A hóhér háza is esélyes egy rangos műfordítói díjra

ro | 2022. május 03. |

Közzétették az Oxford-Weidenfeld-díj idei hosszúlistáját. Az elismeréssel a bármely élő európai nyelvről készült angol nyelvű, könyv terjedelmű műfordításokat ismerik el - pontosabban azt az egyet, amelyik a végén elnyeri a kétezer fonttal járó díjat.

A hosszúlistán van magyar könyv is, mégpedig Tompa Andreától A hóhér háza, amely Bernard Adams fordításában jelent meg a Seagull Booksnál. De az esélyesek között vannak még olasz, cseh, katalán, finn kötetek - a teljes listát ITT lehet végigböngészni.

A díj célja, hogy elismerje a műfordítást és kulturális jelentőségét. Korábban - mások mellett - Jón Kalman Stefánsson és Herta Müller könyveinek fordításait is díjazták.

A rövidlistát májusban teszik közzé, a nyertes nevét pedig június 11-én az OxFord Fordítói Napon jelentik be, amikor beszélgetéseket, szemináriumokat is rendeznek, a rövidlistás műfordítók pedig felolvasnak a könyvekből és bemutatják a munkájukat.

Tompa Andrea első regénye 2010-ben jelent meg: egy éven át írta a rendszerváltás előtti Kolozsváron játszódó A hóhér házát, amelynek főszereplője, T. A. a román diktatúrában néz szembe családja sorsával és felnövéstörténetével. Az Első című podcastünkben hosszú mondatokról, hóhérokról, Magyarországra költözésről, diktatúráról beszélgettünk a szerzővel, aki azt is elmesélte, hogyan kapcsolódik első regényéhez a 2020-ban megjelent, 10 évig érlelt Haza (interjú, kritika, ajánlás) című könyve.

A beszélgetést itt tudjátok visszahallgatni:

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről
Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

Mindenkinek volt egy első. Olvasóként mindig az újabb és újabb könyveket várjuk kedvenc íróinktól, költőinktől, de megfeledkezünk arról, milyen volt az első könyvet megírni: kiállni és megmutatni, ami addig csak titokban készült, majd elengedni a szöveget. AZ ELSŐ című podcast vendége: Tompa Andrea, A hóhérok háza című regény írója.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hangoskönyv készült Tompa Andrea Omertájából

Már hangoskönyvént is beszerezhetjük Tompa Andrea Omerta című regényét, amelyért az író 2018-ban megkapta a Libri irodalmi díjat. A regényt két kolozsvári színész, Albert Csilla és Dimény Áron olvassa fel.

...
Hírek

Tompa Andrea és Nádasdy Ádám szombaton veheti át a Merítés-djíat

Az idén Tompa Andreának és Nádasdy Ádámnak ítélték oda Merítés-díjat. Az elismerést személyesen adják át november 27-én a Nyitott Műhelyben.

...
Hírek

Tompa Andreát is megrendítette a náci Amon Göth unokájának sorsa

Jennifer Teege fekete, örökbefogadott német nő, aki számára élete egy pontján kiderült, hogy a náci lágerparancsnok Amon Göth unokája.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.