Nyáry: Az állami múzeum szabadon fittyet hányhat a kártékony jogszabályra

“Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony” – írta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerdán a Facebookon. A szöveg mellett egy képet is posztolt a hosszú sorról, amiben a mindenféle életkorú emberek arra várnak, hogy bejussanak a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra. Nyáry Krisztián szintén Facebook-posztban mutatott rá az eset visszásságaira. 

sa | 2023. november 02. |

A poszt előzménye, hogy a Mesország mindenkié című könyvet a gyerekekre hivatkozva ledaráló Dúró Dóra a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János kulturális és innovációs minisztertől a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás miatt, írta a 24.hu. A Mi Hazánk képviselője arra hivatkozott, hogy a kiállításon “a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat”.

Csák János aztán arról tájékoztatta a Mi Hazánkat, hogy tizennyolc év alattiak a továbbiakban nem látogathatják a kiállítást, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”. Viszont az az abszurd helyzet állt elő, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum nem tudja jogszerűen végrehajtani a miniszteri felszólítást, 

ők ugyanis senkitől nem kérhetik el a személyi igazolványát.

Tehát a múzeumba továbbra is bemehetnek a 18 év alattiak is – és be is mennek.

Az ügy a gyerekvédelmi törvényre hivatkozva 12 milliós bírsággal sújtott Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián figyelmét is felkeltette. Facebook-oldalán a következőket fejtette ki:

  • Bár L. Simon László a Válasz Online klubjában csak legyintett a feljelentés hírére, utóbb a Nemzeti Múzeumnak is tudomást kellett vennie a jogszabályról. Nyáry szerint érdemes észben tartani, hogy “a könyvek elleni támadás” is egy Dúró-féle politikai performansszal kezdődött.
  • A homoszexualitás megjelenítését könyvekben, kiállításokon vagy színházi előadásokon tiltó törvényt az előző Országgyűlés hozta, és ezt akkor L. Simon László is megszavazta – “annak ellenére, hogy a könyvszakma és a művészeti szervezetek képviselői előre figyelmeztettek, hogy pontosan ilyen stupid helyzetekhez fog vezetni”.
  • “Egy ilyen kurucos kiállást”, mármint amilyen a szerdai Facebook-poszt, Nyáry szerint csak L. Simon engedhet meg magának. “Ha ugyanis bármilyen könyvesbolt hasonlóan érvelne, és közölné, hogy nem kérhet személyi igazolványt a vevőitől, a vegzálásukkal megbízott vármegyei főispánok ellenőrei a szemükbe nevetve büntetnék meg őket súlyos összegekre. Ha ők hivatkoznak rá, hogy a törvény érthetetlen és hemzseg az önellentmondásoktól, nem kapnak választ, csak annyit, hogy a jogszabályokat be kell tartani.”
  • “A törvény értelmében egyébként – mivel a Nemzeti Múzeum 200 méteres körzetében templom található – a kiállítást egyáltalán nem szabadna megtartani felnőtteknek sem. Az állam azonban kezdettől szelektíven tartja be saját jogszabályát. A könyvesboltok esetében nemrégiben elkezdődött a 200 méter méregetése. Az eljárások még nem zárultak le, senki sem tudja, miért jár büntetés, és miért nem.“

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

A kötetet az első Margón mutattuk be, idén pedig a tízéves jubileumi évforduló alkalmából vele zárjuk majd a 2022-es őszi fesztivált. 

...
Hírek

Nyáry Krisztián a Sztálin által Gulagra küldött meteorológusról posztolt

 Alekszej Feodosevics Wangenheim tragikus meghurcoltatásáról Olivier Rolin francia író írt regényt. Most Nyáry Krisztián posztolt róla az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsájtása után. 

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Nyáry Krisztián

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...