Olivia Harris fotóalbuma megmutatja, hogyan éltünk az első hullám alatt

Olivia Harris fotóalbuma megmutatja, hogyan éltünk az első hullám alatt

Olivia Harris fotós megörökítette, hogyan változott az életformánk a pandémia hatására. Az első lezárások alatt, az Egyesült Királyságban készültek a képek, amelyek most albumba rendezve megjelentek. 

fk | 2021. november 16. |

Ahogy az sok fotóssal történt, úgy Olivia Harrisnek is abba kellett hagynia a munkáját a járvány első hulláma miatt elrendelt lockdown alatt, 2020 márciusában. A fotós, aki egyébként olyan magazinoknak dolgozik, mint a Time, a New York Times, vagy a Guardian, éppen ezért a londoni utcákon nézett körül, hogy új inspirációs forrás után kutasson. A furcsa időszakban, amikor minden más szünetelt, végül egy új projektbe fogott: a lezárások alatti életet kezdte el fotózni. Ebből született meg a Days on Repeat című kötet.

A képek azt a különös, már-már szürreális időszakot ragadják meg, amikor a kezdeti pánik után valami új kezdett el kibontakozni. „Csodálatos volt látni, hogy az embereket hogyan hozta össze az, hogy távol voltak egymástól. Úgy éreztem, ez egy egyedi, futó pillanat, amit meg akarok örökíteni” – nyilatkozta a fotós.

Ahogy nézi az ember a képeket, szinte nosztalgiája támad az első lezárások időszaka után. A fotóválogatás megmutatja, hogyan éltünk elszigetelve egymástól: az albumban láthatunk egyedi home office-megoldásokat, lépcsőn ülős, távolságtartós összejöveteleket és utcai koncertet is.

A fotók egyszerűen készültek. Harris minden nap egy órára ment ki, hogy biciklire pattanva körbejárja a várost és téma után kutasson. A terve az volt, hogy mindenféle emberek szerepeljenek a képeken és a lehető legtöbbféle lockdown-tapasztalatot kapja el. Harris célja az volt, hogy dokumentálja ezt az időszakot, és hogy megmutassa, hogyan tartottak össze az emberek ezekben a nehéz időkben. A képeiben tükröződnek a karantén-élet örömei, nehézségei és az abszurditásai is.

Fotókért KATT IDE:

(Forrás)

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

Kedvenc természetudósunk ismét arra figyelmeztet, hogy a természet egyébként milyen jól ellenne nélkülünk.

...
Nagy

5 könyv a karanténban töltött évünkről

Egy éve már, hogy az életünk maga lett a valóra vált disztópia. A koronavírus-járvány sok változást hozott magával ebben az időszakban, a karanténban töltött hónapok pedig az irodalomra is hatással voltak. Most öt olyan kötetet ajánlunk, amely a covid nélkül nem született volna meg.

...

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

Olvass!
...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

Lackfi János elbeszéléskötete hol vicces, hol szomorú emberi sorsokat villant fel - hol pedig vicceseket és szomorúakat egyszerre. Olvass bele a Bejgliköztársaságba!

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Nagy

Greskovits Endre: „A sátáni versek szerves része az életműnek, kihagyhatatlan könyv”

A kortárs világirodalomban nincs még talán olyan sokat vitatott, támadott és hivatkozott mű, mint A sátáni versek. Salman Rushdie regényéről és a magyar megjelenésről Greskovits Endre műfordítót kérdeztük.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n