Sharon Stone az Elemi ösztön kulisszatitkait is kiteregeti életrajzában

Sharon Stone az Elemi ösztön kulisszatitkait is kiteregeti életrajzában

Vannak filmek, amelyek a bemutató pillanatában megteremtenek egy ikont - ilyen film az 1992-es Elemi ösztön is, amely világhírűvé tette Sharon Stone-t. De hogy mi történt a színfalak mögött, és a színésznőre milyen hatással volt Catherine Tramell figurája, az kiderül Stone készülő életrajzából, amelyből a Vanity Fair közölt részletet.

ro | 2021. március 19. |

Ragadozó rendezők, a női érvényesülés nehézségei Hollywoodban és persze az Elemi ösztön - mindezek szóba kerülnek Sharon Stone készülő életrajzában, a Vanity Fairben megjelent beleolvasóban mindenesetre az utóbbit boncolgatta részletesebben. A részletből kiderül, hogy a színésznő menedzsere, Chuck annak idején egy hitelkártya segítségével tört be a film casting rendezőjének az irodájába, hogy kilopja a forgatókönyvet, mert tudták, hogy máskülönben nem tudnák elolvasni. Stone azt mondta, azonnal tudta, hogy el akarja játszani Catherine Tramell szerepét.

Chuck hét vagy nyolc hónapon keresztül minden egyes nap felhívta Paul Verhoeven rendezőt, hogy készítsen egy próbafelvételt Sharon Stone-nal. Verhoeven és a színésznő  már dolgoztak együtt, hiszen pár évvel korábban együtt csinálták a Total Recall - Az emlékmás című filmet. A baj csak az volt, hogy az Elemi ösztön férfi főszereplője, Michael Douglas nem akart próbafelvételt Sharon Stone-nal, aki - saját bevallása szerint - akkor még egy névtelen senki volt a színészhez képest, ráadásul az alkotók már akkor tisztában voltak azzal, hogy kockázatos filmet forgatnak. Verhoeven mindenesetre csinált egy próbafelvételt, amit meg is tartott. Erre szükség is volt, miután tizenkét másik színésznő mondott nemet a felkérésre. Végül pedig Michael Douglas is rábólintott a próbafelvételre, a többi pedig már tényleg filmtörténelem.

A memoárban ugyanakkor Sharon Stone megírja azt is, amit a nagyközönség nem láthatott. Például azt az esetet, amikor először behívták, hogy megnézze az elkészült filmet. A vetítésen nyüzsögtek az ügynökök és a jogászok, csupa olyan ember, akinek Stone szerint köze sem volt a projekthez. A színésznő így látta először a vásznon az ominózus villantós jelenetet - mindezt úgy, hogy végig azt mondták neki, nem fog látszódni semmi, és csak azért kell levennie a bugyiját, mert a fény visszaverődik a fehéren. Ez egy olyan pillanat volt, amikor tudta, hogy döntenie kell. Ott és akkor felállt, odament a rendezőhöz és pofon vágta, majd felhívta az ügyvédjét.

Stone azt írja, hogy az eset után rengeteget gondolkozott a dolgon (mi lenne, ha én lennék a rendező? mi lenne, ha én készítettem volna ezt a felvételt? mi lenne, ha szándékosan készítettem volna? vagy véletlenül? stb.). A színésznő szerint rengeteg mindent át kellett gondolnia. Hiszen tudta, hogy milyen filmet forgat. Harcolt azért, hogy megkaphassa a szerepet, és Verhoeven volt az egyetlen rendező, aki kiállt érte. Muszáj volt elrendeznie magában annyira a dolgot, hogy objektív tudjon maradni. Ráadásul a szerep megformálásába is nagyon messzire kellett mennie, elő kelett vennie a sötét énjét, ez pedig borzasztóan megterhelő volt - a forgatás idején rémálmai voltak, alvajáró lett és kétszer is arra ébredt, hogy az éjszaka kellős közepén teljesen felöltözve áll a kocsija mellett a garázsban.

Sharon Stone végül úgy döntött, hogy engedélyezi a jelenetet. Úgy érezte, hogy a film és a karakter szempontjából helyénvaló, végeredményben pedig ő maga csinálta. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy amikor megjelentek a film plakátjai, a tetején Michael Douglas neve szerepelt, az övé viszont nem volt ott mellette.

A premierre a családja nem tudta elkísérni, így Faye Dunaway ment el vele. Iszonyatos felhajtás volt, hatalmas tömeg. Az alkotók egy nagyteremben nézték végig, majd amikor véget ért a film, a helyiségben teljes csend uralkodott. Faye Dunaway megragadta Stone karját, és azt suttogta, hogy ne mozduljon. Így tett Michael Douglas is, aki előttük ült, és jobbra-balra tekintgetett a rendezőre és a producerekre. Végül a tömeg sikoltozni és tapsolni kezdett. "És most mi lesz?" - kérdezte Sharon Stone Faye Dunawaytől, mire utóbbi azt felelte: "Most egy nagy sztár vagy, és ezek mind megcsókolhatják a seggedet".

A teljes beleolvasót itt tudjátok elolvasni!

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

Bűnben születtem címmel jelent meg itthon Trevor Noah stand-up komikus, a The Daily Show házigazdájának önéletrajzi könyve, amely nem a szokásos „így-lettem-híres-ember”-narratívát követi, hanem a dél-afrikai apartheid idején született szerző gyerekkorára fókuszál.

...
Hírek

Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywoodból

Várhatóan júniusban jelenik meg az első regénye Quentin Tarantinónak, ami nem más lesz, mint a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének a regényesített változata.

...
Hírek

Hollywoodi nagyágyúk szerepelnek a még meg sem jelent könyv adaptációjában

Valószínűleg minden elsőkönyves olyan debütálásról álmodik, ami Rumaan Alamnek jutott, hiszen még meg sem jelent a könyve, de a Netflix már lecsapott az adaptációs jogokra, és olyan sztárokat nyert meg a főbb szerepekre, mint Julia Roberts és Denzel Washington.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...
Podcast

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

...
Forgách Kinga

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

Olvass!
...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!