A Karafiáth-versek izgalmas projektekben alakulnak át dallá
A.dal.szöveg című sorozatunkban magyar dalokat mutatunk be a szövegeiken keresztül, például a 30y vagy a Punnany Massif dalát.

„Többé-kevésbé csak ehhez értek, mármint a hangulatok megragadásához” ‒ fogalmazta meg egy interjúban Karafiáth Orsolya. Lehetne ez akár a tökéletes apróhirdetés a dalszövegíró munkát keres-rovat hasábjain, ugyanakkor pompás költészeti ars poetica is. Segít jobban értenünk, hogy bár ‒ amint azt az íróként, költőként, fordítóként, publicistaként, szerkesztőként, vagy épp az Elektrik Bugi Kommandó egykori Nagymesternőjeként is ismert szerző megfogalmazta nekünk ‒ a „sláger a versnél légiesebb”, miért készülnek a verseiből mégis remek slágerek.

Karafiáth Orsolya nagycsoportos korától szolfézsra járt, kiskamaszként pedig furulyázni, hegedülni és gitározni tanult. Gyerekkorában hangszerek és dalok vették tehát körül, így aztán ismert költőként sem volt egyszerű eleresztenie a zenét, a színpadot. Írt alternatív-, blues-, hip-hop-, rock-, ska-, swing- és világzenei előadók számára szöveget, musicalt és tábori indulót. Koncz Zsuzsa-rajongása kislány kora óta tart, és megvalósult álma, hogy Koncz Zsuzsának is írhatott dalszöveget. Készült továbbá egy nem létező filmhez, valamint a létező regényéhez tartozó filmzene-albuma, valamint az orfeumok, kabarék világát idéző konceptlemeze, a Four Bones Harsonakvartettel közös fellépésein pedig fúvósok hangjaira írt imprószövegeket. 

A műnem-, illetve médiumváltások át- meg átszövik az életművét, különböző izgalmas projekt keretében alakultak és alakulnak dallá a versei. Több színháznak fordított és írt dalbetéteket, Macskadémon című musicalében, amely nyáron a Szentendrei Teátrumban, illetve az alsóörsi Kultkikötőben volt műsoron, ősztől pedig a Pinceszínházban látható, ő maga is szerepel.

A sorozat az NKA Hangfoglaló támogatásával valósul meg.

Nyitókép: Kocsis Lajos

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

“Ki maradt itt, akinek szólhat balladám?” - Punnany Massif: Elnézést kívánok

A magyar társadalom érzületi klímájáról, valamilyen vágyott szabadságról, a nemzettörténet viszontagságairól készített dalt és klipet a Punnany Massif. Új rész: a.dal.szöveg.

...
Szórakozás

"Az éhezőknek nem hallom a hangját" - 30y: éhezők jóllakottak

A hatalomról, a megalkuvó alkotókról, empátiahiányos társadalomról, a fogyasztás által felszámolt szabadságról írt dalt a 30y.

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya regényéhez énekel dalt Ónodi Eszter - nézd meg a klipet!

A videó Karafiáth Orsolya Egymás könyve - Amikor összegyűrtük az eget című regényéhez készült.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.