Lúz La Luminosa, Miranda-Rodriguez, endometriózis - konyvesmagazin.hu
ki

Hogyan segíthet a nőknek egy endometriózisról szóló képregény?

 A  gonoszok elleni harc mellett a nők tizedét érintő betegség, a sokszor nagyon fájdalmas endometriózis is központi témája egy új képregénynek.

Nemrég jelent meg az Egyesült Államokban a Lúz La Luminosa (kb. Ragyogó fény) című képregény, melyben a női szuperhős egy ponton azért nem tud megküzdeni az ellenségével, mert rosszabbodik az endometriózisa. A Marvelnek is író Edgardo Miranda-Rodriguezt a felesége betegsége inspirálta, a történetet Rita Fei illusztrálta. A képregényt endometriózis-aktivisták is örömmel üdvözölték, és remélik, hogy ismeretterjesztő jelleggel olyan nőkhöz is eljuthat, akik nem sokat tudnak a kórról. 

Az endometriózis minden 10. nőt érint

A képregény hőse, Lauren „La La Lúz” Liu egy kínai-dominikai, queer nő, és már feltűnt a szerző egyik korábbi képregényében, de úgy érezte, önálló kötetet érdemel. A történetben La Lának több, természetfölötti erőkkel felruházott gonosztevővel is meg kell küzdenie, de a legnagyobb harca mégis az, amit saját betegségével vív. Az endometriózis a méh nyálkahártyájának elburjánzásával jár, ami sokszor óriási fájdalmakat és fogamzási nehézségeket is okoz. A betegség minden 10. nőt érint.

A történet egy kulcsfontosságú pontján a szuperhősnek olyan erős fájdalmai lesznek, hogy képtelen harcolni.

Egyik barátja és szövetségese a segítségére siet, de kiütik. Lúz, látva, hogy barátja veszélyben van, a fogait összeszorítva a fájdalmak ellenére is megmenti őt. A képregény végén a hős kezelteti magát, egy olyan eljárással, amely segít ugyan a betegek fájdalmán, de nem jelent végleges gyógymódot. Azt is megtudja, hogy ez a fájdalom nem normális, ami a női léttel jár.

Miranda-Rodriguez azt mondta, hogy a képregénynek nemcsak a betegségben érintett nők között, hanem a latina, ázsiai-amerikaia és LMBTQ-közösségekben is pozitív volt a fogadtatása, amiatt, hogy végre őket is reprezentálja valaki. A műfaj ugyanis még olyan nagy szerzők szerint is erősen férfiközpontú, mint Alan Moore (őt idézve, ondószagú).

A feleség ihlette a történetet

„Ez a történet lehetőséget adott arra, hogy bemutassuk az endometriózist, mert ez az első történet, amelyet La La az elejétől a végéig elmesél. A csapatban senki más, még a legjobb barátnője sem tudja, hogy endometriózisa van” – mesélte a szerző. Az ötlet pedig onnan jött, hogy Miranda-Rodriguez felesége, Kyung is endometriózissal küzd, és fontosnak tartja, hogy a képregényeiben társadalmi kérdéseket is felhozzon.

Reméli, hogy a történet több embernek segít majd megérteni a betegséget.

A képregény végén lévő informatív utószót egy endometrióziskutató orvos írta. Edgardo Miranda-Rodriguez reméli, hogy a képregény bekerülhet az iskolákba, sőt az egészségügyi intézményekbe, kórházakba is, hogy eszközként használhassák a fiatal nők endometriózissal kapcsolatos felvilágosításához.

(NBC News, kép: Rita Fei / Edgardo Miranda-Rodriguez)