Radnóti Miklós dedikált kötete lett a csúcstartó

Az antikvarium.hu aktuális „Dedikált könyvek árverése” kínálatában ezúttal 223 tétel szerepelt, amire a vasárnap esti zárásig lehetett licitálni. A tíznapos online licitálás 1 forintról indult és a legtovább – 651 ezer 100 forintig – Radnóti Miklós 1940-ben megjelent Ikrek hava című kötete került.

-

A kötet értékéhez természetesen sokat hozzáadott a különleges dedikálás: a címzett a Horthy-rendszer egyik rendőrtisztje, Szimon István (1887–1965) későbbi rendőr altábornagy volt  – egészen pontosan a dedikáció Szimon Istvánéknak szólt. A többes számú megszólítás elsősorban Szimon feleségét takarta. Ő Sík Ilma volt, Radnóti meghatározó tanárának, Sík Sándornak a testvére (Radnóti természetesen Sík Sándor révén ismerkedett meg velük). Felesége, Gyarmati Fanni pedig naplójában többször megemlékezett róluk, sőt az őszinteségéről ismert naplóíró egyszer kegyes csúsztatással élt, amikor nem mondott véleményt az ifjúsági könyveket író Sík Ilma – becenevén: Ilmi – első felnőtteknek szóló regényéről.  („el kell olvasni a Sík Ilmi szörnyű hosszú regényét, mert délután együtt leszünk. Nekiesem, és lóugrásokkal haladva átnézem. Csapnivaló rossz, igazi Singer és Wolfner-kiadvány. […] Végül is csak elmenőben köszöntem meg Sík Ilmának a könyvét, és mondtam, hogy családom elragadta, és nagy lelkesedéssel olvassa.”) A vészidőket ugyanakkor részben „Ilmi nénivel” együtt élték át, és később Radnótiné Szimon István segítségét is kérte a férje utáni „nyomozásban”, de, ahogy a naplóban is áll, hiába.

-

Nem sokkal maradt el ettől a leütési ártól (ezer forinttal azaz 650 ezer 100 forint – a 155. licitáló) Jókai Mór Erdély aranykora 1894-es nemzeti díszkiadása, amit természetesen az agg szerző is aláírt. Különlegességnek számított W. Somerset Maugham The Sacred Flame (A szent láng) 1928-ban, New Yorkban kiadott és dedikált példánya (240 ezer forintot ért meg a győztesnek), és végül Karinthyt megelőzte Kosztolányi Dezső Négy fal között című első verseskötete is, amit Gábor Andornak dedikált 1907-ben. Kosztolányi ezt a dedikációt nem a „jól ismert”, „jellegzetes” zöld tintájával írta alá, ugyanis tévhit, hogy csak zölddel írt volna – csak az 1910-es években vette föl a zöld tintás gyakorlatát, sőt 1916-ban volt egy „ideiglenes” lila korszaka, majd 1920-ban egy alkalmi fekete. ( A fekete tintás ajánlás és maga a kötet 210 ezer 100 forintért kelt el.)

-

Mennyei riport – ez a címe Karinthy Frigyes 1937-es negyedik regényének, amiért 202 ezer forintot fizettek az aukción. Karinthy ebben a mennyország és annak lakói életét festi le: interjúkat csinált itt a magyar és külföldi irodalom holt nagyjaival, akik éppen úgy élnek, mint a földi halandók sőt, meg is halnak.

-

A most felbukkant példányt Karinthy Ignotus Pálnak dedikálta, a nagynevű dinasztia harmadik tagjának, a nagy Ignotus fiának. Ignotus Pál előbb az Esti Kurír szerkesztőségében dolgozott, publikált a Nyugatban is, de a nagy szerep az 1936-ban megindult Szép Szó szerkesztése volt, ahol 1937 decemberéig József Attilával együtt dolgozott. Karinthy 1938-ban bekövetkezett váratlan halála után éppen Ignotus Pál volt az egyik, aki elbúcsúztatta írótársát.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harry Potter varázspálcájára is lehet licitálni Londonban

Ritka Harry Potter-kötetre is lehet licitálni Londonban idén novemberben: a Harry Potter és a bölcsek köve első, keményfedeles kiadása az előzetes becslés szerint akár 150 ezer fontért, azaz 68 millió forintért is új gazdára találhat majd az árverésen – írja az MTI.

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

Dedikált kötetek is kalapács alá kerülnek az Antikvárium.hu ma kezdődő - és tíz napon keresztül tartó - online árverésén, ahol most alapvetően a szépirodalmi kötetek dominálnak. A könyvek mellett fotókra és levelekre is lehet licitálni.

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

Több, mint húsz évvel ezelőtt J.K. Rowling két Harry Potter-kötetet dedikált, melyek most kerültek elő egy eldugott polcról, és akár 2000 fontra is rúghat az értékük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe! 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...