Chomsky szerint alakul az új hidegháború, és Európát kispadra ültették

Chomsky szerint alakul az új hidegháború, és Európát kispadra ültették

Az eltörlés kultúrája, a közösségi média véleménybuborékjai és a világjárvány is szóba került abban az interjúban, amelyet Jászberényi Sándor készített Noam Chomsky világhírű nyelvészprofesszorral. Az interjú eredeti nyelven a The Continental Literary Magazine Előítélet (Prejudice) tematikájú lapszámában jelent meg, a magyar fordítását az 1749.hu világirodalmi oldalon lehet olvasni.

ro | 2021. november 17. |

„Az elhallgatást elvi alapon kifejezetten rossznak tartom, taktikailag pedig ostobaságnak” – mondta az interjúban az „eltörlés kultúrájáról” (cancel culture) Noam Chomsky, aki felidézte, hogy a történelemben, az egyetemeken, a tudományos színtéren, a médiában mindig is létezett az elnyomás, amely meggátolta az embereket abban, hogy megjelenjenek, ez a jelenség azonban mindig a baloldalra korlátozódott. Szerinte a baloldal elnyomásának alapjául szolgáló technikákat sikeresen adaptálta az „eltörlés kultúrája” eszméjének néhány képviselője, főleg fiatalemberek, egyetemi hallgatók.

A közösségi média szerinte önmegerősítő buborékokba vezeti az embereket, ahol nagyjából csak a saját véleményük visszhangját hallják felerősítve. Az így létrejövő csoportok nem beszélnek egymással, nem értik meg egymást, és gyakran ellenségesek a másikkal. Ez Amerikában már egészen szélsőséges formákat ölt. Az amerikai politikában mindez azzal a következménnyel járt, hogy a két párt vallásos szektává vált. A másik tábor gyűlölete szerinte különösen igaz a republikánusokra, akik lényegileg elhagyták a normális parlamentáris politizálást, mindez pedig roppant kockázattal jár nemcsak az Egyesült Államokra, de az egész világra nézve is. 

Az interjúban szó esett az amerikai csapatok afganisztáni kivonulásáról is. Chomsky szerint az afganisztáni hadjáratba bele sem kellett volna kezdeni, mivel 2001-ben az ország megszállására semmilyen igazolása sem volt a Bush-adminisztrációnak. Szerinte az akkori amerikai vezetést már akkor sem Afganisztán, sokkal inkább Irak érdekelte. A kivonulás ellenére szerinte Amerika nem engedte el a régiót, és bár vannak konfliktusok Közép-Ázsiában, de ez a konfliktus nem Afganisztánról, hanem Kínáról szól. Szóba került az ausztrál tengeralattjáró-üzlet, amelyből teljesen kihagyták Európát, de Chomsky szerint az egész ügylet az amerikai erődemonstrációról szól, arról, hogy világossá tegyék: „az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy hegemón globális hatalom maradjon, akár erővel, akár erőszakkal, akár megfélemlítéssel”. Chomsky megerősítette, hogy szerinte egyfajta hidegháború van kialakulóban Kínával, Európát pedig a kispadra ültették. 

Chomsky beszélt a világjárványról is, ami már most több embert ölt meg az Egyesült Államokban, mint a spanyolnátha. Szerinte valószínűleg a világjárvány legveszélyesebb része még csak most jön. Ha gazdag országok kisajátítják maguknak a vakcinákat, akkor emberek tömegei nem lesznek beoltva Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában. Ugyanakkor Chomsky úgy vélte, hogy a globális felmelegedés „összehasonlíthatatlanul súlyosabb ügy, mint a járvány”.

Szó esett a faj és a nyelv kapcsolatáról is, ennek kapcsán pedig Chomsky kifejtette, hogy az Egyesült Államokban a hatvanas évekig olyan durva faji meghatározások voltak érvényben, hogy még a nácik sem merték kölcsönvenni őket. 

A teljes interjút ITT tudjátok elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A rossz feministával és Chomskyval hódítanánk meg Amerikát

The Continental Literary Magazine néven indított új irodalmi magazint a Petőfi Kulturális Ügynökség. A negyedévente jelentkező lap elsődleges célja a magyar, illetve a közép-európai irodalom exportja az Egyesült Államokba.

...
Hírek

Jászberényi Sándor könyve tananyag lett egy volt osztálytársa számára

Kedves történetet posztolt Jászberényi Sándor a Facebook-oldalán. Egy egykori általános iskolai osztálytársa esti iskolában készül az érettségire és a magyar órán A lélek legszebb éjszakáját adták fel neki ajánlott olvasmánynak. 

...
Hírek

Jászberényi Sándor szerint a halott íróktól érdemes tanulni

Jászberényi Sándor nem hisz abban, hogy az írás tanítható, szerinte halott íróktól tanulhatja az ember a legtöbbet. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...

Stephen King 50 éve beleélte magát a menstruáló kamaszlány bosszújába

...

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

Hírek
...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas és Sarr esete a német PC-vel

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A Bridgerton család!

...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

...
Szórakozás

Tudósok, ügynökök, fekete és fehér lemezek – Margózik a Könyves IV.

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

...
Beleolvasó

Kukorelly Endre új könyvében semmi teteje semminek ‒ Olvass bele!

...
Szórakozás

Cannes-ban mutatják be a legszebb francia szöveg új adaptációját

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Podcast

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

A világ legfejlettebb demokráciájáról tudósít új albumában drMáriás, aki soha nem akart politikával foglalkozni. Hallgassátok meg a Könyves Magazin podcastját!