Jászberényi Sándor szerint a halott íróktól érdemes tanulni

Jászberényi Sándor nem hisz abban, hogy az írás tanítható, szerinte halott íróktól tanulhatja az ember a legtöbbet. 

fk | 2021. május 20. |

Szolgálati közleményt tett közzé Jászberényi Sándor Facebook-oldalán, miután levelet kapott egyik olvasójától. A posztban arról ír, hogy esze ágában sincs íróiskolát nyitni, sem kurzust tartani, sem pedig kéziratokat olvasgatni. Mindennek pedig az oka az, hogy szerinte semmi pedagógiai érzéke nincs, másrészről nehezen fogadná el bárki pénzét valamiért, amiben nem hisz.

A bejegyzésben ezután kifejti, hogy az írás magányos műfaj, mindenkinek magának kell megküzdenie vele. Elsősorban pedig halott íróktól lehet tanulni, az élőket érdemes elkerülni. „Igazából halott íróktól tanulhatja az ember a legtöbbet. Egy halott író nem akar megbaszni, nem akarsz összeverekedni vele, és vajmi kicsi az esélye, hogy kiderüljön, hogy civilben egy takonygerincű seggfej. Bármikor hajlandóak tanítani az írásra, mindig ráérnek. Mindez pedig nem kerül többe egy könyvtárjegy áránál” – írja.

Jászberényi a posztjában azzal érvel, hogy egy írókurzus maximum abban segít, hogy az ember belépjen a porondra, de szerinte szerencsésebb, ha ezt a munkát a szövegek végzik el. „Ha úgy gondolod, hogy író leszel, a jó hírem, hogy a világon senki sem fog tudni lebeszélni róla. Ne legyenek kétségeid: meg fogják próbálni. Kezdésnek szerintem azonban tanulj a halott íróktól és kerüld az élőket. Nem akarsz csalódni a hőseidben. Az írókurzusok helyett ruházz be inkább egy utazásra. Igyál koktélokat. És persze írj. Mindennap írj, és mindennap gondolkodj az íráson. Enélkül ugye nehezen nevezheti írónak magát az ember” – tanácsolja.

A teljes közlemény ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jászberényi: A holokauszt nem összehasonlítható semmivel

Jászberényi Sándor botrányosnak és kontraprokduktívnak tartka Demeter Szilárd megszólalását.

...
Podcast

Jászberényi: A varjakhoz köthető, hogy megtanultam, ölni sosem egyszerű [PODCAST]

Hosszú kihagyás után jelent meg Jászberényi Sándor legújabb könyve. A Varjúkirály  című novelláskötetéről az őszi Margó Irodalmi Fesztivál színpadán Valuska Lászlóval beszélgetett a szerző. Hallgasd meg Te is a Margó Spotify-csatornáján.

...
Nagy

Jászberényi: Halálfélelem elengedni egy szöveget

A Varjúkirályban Jászberényi Sándort íróként az érdekelte, hogy rekonstruáljon egy végtelenül hiányos történetet. A Margó első napján magánmitológiáról és az írással kapcsolatos félelmeiről is mesélt.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Szerzőink

...
Valuska László

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

...
fk

10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal