Dickens és Prince lebontják a kulturális hierarchiát Nick Hornby új regényében

Dickens és Prince lebontják a kulturális hierarchiát Nick Hornby új regényében

Két kulturális ikon, két teljesen különböző műfajból és évszázadból. Furcsa párosítás egy regényben. Hornby azonban több hasonlóságot is talált az életutakban, ezt fűzte össze saját reflexióval együtt egy kötetté. A brit szerzőnek két éve jelent meg utoljára könyve, így a Dickens and Prince több szempontból is igazi csemege. 

ld | 2022. november 18. |
Nick Hornby
Dickens and Prince - A Particular Kind of Genius
Penguin Books Ltd (UK), 2022, 112 oldal
-

A két kulturális ikon - Charles Dickens regényíró és Prince Rogers Nelson zenész - összekapcsolása szokatlannak tűnhet, hiszen nem csak különböző műfajokban, de különböző évszázadokban futottak be. Bár mindketten korán hírnevet szereztek maguknak, és viszonylag korán, 50 éves korukban haltak meg, életrajzuk mégis merőben eltérő. Mielőtt elkezdte volna a kutatását, Hornby számára úgy tűnt, hogy az egyetlen közös vonás a két ikon között ő maga. "Ők ketten azok (...) akikről sokat gondolkodtam az évek során, azok a művészek, akik formáltak, inspiráltak, gondolkodásra késztettek a saját munkámról" - idézi a szerzőt a Guardian cikke.

A kötet ötletét Prince 1987-es Sign o' the Times című albumának emlékdobozos kiadványa adta, amelyen a dalszerző-énekes 63, eddig kiadatlan dala található - ez négyszer annyi, mint amennyi az eredeti lemezen szerepelt. Ez gondolkodásra késztette Hornby-t: vajon milyen más művészek lehettek még annyira termékenyek, mint Prince, és így terelődött Dickensre a figyelme.

A húszas évei közepére ünnepelt 19. századi szerző műveit havi rendszerességgel adták ki és Hornby regényéből megtudhatjuk, hogy elképesztő sebességgel írt: a Twist Olivér korai fejezeteit még azelőtt kiadta, hogy A Pickwick Klub sorozatkiadása véget ért volna, a Nicholas Nickleby-t pedig jóval azelőtt publikálta, hogy befejezte volna a Twist Olivért. Tehát Dickens egyszerre két könyvet is tudott írni, két cselekményt és szereplőcsoportot tudott életben tartani és mozgatni a fejében.

A termékeny szerzőség azonban nem az egyetlen közös pont Dickens és Prince között. Mindketten szegénységben nőttek fel, és időnként szüleiktől is távol kerültek: Dickens 12 évesen egy panzióba költözött, miközben családja többi tagját az adósok börtönébe küldték; ugyanebben az életkorban Prince-t az apja kirúgta, és egy barátja pincéjében lakott. Mindkettőjüket bántotta, ahogyan a saját iparáguk bánt velük, mivel szerintük a profitot a kreativitás elé helyezte. Prince lemezkiadójával folytatott vitái végül abban csúcsosodtak ki, hogy a nevét egy szimbólum javára hagyta el, míg Dickens dühösen szállt szembe a hamisítókkal és plagizátorokkal, akik hivatkozás és díjazás nélkül nyerészkedtek műveiből. Mivel alkotásaik eladásában egyre kevesebb értéket találtak, mindketten új utakat találtak és személyes kapcsolódást kerestek rajongóikkal: Prince 2007-ben a 20 000 férőhelyes londoni O2 arénában adott 21 napon keresztül teltházas koncertet, míg Dickens két amerikai felolvasó turnéra indult.

A regény írása közben tehát Hornby számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a két, egymástól mintegy 150 évnyi távolságra alkotó művészben nem csak ő a közös vonás,

ám a Dickens and Prince nem egyszerű összehasonlítás. Hornby-t Dickensről és Prince-ről szóló elmélkedései arra késztetik, hogy elgondolkodjon saját fogyasztói és alkotói státuszán és szokásain. Arról is ír, hogy gyerekkorában óvakodott Dickenstől - "a BBC kora esti kosztümös drámáinak szagát" érezte rajta -, majd egyetemistaként következett a "damaszkuszi fordulat", amikor rájött, hogy az Örökösök szerzője valójában vicces is tud lenni.

Lehetséges, hogy vannak Dickens-rajongók, akik megrökönyödnek, ha az Örökösöket egy kalap alá veszik a Sex Me Sex Me Not című sláger szerzőjével és elképzelhető, hogy néhány Prince-rajongó is kikészül, ha példaképüket egy viktoriánus regényíróval hasonlítják össze.

Hornby azonban nem foglalkozik a kulturális hierarchiákkal, alanyait egyenrangúként (és rokonlelkekként) kezeli.

Nick Hornby Dickens és Prince című könyve 2022 október 27-én jelent meg Angliában, a magyar kiadás egyelőre még várat magára.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

...
Beleolvasó

Nick Hornby új regényében a bonyolult párkapcsolatok és a Brexit miatt fő a britek feje

Az angol kiadással egyszerre jelenik meg magyarul Nick Hornby új regénye, amelyben a Pop, csajok, satöbbi, a Fociláz és az Egy fiúról szerzője még mindig tud újat mondani a párkapcsolatokról.

...
Hírek

Dickens levélben fakadt ki, hogy megszűnhet falujában a vasárnapi posta

Először mutatják be kiállításon és online Charles Dickens eddig nem ismert leveleit, írja az MTI.

Hírek
...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte