Irodalmi Nobel: a fogadóirodáknál Krasznahorkai és Nádas is jól áll

.konyvesblog. | 2019. október 07. |

(Kép forrása)

Ezen a héten véget ér a Nobel-visszaszámlálás: ma az orvosi díjat hirdetik ki, a mi szempontunkból viszont a csütörtök lesz a legérdekesebb. Ekkor derül ki ugyanis, hogy ki nyerte az idei – és a tavalyi irodalmi Nobelt. Múlt heti cikkünkben már kiveséztük, hogy az elmúlt évek botrányai miatt 2018-ban nem osztottak Nobelt, ezt pótolják idén a dupla díjadással.

A Nobel-díj odaítélése hagyományosan zárt ajtók mögött történik, a dokumentumokat 50 évre titkosítják, tehát az idei kiválasztásról is legközelebb majd 2069-ben lesz nyilvános adat. Mivel nyilvános listák sincsenek (ahogy hosszú- és rövidlistákat sem tesz közzé a Svéd Királyi Akadémia), így aztán mindenki csak találgat, és az egyetlen kiindulási pontnak a fogadóirodák listáit tekinti. Ami persze nem jelent semmit, de játéknak jó (kivéve, amikor néhány éve kiszivárgott a nyertesek neve, amiből aztán szintén hatalmas botrány lett).

Érdekesség, hogy a Unibet oldalán a fogadók három női szerzőt tartanak jelenleg a legesélyesebbnek: a kanadai Anne Carsont (5/1), a guadeloupe-i Maryse Condét (6/1) és a lengyel Olga Tokarczukot (8/1). Az örökös Nobel-várományosok között emlegetett Murakami Haruki és Ngũgĩ wa Thiong'o mellé szintén két női szerző sorakozott fel, mégpedig Can Xue Kínából és Ljudmila Ulickaja Oroszországból (az ő győzelmükre 9-szeres pénzt fizetnek).

Magyar szempontból külön jó érzés, hogy az esélyesek között két magyar szerző is akad: Krasznahorkai László és Nádas Péter győzelme ugyanis 11-szeres pénzt hozhat a rájuk fogadóknak – akárcsak a kanadai Margaret Atwood és az amerikai Marilynne Robinson esetében. Krasznahorkai neve amúgy felmerült a Guardian esélylatolgatós cikkében is.

Mivel idén két díjat adnak át, ezért sokan arra számítanak, hogy az egyik győztes mindenképp nő lesz. A díj 1901-es alapítása óta mindössze 14 női szerző kapta meg az irodalmi Nobelt – legutóbb a fehérorosz Szvetlana Alekszijevics (2015.), aki a jövő évi budapesti könyvfesztivál díszvendége lesz.

Mivel a két legutóbbi irodalmi Nobel is angolul író szerzőhöz vándorolt (2017-ben Kazuo Ishiguro, 2016-ban pedig Bob Dylan kapta meg), ezért most van egy olyan vélekedés, hogy a más nyelven alkotóknak kellene előtérbe kerülniük, ami szintén növelhetné akár a magyar esélyeket is. Bárhogy is döntenek idén, csütörtökön kora délután kiderül a 2018-as és a 2019-es nyertes neve.