A világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint az előző évben

A világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint az előző évben

Izgalmas adatokat közölt a KSH arról, hogy miként alakult a tavalyi évben a könyvkiadás, valamint hogy az olvasási szokások hogyan változtak a pandémia hatására. Összefoglalójukban azt írják, a világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint egy évvel korábban és hangoskönyvet is többen hallgattak. Magyarországon az elmúlt tíz évet figyelembe véve 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont tovább csökkentek.

fk | 2021. június 17. |

A KSH által közölt adatokban az egyik legérdekesebb, hogy miként alakultak az olvasási szokások a koronavírus-járvány, illetve a lezárások hatására. Azt írják, az Európai Könyvkiadók Szövetségének (Federation of European Publisher – FEP) felmérése szerint

a világ népességének 33%-a több könyvet olvasott, hangoskönyvet hallgatott otthon a járvány idején, mint előtte.

Magyarországon is hasonló volt ez az arány, az online válaszadók 31%-a több időt szánt könyvek olvasására 2020-ban, mint az előző évben.

Ahogy azt érzékelni is lehetett, főként az első hullám idején, a könyves világ szereplői eltérően reagáltak a járványhelyzetre. Több országban (Magyarország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság) a kiadók ingyenes hozzáférést biztosítottak az online tananyagokhoz. Egyes országokban kampányokat indítottak az otthoni olvasás népszerűsítésére, írók olvasták fel novelláikat. Több országban csökkentették az ebookok adóját, támogatták, hogy a könyvkiadóknak és a könyvterjesztőknek ne kelljen egy ideig járulékot fizetni.

A magyarországi helyzet kapcsán az derül ki, hogy a kiadók több könyvet adtak ki 2020-ban, de jóval kevesebb példányszámban.

„A művek száma 2010 óta 12,0–14,7 ezer között alakult, 2020-ban volt a legmagasabb (14,7 ezer). Az éven belüli folyamatokat tekintve a művek nagyobb részét jellemzően a IV. negyedévben, a karácsonyt megelőző időszakban adják ki (2020. IV. negyedévben ez közel 5 ezer művet jelentett). Ez a könyvek presztízsét is mutatja, az emberek még mindig szívesen vásárolnak könyvet ajándékba. A példányszám esetében a járványt megelőzően jellemzően a II. negyedév volt a legjelentősebb, aminek oka elsődlegesen a tankönyvkiadás és a könyves fesztiválok voltak. Az ekkor megjelenő könyvek és füzetek példányszáma 2017–2019-ben az éves kiadott példányszám egyharmadát, közel 10–11 millió példányt jelentett. 2020-ban a pandémia következtében ez megváltozott, és a 28 milliós nyomtatott példányszám nagyobb része, több mint harmada a IV. negyedévben jelent meg.” Mint írják, a kiadott művek példányszáma 2010 óta folyamatosan csökken. Ennek ellenére a vásárlói szokások és a fogyasztás növekedése a könyvkiadás erősödését mutatták 2019. II. félévben, a tendencia viszont 2020-ban megtorpant, 

a kiadott könyvek és füzetek átlagos példányszáma 1907 darabra esett vissza, ami a legalacsonyabb 2010 óta.

Az is kiderült, hogy 2020-ban a Magyarországon kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt: 33% volt a szakirodalmi könyvek, 27% a szépirodalmi, 14% a tankönyvek, 13% a gyermek- és ifjúsági irodalmi művek aránya tavaly.  A példányszám alapján 2020-ban minden harmadik könyv tankönyv volt. 2018 óta a szépirodalmi könyvek példányszámát csökkenő, a gyermek- és ifjúsági irodalmiakét emelkedő tendencia jellemezte.

És hogy mik voltak a legnépszerűbb könyvek? 2017 óta a legnagyobb példányszámban kiadott könyvek magyar szerzők szerinti listáján két, emlékévhez kötődő, nagy példányszámú kötet található, ezek

Arany János Toldi és Száraz Miklós György Fájó Trianon című kötetei.

A sikerlisták elején megtaláljuk a kortárs szépírókat, valamint a közismert szerzők műveit is, például Frei Tamás, Leiner Laura, Kepes András vagy Bödőcs Tibor könyveit. A külföldi szerzők sorában is népszerű írókat találunk (Saeah Morgan, Andie Brock, Kim Lawrence), ugyanakkor néhány klasszikus szerző (Oscar Wilde, Hans Christian Andersen) művével is találkozunk.

