Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen

Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen

Többek közt J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushide is aláírták azt a nyílt levelet, amely kedden jelent meg a Harper’s magazinban, és amely a cenzúra terjedésére hívja fel a figyelmet. A tiltakozás célja a cancel culture elleni felszólalás, az aláírók szerint ugyanis az elnémítás csak az ellentétes véleményekkel szembeni intoleranciához és nyilvános megszégyenítéshez vezet.

Könyves Magazin | 2020. július 08. |

Az utóbbi hetek attól voltak hangosak, hogy felháborodási hullám indult J. K. Rowling ellen, amiért egy cikk ürügyén Twitter-posztban fejtette ki, hogy szerinte miért fontos a biológiai nem (az ügy részleteiről ITT írtunk részletesebben). A Harry Potter írójának megjegyzése hatalmas vihart kavart, sokan transzfóbnak nevezték és még maga Daniel Radcliffe is felszólalt ellene. Az ügy azonban nem állt meg itt, Rowling brit kiadójának alkalmazottai ugyanis fellázadtak, mert nem akartak az új gyerekkönyvén dolgozni a kijelentése miatt, majd Rowling irodalmi ügynökségének több tagja is szerződést bontott a céggel.

Nem is csoda, hogy most Rowling is azok közt a közszereplők közt van, akik aláírták azt a nyílt levelet, amely a Harper’s magazinban jelent meg kedden, és ami épp az ilyen esetek ellen szeretne tenni valamit.  Az elnémítás kultúrája ellen felszólaló röpiratot összesen 150 író, tudós és művész írta alá, a tiltakozók közt olyan neveket találunk a Harry Potter írója mellett, mint Margaret Atwood, Salman Rushdie, Martin Amis, Noam Chomsky, Steven Pinker, Malcolm Gladwell vagy Gloria Steinem.

Maga a levél arról szól, hogy jelenleg a kulturális intézmények komoly próbával néznek szembe, hiszen olyan pillanatokat élünk, amikor az emberek végre felszólalnak a társadalmi és faji egyenlőtlenség miatt és reformokat követelnek az egyenlőség megteremtése érdekében. Mint írják, örülnek ennek a fejlődésnek, ugyanakkor az emberek mindeközben egyre kevésbé tolerálják a sajátjuktól eltérő véleményeket, ami ellen fel kell emelniük a hangjukat, mert az eszmék és információk szabad áramlása egyre jobban korlátozódik.

A nyílt levél szerzői szerint, azok, akik manapság íróként, újságíróként vagy művészként dolgoznak, a megélhetésüket kockáztatják, ha kifejtik a véleményüket egy-egy témával kapcsolatban, és a nyilvános megszégyenítés is egyre gyakoribb, ha valaki olyasmit mond, amivel a többség nem ért egyet. Simán kirúgnak szerkesztőket vitatott cikkek miatt, könyveket vonnak vissza a kiadók, újságírókat tiltanak el bizonyos témáktól, és embereket mondatnak le ilyen ügyek miatt.

Az aláírók szerint nem az elhallgattatás vagy az elnémítás a megoldás, hanem a nyilvános vita, egymás meggyőzése. Mint írják, hamis az a képzet, miszerint választani kell a szabadság és az igazság között, az íróknak pedig olyan közegre van szüksége, ahol kísérletezhetnek, és ahol hibázhatnak is, anélkül, hogy meghurcolnák őket.  

Forrás: Harpers

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Rowling miatt írók szakítottak az irodalmi ügynökséggel

Nem csitulnak a hullámok J.K. Rowling körül: a múlt héten az író brit kiadójának alkalmazottai jelezték, hogy transzfóbnak tartott kijelentései miatt nem kívánnak a Harry Potter-szerző új könyvén dolgozni, most pedig Rowling irodalmi ügynökségének négy tagja bontott szerződést a céggel, miután úgy ítélték meg, hogy az nem állt ki eléggé a transzjogok mellett.

...
Gyerekirodalom

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Nem csitulnak a Harry Potter írója körüli botrány hullámai, transzfóbnak minősített megnyilvánulásai miatt most brit kiadójának néhány alkalmazottja mondta azt, nem akar Rowling új meséjén dolgozni.

...
Hírek

Sokan Rowling védelmére keltek, miután exférje a Sun címlapjára került

Számos családon belüli erőszak ellen küzdő aktivista bírálta a The Sun címlapját, amelyen J.K. Rowling volt férje szerepel azzal a címmel, hogy „Megütöttem JK-t és nem bánom”. A cikket rendkívül sokan elítélték, amiért hangot adott az erőszak feltételezett elkövetőjének.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.