Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen

Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen

Többek közt J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushide is aláírták azt a nyílt levelet, amely kedden jelent meg a Harper’s magazinban, és amely a cenzúra terjedésére hívja fel a figyelmet. A tiltakozás célja a cancel culture elleni felszólalás, az aláírók szerint ugyanis az elnémítás csak az ellentétes véleményekkel szembeni intoleranciához és nyilvános megszégyenítéshez vezet.

Könyves Magazin | 2020. július 08. |

Az utóbbi hetek attól voltak hangosak, hogy felháborodási hullám indult J. K. Rowling ellen, amiért egy cikk ürügyén Twitter-posztban fejtette ki, hogy szerinte miért fontos a biológiai nem (az ügy részleteiről ITT írtunk részletesebben). A Harry Potter írójának megjegyzése hatalmas vihart kavart, sokan transzfóbnak nevezték és még maga Daniel Radcliffe is felszólalt ellene. Az ügy azonban nem állt meg itt, Rowling brit kiadójának alkalmazottai ugyanis fellázadtak, mert nem akartak az új gyerekkönyvén dolgozni a kijelentése miatt, majd Rowling irodalmi ügynökségének több tagja is szerződést bontott a céggel.

Nem is csoda, hogy most Rowling is azok közt a közszereplők közt van, akik aláírták azt a nyílt levelet, amely a Harper’s magazinban jelent meg kedden, és ami épp az ilyen esetek ellen szeretne tenni valamit.  Az elnémítás kultúrája ellen felszólaló röpiratot összesen 150 író, tudós és művész írta alá, a tiltakozók közt olyan neveket találunk a Harry Potter írója mellett, mint Margaret Atwood, Salman Rushdie, Martin Amis, Noam Chomsky, Steven Pinker, Malcolm Gladwell vagy Gloria Steinem.

Maga a levél arról szól, hogy jelenleg a kulturális intézmények komoly próbával néznek szembe, hiszen olyan pillanatokat élünk, amikor az emberek végre felszólalnak a társadalmi és faji egyenlőtlenség miatt és reformokat követelnek az egyenlőség megteremtése érdekében. Mint írják, örülnek ennek a fejlődésnek, ugyanakkor az emberek mindeközben egyre kevésbé tolerálják a sajátjuktól eltérő véleményeket, ami ellen fel kell emelniük a hangjukat, mert az eszmék és információk szabad áramlása egyre jobban korlátozódik.

A nyílt levél szerzői szerint, azok, akik manapság íróként, újságíróként vagy művészként dolgoznak, a megélhetésüket kockáztatják, ha kifejtik a véleményüket egy-egy témával kapcsolatban, és a nyilvános megszégyenítés is egyre gyakoribb, ha valaki olyasmit mond, amivel a többség nem ért egyet. Simán kirúgnak szerkesztőket vitatott cikkek miatt, könyveket vonnak vissza a kiadók, újságírókat tiltanak el bizonyos témáktól, és embereket mondatnak le ilyen ügyek miatt.

Az aláírók szerint nem az elhallgattatás vagy az elnémítás a megoldás, hanem a nyilvános vita, egymás meggyőzése. Mint írják, hamis az a képzet, miszerint választani kell a szabadság és az igazság között, az íróknak pedig olyan közegre van szüksége, ahol kísérletezhetnek, és ahol hibázhatnak is, anélkül, hogy meghurcolnák őket.  

Forrás: Harpers

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Rowling miatt írók szakítottak az irodalmi ügynökséggel

Nem csitulnak a hullámok J.K. Rowling körül: a múlt héten az író brit kiadójának alkalmazottai jelezték, hogy transzfóbnak tartott kijelentései miatt nem kívánnak a Harry Potter-szerző új könyvén dolgozni, most pedig Rowling irodalmi ügynökségének négy tagja bontott szerződést a céggel, miután úgy ítélték meg, hogy az nem állt ki eléggé a transzjogok mellett.

...
Gyerekirodalom

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Nem csitulnak a Harry Potter írója körüli botrány hullámai, transzfóbnak minősített megnyilvánulásai miatt most brit kiadójának néhány alkalmazottja mondta azt, nem akar Rowling új meséjén dolgozni.

...
Hírek

Sokan Rowling védelmére keltek, miután exférje a Sun címlapjára került

Számos családon belüli erőszak ellen küzdő aktivista bírálta a The Sun címlapját, amelyen J.K. Rowling volt férje szerepel azzal a címmel, hogy „Megütöttem JK-t és nem bánom”. A cikket rendkívül sokan elítélték, amiért hangot adott az erőszak feltételezett elkövetőjének.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Polc

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

...

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

...

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

...

Az erőszakot semmilyen szinten nem lehet elfogadni - #olvass Ott Annával

...
A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Carmen Maria Machado: A tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez

Az év elején jelent meg magyarul Carmen Maria Machado első önálló kötete. A szerző provokatív, határfeszegető novellái gyakran abszurd, meghökkentő módon, sok zsáner elemeit felhasználva mesélnek sajátosan női témákról és tapasztalatokról. Interjúnkban szóba kerültek olvasói reakciók, az év eseményei és azoknak esetleges hatásai is.

 

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.

...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

...
Nagy

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

"Valójában az élet csak úgy lopja a távolságot előre, mint egy jobbhátvéd bedobáskor, a partvonal mellett, amikor csalna még pár métert" - Németh Róbert és A táguló idő című tárcasorozat új részéből kiderül, milyen félelmetes egy katonai sorozás. Az aláfestő zenét az Editors adja.

...
Kritika

Te elárulnád a családod pár millió dollárért?

Samantha Downing már első regényével is bizonyított. Második megjelent kötete sok mindent átvesz az Elbűvölő feleségem receptjéből, ám a szimplán csak jóízű vacsora helyett ezúttal egy minden harapással új, meglepő ízeket rejtő gourmet csemegét tett le az asztalra. 

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!