Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai
Könyves Magazin

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Szemlátomást nem csitulnak a J.K. Rowling körüli vihar hullámai. Az író egy cikkre adott korábbi reakcióját (ITT írtunk róla) többen transzfóbnak nevezték, a Harry Potter-sorozat több szereplője nyilvánosan elhatárolódott tőle, most pedig a Hachette kiadó brit részlegének dolgozói fenyegetőznek azzal, hogy nem fognak az új meséjén dolgozni. A The Ickabog egy régi-új történet (annyiban régi, hogy Rowling évekkel ezelőtt írta, és annyiban új, hogy jelenleg folytatásokban közli az oldalán, magyarul várhatóan jövőre jelenik meg), és az angolszász kiadás előkészítése jelenleg is zajlik. A kiadó 4-5 dolgozója ugyanakkor Rowling szavai ellen tiltakozva közölte, hogy nem szívesen vesznek részt a projektben.

5 dolog, amit tudnod kell Rowling új meséjéről - Könyves magazin

A Harry Potter írója pár napja jelentette be, hogy részletekben fogja közzétenni azt az évek óta az asztalfiókban, pontosabban a padláson porosodó meséjét, amelyet eredetileg a gyerekeinek írt. A The Ickabog című történetből jelenleg nyolc fejezet érhető el, de minket máris teljesen beszippantott. Összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

A kiadó közleményben tudatta álláspontját, amiben egyrészt leszögezték, büszkék, hogy ők adhatják ki Rowling történetét, másrészt viszont úgy vélik, a szólásszabadság a könyvkiadás egyik sarokköve. Mélységesen hisznek abban, hogy mindenkinek jogában áll elmondani a véleményét, éppen ezért sosem kommentálják a szerzőik személyes megnyilatkozásait, és tiszteletben tartják azt is, ha az alkalmazottaik más nézetet képviselnek. Sosem kényszerítenek arra senkit, hogy olyan könyvön dolgozzon, melynek tartalmát személyes okokból felkavarónak tartja, de szerintük különbség van egy ilyen eset és aközött, amikor valaki azért nem akar egy könyvön dolgozni, mert nem ért egyet az alkotónak az íráson túl kifejtett véleményével - szerintük ez ugyanis ellentétes lenne a szólásszabadsággal. Mindenesetre a kiadónál azt ígérik, hogy empátiával kezelik az ügyet, és mindenkivel személyesen egyeztetnek majd.

A The Ickabog a tervek szerint 2020 novemberében jelenne meg Nagy-Britanniában - derül ki a Bookseller összeállításából.

Minden, amit tudni akartál a Harry Potter-sorozatról! - Bevezetés Rowling univerzumába - Könyves magazin

Azt hittük, hogy a koronavírus-járvány után (amelyben a szerzői jogi szigoron lazítva megengedte, hogy tanárok felolvassák a műveit, létrehozott egy varázshonlapot, nem utolsósorban pedig átesett magán a betegségen is), szóval azt gondoltuk, hogy ezek után a legnagyobb durranás tényleg az lesz, hogy J.K.