Nyáry: Az állami múzeum szabadon fittyet hányhat a kártékony jogszabályra

“Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony” – írta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerdán a Facebookon. A szöveg mellett egy képet is posztolt a hosszú sorról, amiben a mindenféle életkorú emberek arra várnak, hogy bejussanak a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra. Nyáry Krisztián szintén Facebook-posztban mutatott rá az eset visszásságaira. 

sa | 2023. november 02. |

A poszt előzménye, hogy a Mesország mindenkié című könyvet a gyerekekre hivatkozva ledaráló Dúró Dóra a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János kulturális és innovációs minisztertől a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás miatt, írta a 24.hu. A Mi Hazánk képviselője arra hivatkozott, hogy a kiállításon “a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat”.

Csák János aztán arról tájékoztatta a Mi Hazánkat, hogy tizennyolc év alattiak a továbbiakban nem látogathatják a kiállítást, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”. Viszont az az abszurd helyzet állt elő, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum nem tudja jogszerűen végrehajtani a miniszteri felszólítást, 

ők ugyanis senkitől nem kérhetik el a személyi igazolványát.

Tehát a múzeumba továbbra is bemehetnek a 18 év alattiak is – és be is mennek.

Az ügy a gyerekvédelmi törvényre hivatkozva 12 milliós bírsággal sújtott Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián figyelmét is felkeltette. Facebook-oldalán a következőket fejtette ki:

  • Bár L. Simon László a Válasz Online klubjában csak legyintett a feljelentés hírére, utóbb a Nemzeti Múzeumnak is tudomást kellett vennie a jogszabályról. Nyáry szerint érdemes észben tartani, hogy “a könyvek elleni támadás” is egy Dúró-féle politikai performansszal kezdődött.
  • A homoszexualitás megjelenítését könyvekben, kiállításokon vagy színházi előadásokon tiltó törvényt az előző Országgyűlés hozta, és ezt akkor L. Simon László is megszavazta – “annak ellenére, hogy a könyvszakma és a művészeti szervezetek képviselői előre figyelmeztettek, hogy pontosan ilyen stupid helyzetekhez fog vezetni”.
  • “Egy ilyen kurucos kiállást”, mármint amilyen a szerdai Facebook-poszt, Nyáry szerint csak L. Simon engedhet meg magának. “Ha ugyanis bármilyen könyvesbolt hasonlóan érvelne, és közölné, hogy nem kérhet személyi igazolványt a vevőitől, a vegzálásukkal megbízott vármegyei főispánok ellenőrei a szemükbe nevetve büntetnék meg őket súlyos összegekre. Ha ők hivatkoznak rá, hogy a törvény érthetetlen és hemzseg az önellentmondásoktól, nem kapnak választ, csak annyit, hogy a jogszabályokat be kell tartani.”
  • “A törvény értelmében egyébként – mivel a Nemzeti Múzeum 200 méteres körzetében templom található – a kiállítást egyáltalán nem szabadna megtartani felnőtteknek sem. Az állam azonban kezdettől szelektíven tartja be saját jogszabályát. A könyvesboltok esetében nemrégiben elkezdődött a 200 méter méregetése. Az eljárások még nem zárultak le, senki sem tudja, miért jár büntetés, és miért nem.“

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

A kötetet az első Margón mutattuk be, idén pedig a tízéves jubileumi évforduló alkalmából vele zárjuk majd a 2022-es őszi fesztivált. 

...
Hírek

Nyáry Krisztián a Sztálin által Gulagra küldött meteorológusról posztolt

 Alekszej Feodosevics Wangenheim tragikus meghurcoltatásáról Olivier Rolin francia író írt regényt. Most Nyáry Krisztián posztolt róla az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsájtása után. 

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Nyáry Krisztián

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...