Jászberényi Sándor könyve tananyag lett egy volt osztálytársa számára

Kedves történetet posztolt Jászberényi Sándor a Facebook-oldalán. Egy egykori általános iskolai osztálytársa esti iskolában készül az érettségire és a magyar órán A lélek legszebb éjszakáját adták fel neki ajánlott olvasmánynak. Jászberényi egy dedikációval gondoskodott róla, hogy biztosan jó jegyet kapjon.

fk | 2021. szeptember 16. |

Jászberényi a Facebook-posztban elmesélte, hogy annak idején, amikor a Varjúkirályt írta és a Keresztelő című novellához kellett neki segítség egy mondat cigányra fordításában, egy volt általános iskolai osztálytársa, Tibi volt az, aki jelentkezett. „Azt mondta, megfuttatja a kérdést bent a börtönben, ahol dolgozik már húsz éve, hogy autentikus nyugat-magyarországi szintiben kapjam meg a szöveget.”

Most azért kerültek újra kapcsolatba, mert Tibi felkereste, hogy nekiugrik az esti érettséginek, és az első magyar órán a tanárnő a felnőtteknek nem mást, mint A lélek legszebb éjszakáját (kritikánk ITT) ajánlotta olvasmányként, Tibi meg jelentkezett, hogy ő vállalja. „A tanárnő kérdezte, hogy olvasta-e a könyvet, ismeri-e az írásaimat, mire Tibi mondta, hogy nem, de az általános osztálytársa voltam 34 évvel ezelőtt, és sosem gondolta volna, hogy egyszer majd velem fogják szívatni. (Na jó, valami pátoszosat mondott, de nem szeretném, ha lefolyna a monitor olvasás közben.) Azért írt, hogy nem tudná-e megvenni tőlem a könyvet, persze kifizeti meg minden. Felhívtam, beszéltünk erről-arról, próbáltam nyugtatni, hogy tetszeni fog neki a gimi, mert a felnőttekhez teljesen máshogyan állnak, különben is, öreg emberek vagyunk már. Nem nagyon nyugodott meg, így arra jutottam, jobb, ha a tanárnőnek is üzenek.” – foglalta össze a történetet Jászberényi.

Az író a dedikációval gondoskodott róla, hogy Tibi jó jegyet szerezzen. Az iskolai tanárnőnek azt üzenete, hogy: „az író pont azt gondolta, amit a Tibi a dolgozatban leír, és pont úgy, ahogyan leírta Tibi”.

A teljes posztot ITT lehet megnézni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jászberényi Sándor szerint a halott íróktól érdemes tanulni

Jászberényi Sándor nem hisz abban, hogy az írás tanítható, szerinte halott íróktól tanulhatja az ember a legtöbbet. 

...
Hírek

Ezért adnánk a Libri-díjat Jászberényi Sándornak A varjúkirályért

Egy díj mindig játék, és pont emiatt kell komolyan venni. Hamarosan újra átadják a Libri irodalmi díjat, aminek közönségszavazása május 2-ám lezárul. A Könyves Magazin szerkesztősége vette a bátorságot, hogy elmondja, melyik könyvnek miért kellene nyernie. 10 jelölt 10 személyes kampánybeszéd következik. 

...
Hírek

Jászberényi: Család az, ahol figyelnek arra, hogy élj

Jászberényi Sándor a Facebook-oldalán írta meg a saját család-definícióját a kormány próbálkozásait követően. A varjúkirály családtörténetei is megmutatják, mennyire sokféleképpen gondolhatunk a családra. Könyvek hírek mellé.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani