Radnóti első kötetének egy példányát tragikus sorsú költőtársának dedikálta

Radnóti első kötetének egy példányát tragikus sorsú költőtársának dedikálta

Radnóti Miklós első kötete, a Pogány köszöntő 1930 márciusának legelején hagyta el a nyomdát, írják az antikvarium.hu sajtóközleményében. A verseskönyv egy Fenyő Lászlónak dedikált példánya most árverésre kerül, érdekesség, hogy a dedikáció címzettje 1944-ben ugyanarra a tragikus sorsra jutott, mint Radnóti.

ko | 2024. február 21. |

A Pogány köszöntő című kötetet visszafogottan jóindulatú kritikai visszhang fogadta. A bírálatok közül kiemelkedik Bálint György Nyugatban megjelent „költővé avató” kritikája: [Radnóti] igen tehetséges fiatal lírikus – abból az egyre ritkább fajtából, amelynek százszázalékosan lírai mondanivalói vannak, és amely sohasem lépi át az »önmagunk« demarkációs vonalait.  […] Lehetünk tehát korszerűek és poétikusak is egyszerre. Nem is kell ehhez nagy költőnek lenni. Csak tehetségesnek.” 

-

Bár sem a költő, sem kiadója nem volt túl jó anyagi helyzetben, a verseskötet két változatban látott napvilágot: egy „normál” és egy bibliofil verzióban. Utóbbi 500 számozott példányt jelentett, ezek közül az első huszonöt könyv Túri-Tauber Vilmos három illusztrációjával, merített papíron és kézzel számozva kifejezetten a könyvbarátok számára készült. Ezeket a példányokat a költő kézjegyével látta el, az egyikbe pedig ezt írta:

Fenyő Lászlónak kicsit elkésve, / szeretettel / Radnóti Miklós / 1931.

-

A címzett  szintén költő volt, saját korában ismert szerző, kinek emléke mára kissé megkopott. Fenyő László (Friedmann, 1902–1945) a nyugatos írók közé tartozott,  rövid ideig dolgozott hivatalnokként, egy ideig a Baumgarten Alapítvány könyvtárosa volt, majd szerényen, de az irodalomból tartotta fönn magát. Válogatott verseinek szerkesztője, Komlós Aladár szemléletesen jellemezte Fenyő könyvkiadási gyakorlatát: „Verseskönyveit, mint négy-öt költőn kívül e korban minden lírikus, csak saját költségén adhatta ki.

Sápadt-zöld arccal, sértődött tekintettel, komor lassúsággal járt-kelt a Körúton és az Otthon-klub kártyaszobájában, s mindig magával hordott aktatáskájából árulta a példányokat.”

Éppen e sajátos könyvterjesztői gyakorlat miatt Fenyő László elég sok példányt dedikált – vagy írt alá, a megrendelő igényei szerint. Viszont neki dedikált példányok csak ritkán bukkannak fel. Radnóti Miklósnak viszont számos dedikálását ismerjük és ennek is meg van részben az oka: zsidó származása miatt nem vehetett részt könyvhéten, nemigen lehettek felolvasóestjei – verseskönyvei példányait gyakorlatilag mind elajándékozta, barátainak, kollégáinak, kritikusoknak, és ennek megfelelően általában írt is ezekbe néhány szót.  

Fenyő sem életében, sem azután nem emelkedett a legnagyobbak közé, sajnos Radnóti sorsára jutott, 1944 végén egy munkaszolgálatos egységéhez került, és a hosszú menetelés során Kőszegnél egy SS-különítmény géppuska-sortűzzel végzett vele és számos társával.

Az antikvárium.hu aktuális könyvárverésén felbukkan még egy Radnóti Miklósné részére készült, számozott, bibliofil könyvpéldány is, méghozzá Petőfi Az apostol című művéből. „Ebből a könyvből 500 számozott példány merített papiron nyomatott. Ez a 82. számú könyv Radnóti Miklósné részére készült.” Az apostolt az eredeti kézirat nyomán az 1848-as emlékbizottság hozzájárulásával és támogatásával Petőfi születése napjára és a szabadságharc századik évfordulójára adták ki. 

-

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Radnóti Miklós dedikált kötete lett a csúcstartó

Egy vasárnap zárult online árverésen Karinthy Mennyei riport című regényét az utolsó liciteknél egy Jókai-díszkiadás, Somerset Maugham és Kosztolányi is megelőzte.

...
Hírek

Radnóti Miklós fotójára és az ifjú Jókai versfordítására is licitálhatunk decemberben

Babits Móricz Zsigmondnénak dedikált verseskötetétől József Attila Medvetáncának első kiadásán át egészen Weöres Sándor dedikált példányáig számos 20. század eleji írónk, költőnk művére licitálhatnak az érdeklődők a Múzeum Antikvárium december 1-jei aukcióján.

...
Hírek

Ferenc pápa Budapesten Radnótit idézett

Ferenc pápa vasárnap a magyarországi keresztény egyházak és a zsidóság képviselőihez intézett beszédében megemlékezett Radnóti Miklósról, és idézett is a költőtől.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

Természetesen olvasok
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Zöld

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

...
Zöld

5 friss könyv az önismeretről, amik segítenek elfogadni önmagad

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

...
Zöld

Karikó Katalin eldöntötte, mihez kezd a Nobel-díj mellé kapott pénzzel

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Zöld

Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?

...
Zöld

Diétázol? Ebben a 3 ételben rejtőzhet cukor, pedig nem is számítasz rá