Bob Dylan Stockholmban lesz, de még nem tudni, hogy tart-e Nobel-beszédet

.konyvesblog. | 2017. március 29. |

Dylan 1966-ban Stockholmban (kép forrása)

Április elején két koncertet is ad Stockholmban 2016 irodalmi Nobel-díjasa, Bob Dylan, ám a Svéd Királyi Akadémia még mindig nem tudja, hogy vajon tart-e előadást. Elméletileg kellene, hiszen Dylan csak így kaphatja meg az elismeréssel járó 8 millió svéd koronát. Dylannel az akadémiának nem volt könnyű dolga, hiszen a díj kihirdetése után sokáig nem tudták elérni. Nem is ment el a decemberi díjátadóra, helyette Patti Smith lépett fel.

A Literary Saloon szúrta most ki, hogy Sara Danius, az akadémia titkára blogbejegyzésében elismerte, hogy az elmúlt hónapokban nem tudtak telefonon beszélni Dylannel, aki ugyanakkor tisztában van azzal, hogy legkésőbb június 10-ig meg kell tartania beszédét. A szabályok szerint ugyanis a díjazottnak a decemberi Nobel-ünnepségtől számítva fél éve van arra, hogy megtartsa beszédét, ez ugyanis a pénz kifizetésének a feltétele. Danius megjegyezte azt is, hogy a stockholmi koncerteket már azelőtt lekötötték, hogy kiderült volna Dylan Nobel-díja. A bejegyzéséből ugyanakkor egyértelműen kiderül, hogy a svéd akadémia egyelőre sötétben tapogatózik, és fogalma sincs, hogy az énekes-költő-dalszerző alkalmat kerít-e a beszédre.

UPDATE:

Sara Danius szerdán bejelentette, hogy Dylan végül átveszi az irodalmi Nobel-díját ezen a hétvégén Stockholmban - írja az MTI. A ceremóniát szűk és zárt körben, a sajtó kizárásával tartják Dylan kérésére. Sara Danius szerint Dylan ez alkalommal nem tartja meg a díj előfeltételeként elvárt Nobel-beszédet, az akadémiánál arra számítanak, hogy később egy videofelvételen küldi majd el előadását.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.