Ki kapja 2020-ban az irodalmi Nobelt?

Ma délután 13 órakor fogják kihirdetni, hogy az idén ki kapja az irodalmi Nobel-díjat. Ahogy ilyenkor lenni szokott, nagyban megy a tippelgetés, hogy vajon ki lesz a nyertes. A fogadóirodakbán ezúttal nem nagyon pörögnek a magyar szerzők nevei. A múlt héten Maryse Condéra voksoltak a legtöbben, tegnap Anne Carsont tartották az emberek a fő esélyesnek.

Könyves Magazin | 2020. október 08. |

Izgalmas nap a mai, hiszen 13 órakor kiderül, ki lesz 2020 irodalmi Nobel-díjasa. Az utóbbi évek nagy meglepetései – például Bob Dylan 2016-os Nobel-díja – sokakat elbizonytalanítottak az esélyesek latolgatásában. Felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán még értelme tippelgetni, amikor szinte sosem olyan nyer, akit a legtöbben várnának. 2017-ben például Kazuo Ishiguro kapta az elismerést, akinek a nevét abban az évben meg sem említették az esélyesek közt. Aztán jött 2018-2019 és a Nobel-botrány: csúszott a díjátadó, a Svéd Akadémia pedig azért kezdett küzdeni, hogy visszaszerezze valahogy a hitelességét. Tavaly két nevet jelentettek be egyszerre: Olga Tokarczuk győzelmét jól fogadta a szakma, Peter Handke díja azonban heves vitákat váltott ki. Handkét főleg közéleti megnyilvánulásai miatt nem tartották számon az esélyesek közt, így amikor nyert az osztrák író, jó páran tiltakozásukat fejezték ki. Ilyen előzmények után megyünk neki a 2020-as díjátadónak. Handke győzelme után már tényleg nagy az elbizonytalanodás abban, hogy milyen fő szempontok szerint választják ki, hogy ki kapja az irodalmi Nobel-díjat.

Bár a fogadási listákon az utóbbi években többször is találkozhattunk magyar nevekkel – tavaly például Krasznahorkai László és Nádas Péter neve is felmerült – idén ők nem kerültek az első harmincöt közé. A találgatásokban sokkal inkább olyan szerzők merülnek fel, mint Maryse Condé, Ljudmila Ulickaja, Murakami Haruki (akit lassan már örök Nobel-esélyesként emlegetnek) és Margaret Atwood. Szintén sokan fogadtak Anne Carsonra a napokban. Mivel az utóbbi években mindig európai vagy angolszász szerző kapta a díjat, sokan arra is látnak esélyt, hogy idén az akadémia másfelé keresgélt. A statisztikák alapján viszonylag ritkán esik meg, hogy költőnek ítélik oda az elismerést, ahogy az is, hogy nő kapja (utóbbi eddig mindössze 15 alkalommal fordult elő).

Az eseményt az akadémia weboldalán, valamint YouTube-csatornáján lehet majd végigkövetni. A győztest a Svéd Akadémia irodalmi bizottságának főtitkára, Mats Malm fogja bejelenteni, ezután Anders Olsson akadémiai tag fogja méltatni a díjazottat. Azt már a nyáron bejelentették, hogy a koronavírus miatt az idén nem lesz ünnepélyes díjátadó ceremónia (ilyenre utoljára 1956-ban volt példa). 

Forrás: Landbrokes/TNR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A koronavírus miatt idén nem lesz Nobel-ceremónia

Évtizedek óta először nem lesz ünnepélyes Nobel-díjátadó. Az ok: a járvány.

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik

A tavalyi Nobel-díjas Peter Handke könyve a klasszikus bűnügyi írások és a realista próza keveréke, amelyben egy egykori focikapus a tizenegyes kilátástalanságáról mesél. A könyvet Tandori Dezső fordította magyarra.

...
Hírek

Olga Tokarczuk 2018 és Peter Handke 2019 irodalmi Nobel-díjasa!