„Halálból visszatért” szerző és ukrán író is van Nemzetközi Booker-díj hosszúlistásai között

„Halálból visszatért” szerző és ukrán író is van Nemzetközi Booker-díj hosszúlistásai között

Közzétették az idei Nemzetközi Booker-díj hosszú listáját, mellyel az „irodalmi ambíciót és magabiztosságot” ünneplik. A listán szerepel az ukrán Andrij Kurkov és az indiai Perumal Murugan is, aki halottnak nyilváníttatta magát, miután fenyegetéseket kapott megjelent művei miatt.

ko | 2023. március 14. |

Ukrajna egyik legismertebb szerzője, egy regényíró, aki visszatért a „halálból” és egy szerző, aki diktálta a könyvét – ők is szerepelnek a Nemzetközi Booker-díj idei hosszúlistásai között.

"A lista napjaink változatos és sokféle irodalmát ünnepli" - mondta Leïla Slimani francia-marokkói regényíró, a zsűri elnöke.

A Nemzetközi Booker-díjat évente ítélik oda és olyan, idegen nyelven publikált, majd angolra fordított szépirodalmi művet jutalmaznak vele, amely megjelent az Egyesült Királyságban és Írországban. Célja, hogy ezzel is ösztönözze az idegen nyelvű művek megjelenését, és támogassa a műfordítók munkáját.  A díj egyenlő mértékben elismeri az író és a fordító munkáját is, és a vele járó 50 ezer fontot egyenlő mértékben osztják el közöttük.

Az idei longlisten három olyan nyelvű (bolgár, katalán, tamil) kötet is található, melyet korábban soha nem jelöltek. A lista könyvei tizenegy nyelven íródtak, és három olyan szerző (GauZ’, Zou Jingzhi és Amanda Svensson) is szerepel a hosszú listán, akiket most először fordítottak angolra.

Maryse Condé 86 évével a legidősebb író, aki valaha a listára került. Jelölt regényét (The Gospel According to the New World) férjének és fordítójának, Richard Philcox-nak diktálta, ugyanis egy olyan degeneratív idegrendszeri zavarral él, amely látására és beszédkészségére is kihatással van. Az ukrán Andrij Kurkov Jimi Hendrix Live in Lviv című munkájáért kapott jelölést (fordítója Reuben Woolley), míg a magát halottá nyilvánító Perumal Murugannak Pyre című művét jelölték, melyet tamilból Aniruddhan Vasudevan fordított le.

Slimanival együtt zsűrizett Uilleam Blacker, az angolok egyik vezető ukrán fordítója, Tan Twan Eng, a Booker-rövidlistás maláj regényíró, Parul Sehgal, a New Yorker újságírója és kritikusa, valamint Frederick Studemann, a Financial Times irodalmi szerkesztője. A zsűri tagjai 134 kötetből válogattak, melyek 2022. május 1. és 2023. április 30. között jelentek vagy jelennek meg, és melyeket kiadójuk nevezett a díjra.

Slimani elmondta, hogy a lista a „nyelv erejének és azoknak a szerzőknek az ünnepe, akik vizsgálódásaikat a lehető legmesszebb akarták vinni. Meg akartuk ünnepelni az irodalmi ambíciót, a határozottságot, az eredetiséget és természetesen, mindezeken keresztül a fordítók tehetségét, akik mindezt képesek továbbítani.”

A fent említetteken túl a további jelöltek:

Eva Baltasar: Boulder (ford. Julie Sanches, katalán)

Cheon Myeong-kwan: Whale (ford. Chi-Young Kim, koreai)

GauZ’: Standing Heavy (ford. Frank Wynne, elefántcsontparti)

Georgi Gospodinov: Time Shelter (ford. Angela Rodel, bolgár)

Vigdis Hjorth: Is Mother Dead (ford. Charlotte Barslund, norvég)

Laurent Mauvignier: The Birthday Party (ford. Daniel Levin Becker, francia)

Clemens Meyer: While We Were Dreaming (ford. Katy Derbyshire, német)

Guadalupe Nettel: Still Born (ford. Rosalind Harvey, spanyol)

Amanda Svensson: A System So Magnificent It Is Blinding (ford. Nichola Smalley, svéd)

Zou Jingzhi: Ninth Building (ford. Jeremy Thiang, kínai)

A szervezők egyike, Fiametta Rocco szerint a lista azt bizonyítja, hogy „az olvasás nem ismer határokat”.

A hat könyvet tartalmazó rövidlistát április 18-án a Londoni Könyvvásáron hirdetik ki, a végső győztes díjátadási ceremóniája pedig május 23-án lesz szintén Londonban. A tavalyi évben egy hindi nyelven írt regény (Tomb of Sand) nyerte el a díjat, szerzője Geetanjali Shree, fordítója pedig Daisy Rockwell voltak.

Magyar szerző is volt már a díjazottak között, 2015-ben a Nemzetközi Man Booker-díjat Krasznahorkai László nyerte el. A bírák kiemelték az író műveinek különleges mondatait, és olyan látnoki képességű szerzőnek nevezték, aki jelenkori létezésünk lényegét megrázóan gyönyörű jelenetekben képes megmutatni. 

 Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Olga Tokarczuk és Jon Fosse is a Nemzetközi Booker-díj rövidlistásai közt

Kihirdették az idei Nemzetközi Booker-díj rövid listáját. Az 50 ezer font jutalommal járó elismerés döntősei közt találunk koreai, lengyel, hindi, norvég, japán és spanyol nyelvről fordított könyvet is.

...
Hírek

Egy francia háborús regény nyerte a 2021-es Nemzetközi Bookert

At Night All Blood is Black című regényével a francia David Diop és fordítója, Anna Moschovakis nyerte el az idei Nemzetközi Booker Díjat. Az elismeréssel járó pénzösszeg ennél a díjnál egyenlően oszlik meg a két alkotó között.

...
Hírek

Olga Tokarczuk és David Grossman is esélyes a Nemzetközi Booker-díjra

Közzétették az idei Nemzetközi Booker-díj hosszú listáját. Olga Tokarczuk és David Grossman is újrázhat idén. A díj történetében először pedig egy hindiről fordított könyv is szerepel a jelöltek közt.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.