Marjane Satrapi: Woman Life Freedom (borítórészlet) - konyvesmagazin.hu

Marjane Satrapi nem akart több képregényt írni, de aztán Iránban meggyilkoltak egy nőt

Az iráni kulturális forradalmat mutatja be az a Marjane Satrapi által szerkesztett könyv, melyet ő a világnak célzott „felhívásként” jellemez.

ki | 2024. április 20. |

Új kötettel jelentkezett a francia-iráni Marjane Satrapi, a Persepolis című képregény és az abból készült Oscar-díjas animációs film alkotója. A Woman, Life, Freedom című könyv készítésében nemcsak művészként, hanem szerkesztőként is részt vett.

Marjane Satrapi és Mahsa Amini

Satrapi tavaly egy interjúban azt mondta, hogy végzett a képregények műfajával, ám nemrég mégis megjelent egy könyv, amelyben láthatjuk a rajzait. A Woman, Life, Freedom (a.m. Nő, élet, szabadság) egy több szerző által jegyzett, a nyugati közönséget célzó képregényes esszékötet, melyet Satrapi szerkesztett. 

A kötet apropójául egy 2022-es haláleset szolgált, mely az egész világon tiltakozást váltott ki. Egy 22 éves iráni kurd nőt, Mahsa Aminit őrizetbe vett Irán erkölcsrendőrsége, arra hivatkozva, hogy tartotta be a szabályokat és nem takarta el eléggé a fejkendője a haját.

Miután szabadon engedték, Amini meghalt, valószínűleg azért, mert a rendőrök brutálisan megverték.

A testén lévő véraláfutások és zúzódások egyérteelműen erre utaltak, ennek ellenére a kormány tagadott, a hivatalos magyarázat szerint a nő halálát meglévő egészségügyi problémái  okozták.

Mahsa Amini halála után az iráni városok utcáit sok ezer tiltakozó nő lepte el, fátylaikat letépték, így tiltakozva az ellen, hogy a nők jogait egyre inkább korlátozza az iráni vezetés. Ez lett a Woman, Life, Freedom mozgalom, amelyhez hasonló kulturális-politikai megmozdulásra az 1979-es forradalom óta nem volt példa.

A könyv ezt a mozgalmat magyarázza el képregényes formában, az ide vezető lépésekkel együtt, és azt is bemutatja, mi mindent cenzúráz a hatalom Iránban.

Kulturális forradalom

A projektet a Párizsban élő Satrapi művészeti vezetőként, kurátorként, szerkesztőként fogta össze. 18, különböző stílusban alkotó grafikus illusztrálta Iránnal foglalkozó aktivisták, újságírók, kutatók szövegeit.

Satrapi egyik saját rajzán például egy utcán táncoló lány látható, amiről azt mondta a New York Timesnak: „Még az alapvető emberi jogokat is megtagadják tőlünk. Nincs jogod táncolni, nincs jogod énekelni, nincs jogod ezt csinálni, nincs jogod azt csinálni.”

Iránban nem vonulhatnak emberek milliói az utcákra, mert az elnyomó rezsim ezt minden módon igyekszik megakadályozni.

Satrapi azért akarta megcsinálni ezt a könyvet, hogy megmutassa, mit élnek át az irániak és milyen más módokat találnak a lázadásra

„Például egyre kevésbé hordanak fejkendőt. Vagy önmagában a nevetés ténye, a tánc ténye. Ilyen apróságok. De ez egy igazi forradalom, mert az igazi forradalom kulturális” – nyilatkozta. Szerinte az olyan diaszpórában élő irániaknak, mint ő is, az a felelőssége, hogy terjesszék a világon a híreket és a tudást az Iránban uralkodó helyzetről és az ellenállásról.

A hivatalosan Iszlamista Forradalomnak nevezett hadseregről is készített egy oldalt. Bár fizikai rosszullétet érzett rajzolás közben, tudta, hogy muszáj elmondania a világnak, mennyi vér tapad a kezükhöz.

A kötettel Satrapi megértést és együttérzést szeretne kiváltani az olvasókból.

„Nem arra kérjük a nyugatiakat, hogy menjenek és csináljanak forradalmat az iráni nép helyett. (...) Tényleg szükségük van arra, hogy emberek figyeljenek rájuk, szükségük van valakire, aki tanúsítja, hogy mindaz, amit a szabadságért tesznek, jelent valamit. És ez a módja annak, hogy megváltoztassuk a politikát, a közvéleményen keresztül” – mondta a művész.

(New York Times, kép: a borító részlete, Seven Stories kiadó)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Marjane Satrapi tervezte a párizsi olimpia különleges triptichonját

A Persepolis alkotója, Marjane Satrapi az Eiffel-torony előtt küzdő olimpiai versenyzőket örökített meg egy óriási felületen.

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

A sátáni versek szerzője, Salman Rushdie egy interjúban arról beszélt, úgy érezte, a rémálma ellenére is részt kell vennie az irodalmi fesztiválon, ahova meghívást kapott.

...
Zöld

Hogyan segíthet a nőknek egy endometriózisról szóló képregény?

 A  gonoszok elleni harc mellett a nők tizedét érintő betegség, a sokszor nagyon fájdalmas endometriózis is központi témája egy új képregénynek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

Polc

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...