Chomsky szerint alakul az új hidegháború, és Európát kispadra ültették

Chomsky szerint alakul az új hidegháború, és Európát kispadra ültették

Az eltörlés kultúrája, a közösségi média véleménybuborékjai és a világjárvány is szóba került abban az interjúban, amelyet Jászberényi Sándor készített Noam Chomsky világhírű nyelvészprofesszorral. Az interjú eredeti nyelven a The Continental Literary Magazine Előítélet (Prejudice) tematikájú lapszámában jelent meg, a magyar fordítását az 1749.hu világirodalmi oldalon lehet olvasni.

ro | 2021. november 17. |

„Az elhallgatást elvi alapon kifejezetten rossznak tartom, taktikailag pedig ostobaságnak” – mondta az interjúban az „eltörlés kultúrájáról” (cancel culture) Noam Chomsky, aki felidézte, hogy a történelemben, az egyetemeken, a tudományos színtéren, a médiában mindig is létezett az elnyomás, amely meggátolta az embereket abban, hogy megjelenjenek, ez a jelenség azonban mindig a baloldalra korlátozódott. Szerinte a baloldal elnyomásának alapjául szolgáló technikákat sikeresen adaptálta az „eltörlés kultúrája” eszméjének néhány képviselője, főleg fiatalemberek, egyetemi hallgatók.

A közösségi média szerinte önmegerősítő buborékokba vezeti az embereket, ahol nagyjából csak a saját véleményük visszhangját hallják felerősítve. Az így létrejövő csoportok nem beszélnek egymással, nem értik meg egymást, és gyakran ellenségesek a másikkal. Ez Amerikában már egészen szélsőséges formákat ölt. Az amerikai politikában mindez azzal a következménnyel járt, hogy a két párt vallásos szektává vált. A másik tábor gyűlölete szerinte különösen igaz a republikánusokra, akik lényegileg elhagyták a normális parlamentáris politizálást, mindez pedig roppant kockázattal jár nemcsak az Egyesült Államokra, de az egész világra nézve is. 

Az interjúban szó esett az amerikai csapatok afganisztáni kivonulásáról is. Chomsky szerint az afganisztáni hadjáratba bele sem kellett volna kezdeni, mivel 2001-ben az ország megszállására semmilyen igazolása sem volt a Bush-adminisztrációnak. Szerinte az akkori amerikai vezetést már akkor sem Afganisztán, sokkal inkább Irak érdekelte. A kivonulás ellenére szerinte Amerika nem engedte el a régiót, és bár vannak konfliktusok Közép-Ázsiában, de ez a konfliktus nem Afganisztánról, hanem Kínáról szól. Szóba került az ausztrál tengeralattjáró-üzlet, amelyből teljesen kihagyták Európát, de Chomsky szerint az egész ügylet az amerikai erődemonstrációról szól, arról, hogy világossá tegyék: „az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy hegemón globális hatalom maradjon, akár erővel, akár erőszakkal, akár megfélemlítéssel”. Chomsky megerősítette, hogy szerinte egyfajta hidegháború van kialakulóban Kínával, Európát pedig a kispadra ültették. 

Chomsky beszélt a világjárványról is, ami már most több embert ölt meg az Egyesült Államokban, mint a spanyolnátha. Szerinte valószínűleg a világjárvány legveszélyesebb része még csak most jön. Ha gazdag országok kisajátítják maguknak a vakcinákat, akkor emberek tömegei nem lesznek beoltva Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában. Ugyanakkor Chomsky úgy vélte, hogy a globális felmelegedés „összehasonlíthatatlanul súlyosabb ügy, mint a járvány”.

Szó esett a faj és a nyelv kapcsolatáról is, ennek kapcsán pedig Chomsky kifejtette, hogy az Egyesült Államokban a hatvanas évekig olyan durva faji meghatározások voltak érvényben, hogy még a nácik sem merték kölcsönvenni őket. 

A teljes interjút ITT tudjátok elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A rossz feministával és Chomskyval hódítanánk meg Amerikát

The Continental Literary Magazine néven indított új irodalmi magazint a Petőfi Kulturális Ügynökség. A negyedévente jelentkező lap elsődleges célja a magyar, illetve a közép-európai irodalom exportja az Egyesült Államokba.

...
Hírek

Jászberényi Sándor könyve tananyag lett egy volt osztálytársa számára

Kedves történetet posztolt Jászberényi Sándor a Facebook-oldalán. Egy egykori általános iskolai osztálytársa esti iskolában készül az érettségire és a magyar órán A lélek legszebb éjszakáját adták fel neki ajánlott olvasmánynak. 

...
Hírek

Jászberényi Sándor szerint a halott íróktól érdemes tanulni

Jászberényi Sándor nem hisz abban, hogy az írás tanítható, szerinte halott íróktól tanulhatja az ember a legtöbbet. 

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

...

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

...

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János

A hét könyve
Kritika
Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit
...
Kritika

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

Bernardine Evaristót sokáig frusztrálta, hogy a fekete nők egyszerűen nem kapnak hangot az angolszász irodalomban. A Lány, nő, többiek című regénye ezt az űrt akarta kitölteni, ami olyan jól sikerült, hogy bezsebelhetett érte egy megosztott Bookert. A többszólamú kötet 12 nő történetén keresztül mesél anyaságról, kitörésről és határátlépésről.