A magyarországi kereskedelmi könyvforgalom adatainak alakulásáról a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) gyűjt évek óta összehasonlítható adatokat, a szabadforgalmú, azaz a tankönyvpiac nélküli, könyvforgalomra vonatkozóan. A becslések szerint 2019-ben a szabadforgalmú könyvpiac fogyasztói áron számított forgalma 55,5 milliárd forint volt, 2,7%-kal meghaladta az előző évit. 2015 óta évről évre emelkedő tendencia jellemző: 2019-ben folyó áron számítva 9,7 milliárd forinttal több volt a szabadforgalmú könyvpiac bruttó fogyasztói áron számított forgalma, mint 2015- ben. 2019-ben a könyvforgalomból a gyermek- és ifjúsági irodalom, illetve a szépirodalom rendelkezett a legnagyobb piaci részesedéssel, együttesen meghaladta a 60%-ot.

Kapcsolódó cikkeink:

Az egész európai könyvpiacot súlyosan érintette a járvány

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

A pandémia ellenére is megugrottak a könyveladások az Egyesült Királyságban 2020-ban

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Forrás: KSH

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

15 ezer könyvet tesznek elérhetővé a neten a magyar könyvkiadók

A koronavírus-járvány miatt összefogott a könyvpiac, április 23-ig 12 kiadó szakkönyveit lehet ingyen elolvasni.

...
Hírek

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Az ekönyv és hangoskönyv eladások erős növekedést mutattak Európában a tavaszi karanténidőszak alatt egy friss német-osztrák jelentés szerint. A felmérés során az idei év 11. és 19. hete közötti periódust vizsgálták, amikor Európa-szerte a legtöbb könyvesbolt zárva volt.

...
Hírek

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Felmérést készített a könyvkiadók aktuális helyzetéről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Podcast

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

Nádas Péter 1962 karácsonyán fejezte be első elbeszélését, A Bibliát. A szöveg először 1965-ben jelent meg az Új Írásban. Nádas Péterrel diktatúráról, az alkotói folyamat indulásáról, erőszakról, Rákosi villájáról és egy megbánt elbeszélői nézőpontról beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

Ma ünnepli 60. születésnapját Kemény István költő. A Magvető az alkalomra egy kötettel készült, amely egyszerre válogatott versek-kötet és beszélgetőskönyv. Olvass bele az Állástalan táncosba!

...
Beleolvasó

Csányi Vilmost már gyerekként beszippantotta a kémia csodavilága

A Kíváncsiságom története Csányi Vilmos kérdésekkel teli életén vezeti végig az olvasót, megismerhetjük belőle tudományos pályájának legfőbb állomásait és az utat, ami elvezette ebbe az irányba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül - és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet - legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva. Olvass bele Bíró Szabolcs új könyvébe!

...
Beleolvasó

Ali Smith könyvében karácsonykor régi családi konfliktusok kerülnek a felszínre

Tavaly az év legjobb könyvének választottuk Ali Smith Ősz című regényét, amelyet az első poszt-Brexit regényként szoktak jellemezni. (ITT írtunk róla, interjúnk az íróval pedig ITT olvasható). Most megérkezett az Évszak-kvartet következő része, a Tél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Amikor a vírusvadász mondja el, mit gondol a járványról, vakcináról, összefogásról és annak hiányáról

Barát József és Kemenesi Gábor tizenhárom héten át beszélgetett, arról, hogy 2020 egyes hónapjaiban hogyan alakultak a járvány eseményei, a tudósok milyen válaszokat dolgoztak ki, és hogy mire számíthatunk 2021 őszén. A beszélgetéseket a könyvben megelőzi Barát József egy-egy írása arról, mi zajlott a társadalmi kulisszák mögött, hogyan változott meg az élet azokban az országokban, ahová éppen megérkezett a járvány. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

A folyókat kiszámíthatatlan kettősségük miatt az egész világon legendák és mítoszok övezik. Sok más érdekesség mellett ezeket a történeteket ismerhetjük meg Timothy Knapman Mesélő folyók című könyvéből.

...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...

Margó, Jennifer Teege, A feleségem története [10 perc Könyves]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]