Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Könyves Magazin | 2020. június 17. |

Szemlátomást nem csitulnak a J.K. Rowling körüli vihar hullámai. Az író egy cikkre adott korábbi reakcióját (ITT írtunk róla) többen transzfóbnak nevezték, a Harry Potter-sorozat több szereplője nyilvánosan elhatárolódott tőle, most pedig a Hachette kiadó brit részlegének dolgozói fenyegetőznek azzal, hogy nem fognak az új meséjén dolgozni. A The Ickabog egy régi-új történet (annyiban régi, hogy Rowling évekkel ezelőtt írta, és annyiban új, hogy jelenleg folytatásokban közli az oldalán, magyarul várhatóan jövőre jelenik meg), és az angolszász kiadás előkészítése jelenleg is zajlik. A kiadó 4-5 dolgozója ugyanakkor Rowling szavai ellen tiltakozva közölte, hogy nem szívesen vesznek részt a projektben.

5 dolog, amit tudnod kell Rowling új meséjéről - Könyves magazin

A Harry Potter írója pár napja jelentette be, hogy részletekben fogja közzétenni azt az évek óta az asztalfiókban, pontosabban a padláson porosodó meséjét, amelyet eredetileg a gyerekeinek írt. A The Ickabog című történetből jelenleg nyolc fejezet érhető el, de minket máris teljesen beszippantott. Összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

A kiadó közleményben tudatta álláspontját, amiben egyrészt leszögezték, büszkék, hogy ők adhatják ki Rowling történetét, másrészt viszont úgy vélik, a szólásszabadság a könyvkiadás egyik sarokköve. Mélységesen hisznek abban, hogy mindenkinek jogában áll elmondani a véleményét, éppen ezért sosem kommentálják a szerzőik személyes megnyilatkozásait, és tiszteletben tartják azt is, ha az alkalmazottaik más nézetet képviselnek. Sosem kényszerítenek arra senkit, hogy olyan könyvön dolgozzon, melynek tartalmát személyes okokból felkavarónak tartja, de szerintük különbség van egy ilyen eset és aközött, amikor valaki azért nem akar egy könyvön dolgozni, mert nem ért egyet az alkotónak az íráson túl kifejtett véleményével - szerintük ez ugyanis ellentétes lenne a szólásszabadsággal. Mindenesetre a kiadónál azt ígérik, hogy empátiával kezelik az ügyet, és mindenkivel személyesen egyeztetnek majd.

A The Ickabog a tervek szerint 2020 novemberében jelenne meg Nagy-Britanniában - derül ki a Bookseller összeállításából.

Minden, amit tudni akartál a Harry Potter-sorozatról! - Bevezetés Rowling univerzumába - Könyves magazin

Azt hittük, hogy a koronavírus-járvány után (amelyben a szerzői jogi szigoron lazítva megengedte, hogy tanárok felolvassák a műveit, létrehozott egy varázshonlapot, nem utolsósorban pedig átesett magán a betegségen is), szóval azt gondoltuk, hogy ezek után a legnagyobb durranás tényleg az lesz, hogy J.K.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sokan Rowling védelmére keltek, miután exférje a Sun címlapjára került

Számos családon belüli erőszak ellen küzdő aktivista bírálta a The Sun címlapját, amelyen J.K. Rowling volt férje szerepel azzal a címmel, hogy „Megütöttem JK-t és nem bánom”. A cikket rendkívül sokan elítélték, amiért hangot adott az erőszak feltételezett elkövetőjének.

...
Hírek

Családon belüli erőszak áldozata volt Rowling

Sokan transzfóbnak minősítették J.K. Rowlingot egy hétvégi twitteres bejegyzése miatt, amire most egy hosszú esszében reagált.

...
Nagy

Öt HP-borító, amin mindenkinek megakad a szeme

Vannak könyvek, amelyek borítója szinte beleégett az olvasó retinájába – ezek közé tartozik a Harry Potter is, csakhogy Rowling regényfolyama időről időre új köntöst kap. Szinte mindenki megtalálja köztük a maga kedvencét, mi pedig most arra vállalkoztunk, hogy a legelső kötet, azaz a Harry Potter és a bölcsek köve borítói közül kiválasszunk ötöt, amelyek valamiért különlegesek.

Hírek
...
Szórakozás

Lovaggá ütötték David Suchet színészt

...
Hírek

Dragomán a Berlini Művészeti Akadémia tagja lett

...
Podcast

Berta Ádámnak fontos volt, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni a valóságdarabokban

...
Hírek

Guterres: A világban több mint 50 millió városi embert érint a háborús erőszak

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

...
Nagy

Versterápia: „bicskám és szívem kinyitva”

...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

...
Hírek

Stephen King nagybetűs mesét írt

...
Szórakozás

Peter Dinklage kiakadt a készülő Hófehérke remake-re

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!