Chuck annak idején egy hitelkártya segítségével tört be a film casting rendezőjének az irodájába, hogy kilopja a forgatókönyvet, mert tudták, hogy máskülönben nem tudnák elolvasni. Stone azt mondta, azonnal tudta, hogy el akarja játszani Catherine Tramell szerepét.

Chuck hét vagy nyolc hónapon keresztül minden egyes nap felhívta Paul Verhoeven rendezőt, hogy készítsen egy próbafelvételt Sharon Stone-nal. Verhoeven és a színésznő  már dolgoztak együtt, hiszen pár évvel korábban együtt csinálták a Total Recall - Az emlékmás című filmet. A baj csak az volt, hogy az Elemi ösztön férfi főszereplője, Michael Douglas nem akart próbafelvételt Sharon Stone-nal, aki - saját bevallása szerint - akkor még egy névtelen senki volt a színészhez képest, ráadásul az alkotók már akkor tisztában voltak azzal, hogy kockázatos filmet forgatnak. Verhoeven mindenesetre csinált egy próbafelvételt, amit meg is tartott. Erre szükség is volt, miután tizenkét másik színésznő mondott nemet a felkérésre. Végül pedig Michael Douglas is rábólintott a próbafelvételre, a többi pedig már tényleg filmtörténelem.

A memoárban ugyanakkor Sharon Stone megírja azt is, amit a nagyközönség nem láthatott. Például azt az esetet, amikor először behívták, hogy megnézze az elkészült filmet. A vetítésen nyüzsögtek az ügynökök és a jogászok, csupa olyan ember, akinek Stone szerint köze sem volt a projekthez. A színésznő így látta először a vásznon az ominózus villantós jelenetet - mindezt úgy, hogy végig azt mondták neki, nem fog látszódni semmi, és csak azért kell levennie a bugyiját, mert a fény visszaverődik a fehéren. Ez egy olyan pillanat volt, amikor tudta, hogy döntenie kell. Ott és akkor felállt, odament a rendezőhöz és pofon vágta, majd felhívta az ügyvédjét.

Stone azt írja, hogy az eset után rengeteget gondolkozott a dolgon (mi lenne, ha én lennék a rendező? mi lenne, ha én készítettem volna ezt a felvételt? mi lenne, ha szándékosan készítettem volna? vagy véletlenül? stb.). A színésznő szerint rengeteg mindent át kellett gondolnia. Hiszen tudta, hogy milyen filmet forgat. Harcolt azért, hogy megkaphassa a szerepet, és Verhoeven volt az egyetlen rendező, aki kiállt érte. Muszáj volt elrendeznie magában annyira a dolgot, hogy objektív tudjon maradni. Ráadásul a szerep megformálásába is nagyon messzire kellett mennie, elő kelett vennie a sötét énjét, ez pedig borzasztóan megterhelő volt - a forgatás idején rémálmai voltak, alvajáró lett és kétszer is arra ébredt, hogy az éjszaka kellős közepén teljesen felöltözve áll a kocsija mellett a garázsban.

Sharon Stone végül úgy döntött, hogy engedélyezi a jelenetet. Úgy érezte, hogy a film és a karakter szempontjából helyénvaló, végeredményben pedig ő maga csinálta. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy amikor megjelentek a film plakátjai, a tetején Michael Douglas neve szerepelt, az övé viszont nem volt ott mellette.

A premierre a családja nem tudta elkísérni, így Faye Dunaway ment el vele. Iszonyatos felhajtás volt, hatalmas tömeg. Az alkotók egy nagyteremben nézték végig, majd amikor véget ért a film, a helyiségben teljes csend uralkodott. Faye Dunaway megragadta Stone karját, és azt suttogta, hogy ne mozduljon. Így tett Michael Douglas is, aki előttük ült, és jobbra-balra tekintgetett a rendezőre és a producerekre. Végül a tömeg sikoltozni és tapsolni kezdett. "És most mi lesz?" - kérdezte Sharon Stone Faye Dunawaytől, mire utóbbi azt felelte: "Most egy nagy sztár vagy, és ezek mind megcsókolhatják a seggedet".

A teljes beleolvasót itt tudjátok elolvasni!

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

Bűnben születtem címmel jelent meg itthon Trevor Noah stand-up komikus, a The Daily Show házigazdájának önéletrajzi könyve, amely nem a szokásos „így-lettem-híres-ember”-narratívát követi, hanem a dél-afrikai apartheid idején született szerző gyerekkorára fókuszál.

...
Hírek

Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywoodból

Várhatóan júniusban jelenik meg az első regénye Quentin Tarantinónak, ami nem más lesz, mint a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének a regényesített változata.

...
Hírek

Hollywoodi nagyágyúk szerepelnek a még meg sem jelent könyv adaptációjában

Valószínűleg minden elsőkönyves olyan debütálásról álmodik, ami Rumaan Alamnek jutott, hiszen még meg sem jelent a könyve, de a Netflix már lecsapott az adaptációs jogokra, és olyan sztárokat nyert meg a főbb szerepekre, mint Julia Roberts és Denzel Washington.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.