A világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint az előző évben

A világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint az előző évben

Izgalmas adatokat közölt a KSH arról, hogy miként alakult a tavalyi évben a könyvkiadás, valamint hogy az olvasási szokások hogyan változtak a pandémia hatására. Összefoglalójukban azt írják, a világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint egy évvel korábban és hangoskönyvet is többen hallgattak. Magyarországon az elmúlt tíz évet figyelembe véve 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont tovább csökkentek.

fk | 2021. június 17. |

A KSH által közölt adatokban az egyik legérdekesebb, hogy miként alakultak az olvasási szokások a koronavírus-járvány, illetve a lezárások hatására. Azt írják, az Európai Könyvkiadók Szövetségének (Federation of European Publisher – FEP) felmérése szerint

a világ népességének 33%-a több könyvet olvasott, hangoskönyvet hallgatott otthon a járvány idején, mint előtte.

Magyarországon is hasonló volt ez az arány, az online válaszadók 31%-a több időt szánt könyvek olvasására 2020-ban, mint az előző évben.

Ahogy azt érzékelni is lehetett, főként az első hullám idején, a könyves világ szereplői eltérően reagáltak a járványhelyzetre. Több országban (Magyarország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság) a kiadók ingyenes hozzáférést biztosítottak az online tananyagokhoz. Egyes országokban kampányokat indítottak az otthoni olvasás népszerűsítésére, írók olvasták fel novelláikat. Több országban csökkentették az ebookok adóját, támogatták, hogy a könyvkiadóknak és a könyvterjesztőknek ne kelljen egy ideig járulékot fizetni.

A magyarországi helyzet kapcsán az derül ki, hogy a kiadók több könyvet adtak ki 2020-ban, de jóval kevesebb példányszámban.

„A művek száma 2010 óta 12,0–14,7 ezer között alakult, 2020-ban volt a legmagasabb (14,7 ezer). Az éven belüli folyamatokat tekintve a művek nagyobb részét jellemzően a IV. negyedévben, a karácsonyt megelőző időszakban adják ki (2020. IV. negyedévben ez közel 5 ezer művet jelentett). Ez a könyvek presztízsét is mutatja, az emberek még mindig szívesen vásárolnak könyvet ajándékba. A példányszám esetében a járványt megelőzően jellemzően a II. negyedév volt a legjelentősebb, aminek oka elsődlegesen a tankönyvkiadás és a könyves fesztiválok voltak. Az ekkor megjelenő könyvek és füzetek példányszáma 2017–2019-ben az éves kiadott példányszám egyharmadát, közel 10–11 millió példányt jelentett. 2020-ban a pandémia következtében ez megváltozott, és a 28 milliós nyomtatott példányszám nagyobb része, több mint harmada a IV. negyedévben jelent meg.” Mint írják, a kiadott művek példányszáma 2010 óta folyamatosan csökken. Ennek ellenére a vásárlói szokások és a fogyasztás növekedése a könyvkiadás erősödését mutatták 2019. II. félévben, a tendencia viszont 2020-ban megtorpant, 

a kiadott könyvek és füzetek átlagos példányszáma 1907 darabra esett vissza, ami a legalacsonyabb 2010 óta.

Az is kiderült, hogy 2020-ban a Magyarországon kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt: 33% volt a szakirodalmi könyvek, 27% a szépirodalmi, 14% a tankönyvek, 13% a gyermek- és ifjúsági irodalmi művek aránya tavaly.  A példányszám alapján 2020-ban minden harmadik könyv tankönyv volt. 2018 óta a szépirodalmi könyvek példányszámát csökkenő, a gyermek- és ifjúsági irodalmiakét emelkedő tendencia jellemezte.

És hogy mik voltak a legnépszerűbb könyvek? 2017 óta a legnagyobb példányszámban kiadott könyvek magyar szerzők szerinti listáján két, emlékévhez kötődő, nagy példányszámú kötet található, ezek

Arany János Toldi és Száraz Miklós György Fájó Trianon című kötetei.

A sikerlisták elején megtaláljuk a kortárs szépírókat, valamint a közismert szerzők műveit is, például Frei Tamás, Leiner Laura, Kepes András vagy Bödőcs Tibor könyveit. A külföldi szerzők sorában is népszerű írókat találunk (Saeah Morgan, Andie Brock, Kim Lawrence), ugyanakkor néhány klasszikus szerző (Oscar Wilde, Hans Christian Andersen) művével is találkozunk.

A magyarországi kereskedelmi könyvforgalom adatainak alakulásáról a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) gyűjt évek óta összehasonlítható adatokat, a szabadforgalmú, azaz a tankönyvpiac nélküli, könyvforgalomra vonatkozóan. A becslések szerint 2019-ben a szabadforgalmú könyvpiac fogyasztói áron számított forgalma 55,5 milliárd forint volt, 2,7%-kal meghaladta az előző évit. 2015 óta évről évre emelkedő tendencia jellemző: 2019-ben folyó áron számítva 9,7 milliárd forinttal több volt a szabadforgalmú könyvpiac bruttó fogyasztói áron számított forgalma, mint 2015- ben. 2019-ben a könyvforgalomból a gyermek- és ifjúsági irodalom, illetve a szépirodalom rendelkezett a legnagyobb piaci részesedéssel, együttesen meghaladta a 60%-ot.

Kapcsolódó cikkeink:

Az egész európai könyvpiacot súlyosan érintette a járvány

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

A pandémia ellenére is megugrottak a könyveladások az Egyesült Királyságban 2020-ban

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Forrás: KSH

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

15 ezer könyvet tesznek elérhetővé a neten a magyar könyvkiadók

A koronavírus-járvány miatt összefogott a könyvpiac, április 23-ig 12 kiadó szakkönyveit lehet ingyen elolvasni.

...
Hírek

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Az ekönyv és hangoskönyv eladások erős növekedést mutattak Európában a tavaszi karanténidőszak alatt egy friss német-osztrák jelentés szerint. A felmérés során az idei év 11. és 19. hete közötti periódust vizsgálták, amikor Európa-szerte a legtöbb könyvesbolt zárva volt.

...
Hírek

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Felmérést készített a könyvkiadók aktuális helyzetéről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel