Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen

Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen

Többek közt J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushide is aláírták azt a nyílt levelet, amely kedden jelent meg a Harper’s magazinban, és amely a cenzúra terjedésére hívja fel a figyelmet. A tiltakozás célja a cancel culture elleni felszólalás, az aláírók szerint ugyanis az elnémítás csak az ellentétes véleményekkel szembeni intoleranciához és nyilvános megszégyenítéshez vezet.

Könyves Magazin | 2020. július 08. |

Az utóbbi hetek attól voltak hangosak, hogy felháborodási hullám indult J. K. Rowling ellen, amiért egy cikk ürügyén Twitter-posztban fejtette ki, hogy szerinte miért fontos a biológiai nem (az ügy részleteiről ITT írtunk részletesebben). A Harry Potter írójának megjegyzése hatalmas vihart kavart, sokan transzfóbnak nevezték és még maga Daniel Radcliffe is felszólalt ellene. Az ügy azonban nem állt meg itt, Rowling brit kiadójának alkalmazottai ugyanis fellázadtak, mert nem akartak az új gyerekkönyvén dolgozni a kijelentése miatt, majd Rowling irodalmi ügynökségének több tagja is szerződést bontott a céggel.

Nem is csoda, hogy most Rowling is azok közt a közszereplők közt van, akik aláírták azt a nyílt levelet, amely a Harper’s magazinban jelent meg kedden, és ami épp az ilyen esetek ellen szeretne tenni valamit.  Az elnémítás kultúrája ellen felszólaló röpiratot összesen 150 író, tudós és művész írta alá, a tiltakozók közt olyan neveket találunk a Harry Potter írója mellett, mint Margaret Atwood, Salman Rushdie, Martin Amis, Noam Chomsky, Steven Pinker, Malcolm Gladwell vagy Gloria Steinem.

Maga a levél arról szól, hogy jelenleg a kulturális intézmények komoly próbával néznek szembe, hiszen olyan pillanatokat élünk, amikor az emberek végre felszólalnak a társadalmi és faji egyenlőtlenség miatt és reformokat követelnek az egyenlőség megteremtése érdekében. Mint írják, örülnek ennek a fejlődésnek, ugyanakkor az emberek mindeközben egyre kevésbé tolerálják a sajátjuktól eltérő véleményeket, ami ellen fel kell emelniük a hangjukat, mert az eszmék és információk szabad áramlása egyre jobban korlátozódik.

A nyílt levél szerzői szerint, azok, akik manapság íróként, újságíróként vagy művészként dolgoznak, a megélhetésüket kockáztatják, ha kifejtik a véleményüket egy-egy témával kapcsolatban, és a nyilvános megszégyenítés is egyre gyakoribb, ha valaki olyasmit mond, amivel a többség nem ért egyet. Simán kirúgnak szerkesztőket vitatott cikkek miatt, könyveket vonnak vissza a kiadók, újságírókat tiltanak el bizonyos témáktól, és embereket mondatnak le ilyen ügyek miatt.

Az aláírók szerint nem az elhallgattatás vagy az elnémítás a megoldás, hanem a nyilvános vita, egymás meggyőzése. Mint írják, hamis az a képzet, miszerint választani kell a szabadság és az igazság között, az íróknak pedig olyan közegre van szüksége, ahol kísérletezhetnek, és ahol hibázhatnak is, anélkül, hogy meghurcolnák őket.  

Forrás: Harpers

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Rowling miatt írók szakítottak az irodalmi ügynökséggel

Nem csitulnak a hullámok J.K. Rowling körül: a múlt héten az író brit kiadójának alkalmazottai jelezték, hogy transzfóbnak tartott kijelentései miatt nem kívánnak a Harry Potter-szerző új könyvén dolgozni, most pedig Rowling irodalmi ügynökségének négy tagja bontott szerződést a céggel, miután úgy ítélték meg, hogy az nem állt ki eléggé a transzjogok mellett.

...
Gyerekirodalom

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Nem csitulnak a Harry Potter írója körüli botrány hullámai, transzfóbnak minősített megnyilvánulásai miatt most brit kiadójának néhány alkalmazottja mondta azt, nem akar Rowling új meséjén dolgozni.

...
Hírek

Sokan Rowling védelmére keltek, miután exférje a Sun címlapjára került

Számos családon belüli erőszak ellen küzdő aktivista bírálta a The Sun címlapját, amelyen J.K. Rowling volt férje szerepel azzal a címmel, hogy „Megütöttem JK-t és nem bánom”. A cikket rendkívül sokan elítélték, amiért hangot adott az erőszak feltételezett elkövetőjének.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Polc

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.