Rowling miatt írók szakítottak az irodalmi ügynökséggel
Könyves Magazin

Rowling miatt írók szakítottak az irodalmi ügynökséggel

Nem csitulnak a hullámok J.K. Rowling körül: a múlt héten az író brit kiadójának alkalmazottai jelezték, hogy transzfóbnak tartott kijelentései miatt nem kívánnak a Harry Potter-szerző új könyvén dolgozni, most pedig Rowling irodalmi ügynökségének négy tagja bontott szerződést a céggel, miután úgy ítélték meg, hogy az nem állt ki eléggé a transzjogok mellett.

Fox Fisher, Drew Davies és Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir pontosan ezért a továbbiakban nem kívánnak együttműködni a londoni székhelyű Blair Partnership nevű céggel - a Guardian szerint van egy negyedik szerző is, ő viszont nem kívánta felfedni a kilétét. A három megnevezett író közös levélben kérte az ügynökséget, hogy kötelezze el magát ismételten a transzneműek jogai és egyenlősége mellett. Személyes beszélgetéseiket követően ugyanakkor úgy ítélték meg, hogy az ügynökség nem képes olyan lépések megtételére, melyeket ők helyénvalónak tekintettek volna, emiatt nem szeretnék, ha a továbbiakban ez a cég képviselné őket. Válaszában a Blair Partnership azt írta, büszkeséggel tölti el a vélemények azon sokszínűsége, melyet szerzői képviselnek, ezzel egyidejűleg kiállt amellett is, hogy szerzőinek jogában álljon szabadon véleményt nyilvánítani.

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai - Könyves magazin

Szemlátomást nem csitulnak a J.K. Rowling körüli vihar hullámai. Az író egy cikkre adott korábbi reakcióját ( ITT írtunk róla) többen transzfóbnak nevezték, a Harry Potter-sorozat több szereplője nyilvánosan elhatárolódott tőle, most pedig a Hachette kiadó brit részlegének dolgozói fenyegetőznek azzal, hogy nem fognak az új meséjén dolgozni.

Az egész ügy néhány hete egy Twitter-bejegyzéssel kezdődött: Rowling egy cikkre reagált, amelyben "az emberek, akik menstruálnak" szófordulat szerepelt, mire ő azt írta, hogy egyszerűbb lenne azt a szót használni, hogy "nők". Azt is írta, hogy ha a biológiai nem (sex) nem valóságos, akkor azzal eltörölnék a nők által megélt valóságot is. Mint írta: ismer és kedvel trasznemű embereket, de a biológiai nem fogalmának eltörlése sokak számára lehetetlenné teszi, hogy értelmes vitát folytassanak az életükről. Rowling megjegyzései ellen sokan tiltakoztak, a Harry Potter-sorozat több színésze pedig nyilvánosan elhatárolódott a kijelentéseitől. Rowling pár nappal később egy esszében próbálta tisztázni, miért érezte szükségét, hogy megnyilvánuljon a születési és a társadalmi nemmel kapcsolatban - az írásból egyebek mellett az derült ki, hogy évekkel ezelőtt szexuális bántalmazás áldozata lett.

Minden, amit tudni akartál a Harry Potter-sorozatról! - Bevezetés Rowling univerzumába - Könyves magazin

Azt hittük, hogy a koronavírus-járvány után (amelyben a szerzői jogi szigoron lazítva megengedte, hogy tanárok felolvassák a műveit, létrehozott egy varázshonlapot, nem utolsósorban pedig átesett magán a betegségen is), szóval azt gondoltuk, hogy ezek után a legnagyobb durranás tényleg az lesz, hogy J.K.