Dickens és Prince lebontják a kulturális hierarchiát Nick Hornby új regényében

Dickens és Prince lebontják a kulturális hierarchiát Nick Hornby új regényében

Két kulturális ikon, két teljesen különböző műfajból és évszázadból. Furcsa párosítás egy regényben. Hornby azonban több hasonlóságot is talált az életutakban, ezt fűzte össze saját reflexióval együtt egy kötetté. A brit szerzőnek két éve jelent meg utoljára könyve, így a Dickens and Prince több szempontból is igazi csemege. 

ld | 2022. november 18. |
Nick Hornby
Dickens and Prince - A Particular Kind of Genius
Penguin Books Ltd (UK), 2022, 112 oldal
-

A két kulturális ikon - Charles Dickens regényíró és Prince Rogers Nelson zenész - összekapcsolása szokatlannak tűnhet, hiszen nem csak különböző műfajokban, de különböző évszázadokban futottak be. Bár mindketten korán hírnevet szereztek maguknak, és viszonylag korán, 50 éves korukban haltak meg, életrajzuk mégis merőben eltérő. Mielőtt elkezdte volna a kutatását, Hornby számára úgy tűnt, hogy az egyetlen közös vonás a két ikon között ő maga. "Ők ketten azok (...) akikről sokat gondolkodtam az évek során, azok a művészek, akik formáltak, inspiráltak, gondolkodásra késztettek a saját munkámról" - idézi a szerzőt a Guardian cikke.

A kötet ötletét Prince 1987-es Sign o' the Times című albumának emlékdobozos kiadványa adta, amelyen a dalszerző-énekes 63, eddig kiadatlan dala található - ez négyszer annyi, mint amennyi az eredeti lemezen szerepelt. Ez gondolkodásra késztette Hornby-t: vajon milyen más művészek lehettek még annyira termékenyek, mint Prince, és így terelődött Dickensre a figyelme.

A húszas évei közepére ünnepelt 19. századi szerző műveit havi rendszerességgel adták ki és Hornby regényéből megtudhatjuk, hogy elképesztő sebességgel írt: a Twist Olivér korai fejezeteit még azelőtt kiadta, hogy A Pickwick Klub sorozatkiadása véget ért volna, a Nicholas Nickleby-t pedig jóval azelőtt publikálta, hogy befejezte volna a Twist Olivért. Tehát Dickens egyszerre két könyvet is tudott írni, két cselekményt és szereplőcsoportot tudott életben tartani és mozgatni a fejében.

A termékeny szerzőség azonban nem az egyetlen közös pont Dickens és Prince között. Mindketten szegénységben nőttek fel, és időnként szüleiktől is távol kerültek: Dickens 12 évesen egy panzióba költözött, miközben családja többi tagját az adósok börtönébe küldték; ugyanebben az életkorban Prince-t az apja kirúgta, és egy barátja pincéjében lakott. Mindkettőjüket bántotta, ahogyan a saját iparáguk bánt velük, mivel szerintük a profitot a kreativitás elé helyezte. Prince lemezkiadójával folytatott vitái végül abban csúcsosodtak ki, hogy a nevét egy szimbólum javára hagyta el, míg Dickens dühösen szállt szembe a hamisítókkal és plagizátorokkal, akik hivatkozás és díjazás nélkül nyerészkedtek műveiből. Mivel alkotásaik eladásában egyre kevesebb értéket találtak, mindketten új utakat találtak és személyes kapcsolódást kerestek rajongóikkal: Prince 2007-ben a 20 000 férőhelyes londoni O2 arénában adott 21 napon keresztül teltházas koncertet, míg Dickens két amerikai felolvasó turnéra indult.

A regény írása közben tehát Hornby számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a két, egymástól mintegy 150 évnyi távolságra alkotó művészben nem csak ő a közös vonás,

ám a Dickens and Prince nem egyszerű összehasonlítás. Hornby-t Dickensről és Prince-ről szóló elmélkedései arra késztetik, hogy elgondolkodjon saját fogyasztói és alkotói státuszán és szokásain. Arról is ír, hogy gyerekkorában óvakodott Dickenstől - "a BBC kora esti kosztümös drámáinak szagát" érezte rajta -, majd egyetemistaként következett a "damaszkuszi fordulat", amikor rájött, hogy az Örökösök szerzője valójában vicces is tud lenni.

Lehetséges, hogy vannak Dickens-rajongók, akik megrökönyödnek, ha az Örökösöket egy kalap alá veszik a Sex Me Sex Me Not című sláger szerzőjével és elképzelhető, hogy néhány Prince-rajongó is kikészül, ha példaképüket egy viktoriánus regényíróval hasonlítják össze.

Hornby azonban nem foglalkozik a kulturális hierarchiákkal, alanyait egyenrangúként (és rokonlelkekként) kezeli.

Nick Hornby Dickens és Prince című könyve 2022 október 27-én jelent meg Angliában, a magyar kiadás egyelőre még várat magára.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

...
Beleolvasó

Nick Hornby új regényében a bonyolult párkapcsolatok és a Brexit miatt fő a britek feje

Az angol kiadással egyszerre jelenik meg magyarul Nick Hornby új regénye, amelyben a Pop, csajok, satöbbi, a Fociláz és az Egy fiúról szerzője még mindig tud újat mondani a párkapcsolatokról.

...
Hírek

Dickens levélben fakadt ki, hogy megszűnhet falujában a vasárnapi posta

Először mutatják be kiállításon és online Charles Dickens eddig nem ismert leveleit, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Miért nem törődik a dizájn a nagymama köszvényével? Olvass bele Marcin Wicha szatirikus kötetébe!

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Hírek

Meghalt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Hírek

Alkotóházzá alakítják át a feminista sci-fi úttörőjének otthonát

...
Hírek

Jövőre érkezik a Harry Potter-sorozat szerzőjéről szóló életrajzi könyv

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

...
Valuska László

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...
Horányi Hanna Zelma

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

...
Nagy

Szvoren Edina: Bugyogtak fel belőlem a Nádas-mondatok

Az alkotáshoz elengedhetetlen távolítás, az irodalmi alkat és a rövidpróza írásához szükséges szemlélet is szóba került Szvoren Edina most megjelent kötetének bemutatóján szerda délután a Magvető Caféban. A szerző a Kérődző Kronoszról pályatársával, Tompa Andreával beszélgetett, a könyvből pedig hosszabb részletet olvasott fel Bognár Péter író.

Olvass!
...
Beleolvasó

77 év, 77 sztori, azaz Charlie kalandos élete – Olvass bele a zenész önéletrajzába!

Charlie-nak annyira színes, gazdag, kalandos, a legnagyobb sikerekkel és a legnagyobb tragédiákkal teli élete volt, hogy az könyvért kiáltott. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda az örök szépség titkait kívánta feltárni – Olvasd el egy alig ismert írását!

Titokfejtő sétára, a női szépséget középpontba állító szellemi kalandozásra hívja olvasóját ez a kötet, amely Szabó Magda kiadatlan, valamint kevésbé ismert írásaiból válogat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A rejtélyes kék macskák mindig ott vannak, ahol a történelem zajlik – Olvass bele Martyna Bunda regényébe [MARGÓ KÖNYVEK]

A lengyel Martyna Bunda A kék macska című kötetével folytatódik a Margó Könyvek sorozat. A történelmi regényben a macskák és a mágia is fontos szerephez jut. Most beleolvashatsz.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!