Dickens és Prince lebontják a kulturális hierarchiát Nick Hornby új regényében

Dickens és Prince lebontják a kulturális hierarchiát Nick Hornby új regényében

Két kulturális ikon, két teljesen különböző műfajból és évszázadból. Furcsa párosítás egy regényben. Hornby azonban több hasonlóságot is talált az életutakban, ezt fűzte össze saját reflexióval együtt egy kötetté. A brit szerzőnek két éve jelent meg utoljára könyve, így a Dickens and Prince több szempontból is igazi csemege. 

ld | 2022. november 18. |
Nick Hornby
Dickens and Prince - A Particular Kind of Genius
Penguin Books Ltd (UK), 2022, 112 oldal
-

A két kulturális ikon - Charles Dickens regényíró és Prince Rogers Nelson zenész - összekapcsolása szokatlannak tűnhet, hiszen nem csak különböző műfajokban, de különböző évszázadokban futottak be. Bár mindketten korán hírnevet szereztek maguknak, és viszonylag korán, 50 éves korukban haltak meg, életrajzuk mégis merőben eltérő. Mielőtt elkezdte volna a kutatását, Hornby számára úgy tűnt, hogy az egyetlen közös vonás a két ikon között ő maga. "Ők ketten azok (...) akikről sokat gondolkodtam az évek során, azok a művészek, akik formáltak, inspiráltak, gondolkodásra késztettek a saját munkámról" - idézi a szerzőt a Guardian cikke.

A kötet ötletét Prince 1987-es Sign o' the Times című albumának emlékdobozos kiadványa adta, amelyen a dalszerző-énekes 63, eddig kiadatlan dala található - ez négyszer annyi, mint amennyi az eredeti lemezen szerepelt. Ez gondolkodásra késztette Hornby-t: vajon milyen más művészek lehettek még annyira termékenyek, mint Prince, és így terelődött Dickensre a figyelme.

A húszas évei közepére ünnepelt 19. századi szerző műveit havi rendszerességgel adták ki és Hornby regényéből megtudhatjuk, hogy elképesztő sebességgel írt: a Twist Olivér korai fejezeteit még azelőtt kiadta, hogy A Pickwick Klub sorozatkiadása véget ért volna, a Nicholas Nickleby-t pedig jóval azelőtt publikálta, hogy befejezte volna a Twist Olivért. Tehát Dickens egyszerre két könyvet is tudott írni, két cselekményt és szereplőcsoportot tudott életben tartani és mozgatni a fejében.

A termékeny szerzőség azonban nem az egyetlen közös pont Dickens és Prince között. Mindketten szegénységben nőttek fel, és időnként szüleiktől is távol kerültek: Dickens 12 évesen egy panzióba költözött, miközben családja többi tagját az adósok börtönébe küldték; ugyanebben az életkorban Prince-t az apja kirúgta, és egy barátja pincéjében lakott. Mindkettőjüket bántotta, ahogyan a saját iparáguk bánt velük, mivel szerintük a profitot a kreativitás elé helyezte. Prince lemezkiadójával folytatott vitái végül abban csúcsosodtak ki, hogy a nevét egy szimbólum javára hagyta el, míg Dickens dühösen szállt szembe a hamisítókkal és plagizátorokkal, akik hivatkozás és díjazás nélkül nyerészkedtek műveiből. Mivel alkotásaik eladásában egyre kevesebb értéket találtak, mindketten új utakat találtak és személyes kapcsolódást kerestek rajongóikkal: Prince 2007-ben a 20 000 férőhelyes londoni O2 arénában adott 21 napon keresztül teltházas koncertet, míg Dickens két amerikai felolvasó turnéra indult.

A regény írása közben tehát Hornby számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a két, egymástól mintegy 150 évnyi távolságra alkotó művészben nem csak ő a közös vonás,

ám a Dickens and Prince nem egyszerű összehasonlítás. Hornby-t Dickensről és Prince-ről szóló elmélkedései arra késztetik, hogy elgondolkodjon saját fogyasztói és alkotói státuszán és szokásain. Arról is ír, hogy gyerekkorában óvakodott Dickenstől - "a BBC kora esti kosztümös drámáinak szagát" érezte rajta -, majd egyetemistaként következett a "damaszkuszi fordulat", amikor rájött, hogy az Örökösök szerzője valójában vicces is tud lenni.

Lehetséges, hogy vannak Dickens-rajongók, akik megrökönyödnek, ha az Örökösöket egy kalap alá veszik a Sex Me Sex Me Not című sláger szerzőjével és elképzelhető, hogy néhány Prince-rajongó is kikészül, ha példaképüket egy viktoriánus regényíróval hasonlítják össze.

Hornby azonban nem foglalkozik a kulturális hierarchiákkal, alanyait egyenrangúként (és rokonlelkekként) kezeli.

Nick Hornby Dickens és Prince című könyve 2022 október 27-én jelent meg Angliában, a magyar kiadás egyelőre még várat magára.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

...
Beleolvasó

Nick Hornby új regényében a bonyolult párkapcsolatok és a Brexit miatt fő a britek feje

Az angol kiadással egyszerre jelenik meg magyarul Nick Hornby új regénye, amelyben a Pop, csajok, satöbbi, a Fociláz és az Egy fiúról szerzője még mindig tud újat mondani a párkapcsolatokról.

...
Hírek

Dickens levélben fakadt ki, hogy megszűnhet falujában a vasárnapi posta

Először mutatják be kiállításon és online Charles Dickens eddig nem ismert leveleit, írja az MTI.

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?