Radnóti Miklós dedikált kötete lett a csúcstartó

Az antikvarium.hu aktuális „Dedikált könyvek árverése” kínálatában ezúttal 223 tétel szerepelt, amire a vasárnap esti zárásig lehetett licitálni. A tíznapos online licitálás 1 forintról indult és a legtovább – 651 ezer 100 forintig – Radnóti Miklós 1940-ben megjelent Ikrek hava című kötete került.

-

A kötet értékéhez természetesen sokat hozzáadott a különleges dedikálás: a címzett a Horthy-rendszer egyik rendőrtisztje, Szimon István (1887–1965) későbbi rendőr altábornagy volt  – egészen pontosan a dedikáció Szimon Istvánéknak szólt. A többes számú megszólítás elsősorban Szimon feleségét takarta. Ő Sík Ilma volt, Radnóti meghatározó tanárának, Sík Sándornak a testvére (Radnóti természetesen Sík Sándor révén ismerkedett meg velük). Felesége, Gyarmati Fanni pedig naplójában többször megemlékezett róluk, sőt az őszinteségéről ismert naplóíró egyszer kegyes csúsztatással élt, amikor nem mondott véleményt az ifjúsági könyveket író Sík Ilma – becenevén: Ilmi – első felnőtteknek szóló regényéről.  („el kell olvasni a Sík Ilmi szörnyű hosszú regényét, mert délután együtt leszünk. Nekiesem, és lóugrásokkal haladva átnézem. Csapnivaló rossz, igazi Singer és Wolfner-kiadvány. […] Végül is csak elmenőben köszöntem meg Sík Ilmának a könyvét, és mondtam, hogy családom elragadta, és nagy lelkesedéssel olvassa.”) A vészidőket ugyanakkor részben „Ilmi nénivel” együtt élték át, és később Radnótiné Szimon István segítségét is kérte a férje utáni „nyomozásban”, de, ahogy a naplóban is áll, hiába.

-

Nem sokkal maradt el ettől a leütési ártól (ezer forinttal azaz 650 ezer 100 forint – a 155. licitáló) Jókai Mór Erdély aranykora 1894-es nemzeti díszkiadása, amit természetesen az agg szerző is aláírt. Különlegességnek számított W. Somerset Maugham The Sacred Flame (A szent láng) 1928-ban, New Yorkban kiadott és dedikált példánya (240 ezer forintot ért meg a győztesnek), és végül Karinthyt megelőzte Kosztolányi Dezső Négy fal között című első verseskötete is, amit Gábor Andornak dedikált 1907-ben. Kosztolányi ezt a dedikációt nem a „jól ismert”, „jellegzetes” zöld tintájával írta alá, ugyanis tévhit, hogy csak zölddel írt volna – csak az 1910-es években vette föl a zöld tintás gyakorlatát, sőt 1916-ban volt egy „ideiglenes” lila korszaka, majd 1920-ban egy alkalmi fekete. ( A fekete tintás ajánlás és maga a kötet 210 ezer 100 forintért kelt el.)

-

Mennyei riport – ez a címe Karinthy Frigyes 1937-es negyedik regényének, amiért 202 ezer forintot fizettek az aukción. Karinthy ebben a mennyország és annak lakói életét festi le: interjúkat csinált itt a magyar és külföldi irodalom holt nagyjaival, akik éppen úgy élnek, mint a földi halandók sőt, meg is halnak.

-

A most felbukkant példányt Karinthy Ignotus Pálnak dedikálta, a nagynevű dinasztia harmadik tagjának, a nagy Ignotus fiának. Ignotus Pál előbb az Esti Kurír szerkesztőségében dolgozott, publikált a Nyugatban is, de a nagy szerep az 1936-ban megindult Szép Szó szerkesztése volt, ahol 1937 decemberéig József Attilával együtt dolgozott. Karinthy 1938-ban bekövetkezett váratlan halála után éppen Ignotus Pál volt az egyik, aki elbúcsúztatta írótársát.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harry Potter varázspálcájára is lehet licitálni Londonban

Ritka Harry Potter-kötetre is lehet licitálni Londonban idén novemberben: a Harry Potter és a bölcsek köve első, keményfedeles kiadása az előzetes becslés szerint akár 150 ezer fontért, azaz 68 millió forintért is új gazdára találhat majd az árverésen – írja az MTI.

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

Dedikált kötetek is kalapács alá kerülnek az Antikvárium.hu ma kezdődő - és tíz napon keresztül tartó - online árverésén, ahol most alapvetően a szépirodalmi kötetek dominálnak. A könyvek mellett fotókra és levelekre is lehet licitálni.

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

Több, mint húsz évvel ezelőtt J.K. Rowling két Harry Potter-kötetet dedikált, melyek most kerültek elő egy eldugott polcról, és akár 2000 fontra is rúghat az értékük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...