„Halálból visszatért” szerző és ukrán író is van Nemzetközi Booker-díj hosszúlistásai között

„Halálból visszatért” szerző és ukrán író is van Nemzetközi Booker-díj hosszúlistásai között

Közzétették az idei Nemzetközi Booker-díj hosszú listáját, mellyel az „irodalmi ambíciót és magabiztosságot” ünneplik. A listán szerepel az ukrán Andrij Kurkov és az indiai Perumal Murugan is, aki halottnak nyilváníttatta magát, miután fenyegetéseket kapott megjelent művei miatt.

ko | 2023. március 14. |

Ukrajna egyik legismertebb szerzője, egy regényíró, aki visszatért a „halálból” és egy szerző, aki diktálta a könyvét – ők is szerepelnek a Nemzetközi Booker-díj idei hosszúlistásai között.

"A lista napjaink változatos és sokféle irodalmát ünnepli" - mondta Leïla Slimani francia-marokkói regényíró, a zsűri elnöke.

A Nemzetközi Booker-díjat évente ítélik oda és olyan, idegen nyelven publikált, majd angolra fordított szépirodalmi művet jutalmaznak vele, amely megjelent az Egyesült Királyságban és Írországban. Célja, hogy ezzel is ösztönözze az idegen nyelvű művek megjelenését, és támogassa a műfordítók munkáját.  A díj egyenlő mértékben elismeri az író és a fordító munkáját is, és a vele járó 50 ezer fontot egyenlő mértékben osztják el közöttük.

Az idei longlisten három olyan nyelvű (bolgár, katalán, tamil) kötet is található, melyet korábban soha nem jelöltek. A lista könyvei tizenegy nyelven íródtak, és három olyan szerző (GauZ’, Zou Jingzhi és Amanda Svensson) is szerepel a hosszú listán, akiket most először fordítottak angolra.

Maryse Condé 86 évével a legidősebb író, aki valaha a listára került. Jelölt regényét (The Gospel According to the New World) férjének és fordítójának, Richard Philcox-nak diktálta, ugyanis egy olyan degeneratív idegrendszeri zavarral él, amely látására és beszédkészségére is kihatással van. Az ukrán Andrij Kurkov Jimi Hendrix Live in Lviv című munkájáért kapott jelölést (fordítója Reuben Woolley), míg a magát halottá nyilvánító Perumal Murugannak Pyre című művét jelölték, melyet tamilból Aniruddhan Vasudevan fordított le.

Slimanival együtt zsűrizett Uilleam Blacker, az angolok egyik vezető ukrán fordítója, Tan Twan Eng, a Booker-rövidlistás maláj regényíró, Parul Sehgal, a New Yorker újságírója és kritikusa, valamint Frederick Studemann, a Financial Times irodalmi szerkesztője. A zsűri tagjai 134 kötetből válogattak, melyek 2022. május 1. és 2023. április 30. között jelentek vagy jelennek meg, és melyeket kiadójuk nevezett a díjra.

Slimani elmondta, hogy a lista a „nyelv erejének és azoknak a szerzőknek az ünnepe, akik vizsgálódásaikat a lehető legmesszebb akarták vinni. Meg akartuk ünnepelni az irodalmi ambíciót, a határozottságot, az eredetiséget és természetesen, mindezeken keresztül a fordítók tehetségét, akik mindezt képesek továbbítani.”

A fent említetteken túl a további jelöltek:

Eva Baltasar: Boulder (ford. Julie Sanches, katalán)

Cheon Myeong-kwan: Whale (ford. Chi-Young Kim, koreai)

GauZ’: Standing Heavy (ford. Frank Wynne, elefántcsontparti)

Georgi Gospodinov: Time Shelter (ford. Angela Rodel, bolgár)

Vigdis Hjorth: Is Mother Dead (ford. Charlotte Barslund, norvég)

Laurent Mauvignier: The Birthday Party (ford. Daniel Levin Becker, francia)

Clemens Meyer: While We Were Dreaming (ford. Katy Derbyshire, német)

Guadalupe Nettel: Still Born (ford. Rosalind Harvey, spanyol)

Amanda Svensson: A System So Magnificent It Is Blinding (ford. Nichola Smalley, svéd)

Zou Jingzhi: Ninth Building (ford. Jeremy Thiang, kínai)

A szervezők egyike, Fiametta Rocco szerint a lista azt bizonyítja, hogy „az olvasás nem ismer határokat”.

A hat könyvet tartalmazó rövidlistát április 18-án a Londoni Könyvvásáron hirdetik ki, a végső győztes díjátadási ceremóniája pedig május 23-án lesz szintén Londonban. A tavalyi évben egy hindi nyelven írt regény (Tomb of Sand) nyerte el a díjat, szerzője Geetanjali Shree, fordítója pedig Daisy Rockwell voltak.

Magyar szerző is volt már a díjazottak között, 2015-ben a Nemzetközi Man Booker-díjat Krasznahorkai László nyerte el. A bírák kiemelték az író műveinek különleges mondatait, és olyan látnoki képességű szerzőnek nevezték, aki jelenkori létezésünk lényegét megrázóan gyönyörű jelenetekben képes megmutatni. 

 Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Olga Tokarczuk és Jon Fosse is a Nemzetközi Booker-díj rövidlistásai közt

Kihirdették az idei Nemzetközi Booker-díj rövid listáját. Az 50 ezer font jutalommal járó elismerés döntősei közt találunk koreai, lengyel, hindi, norvég, japán és spanyol nyelvről fordított könyvet is.

...
Hírek

Egy francia háborús regény nyerte a 2021-es Nemzetközi Bookert

At Night All Blood is Black című regényével a francia David Diop és fordítója, Anna Moschovakis nyerte el az idei Nemzetközi Booker Díjat. Az elismeréssel járó pénzösszeg ennél a díjnál egyenlően oszlik meg a két alkotó között.

...
Hírek

Olga Tokarczuk és David Grossman is esélyes a Nemzetközi Booker-díjra

Közzétették az idei Nemzetközi Booker-díj hosszú listáját. Olga Tokarczuk és David Grossman is újrázhat idén. A díj történetében először pedig egy hindiről fordított könyv is szerepel a jelöltek közt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.