A világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint az előző évben

A világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint az előző évben

Izgalmas adatokat közölt a KSH arról, hogy miként alakult a tavalyi évben a könyvkiadás, valamint hogy az olvasási szokások hogyan változtak a pandémia hatására. Összefoglalójukban azt írják, a világ népességének harmada többet olvasott 2020-ban, mint egy évvel korábban és hangoskönyvet is többen hallgattak. Magyarországon az elmúlt tíz évet figyelembe véve 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont tovább csökkentek.

fk | 2021. június 17. |

A KSH által közölt adatokban az egyik legérdekesebb, hogy miként alakultak az olvasási szokások a koronavírus-járvány, illetve a lezárások hatására. Azt írják, az Európai Könyvkiadók Szövetségének (Federation of European Publisher – FEP) felmérése szerint

a világ népességének 33%-a több könyvet olvasott, hangoskönyvet hallgatott otthon a járvány idején, mint előtte.

Magyarországon is hasonló volt ez az arány, az online válaszadók 31%-a több időt szánt könyvek olvasására 2020-ban, mint az előző évben.

Ahogy azt érzékelni is lehetett, főként az első hullám idején, a könyves világ szereplői eltérően reagáltak a járványhelyzetre. Több országban (Magyarország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság) a kiadók ingyenes hozzáférést biztosítottak az online tananyagokhoz. Egyes országokban kampányokat indítottak az otthoni olvasás népszerűsítésére, írók olvasták fel novelláikat. Több országban csökkentették az ebookok adóját, támogatták, hogy a könyvkiadóknak és a könyvterjesztőknek ne kelljen egy ideig járulékot fizetni.

A magyarországi helyzet kapcsán az derül ki, hogy a kiadók több könyvet adtak ki 2020-ban, de jóval kevesebb példányszámban.

„A művek száma 2010 óta 12,0–14,7 ezer között alakult, 2020-ban volt a legmagasabb (14,7 ezer). Az éven belüli folyamatokat tekintve a művek nagyobb részét jellemzően a IV. negyedévben, a karácsonyt megelőző időszakban adják ki (2020. IV. negyedévben ez közel 5 ezer művet jelentett). Ez a könyvek presztízsét is mutatja, az emberek még mindig szívesen vásárolnak könyvet ajándékba. A példányszám esetében a járványt megelőzően jellemzően a II. negyedév volt a legjelentősebb, aminek oka elsődlegesen a tankönyvkiadás és a könyves fesztiválok voltak. Az ekkor megjelenő könyvek és füzetek példányszáma 2017–2019-ben az éves kiadott példányszám egyharmadát, közel 10–11 millió példányt jelentett. 2020-ban a pandémia következtében ez megváltozott, és a 28 milliós nyomtatott példányszám nagyobb része, több mint harmada a IV. negyedévben jelent meg.” Mint írják, a kiadott művek példányszáma 2010 óta folyamatosan csökken. Ennek ellenére a vásárlói szokások és a fogyasztás növekedése a könyvkiadás erősödését mutatták 2019. II. félévben, a tendencia viszont 2020-ban megtorpant, 

a kiadott könyvek és füzetek átlagos példányszáma 1907 darabra esett vissza, ami a legalacsonyabb 2010 óta.

Az is kiderült, hogy 2020-ban a Magyarországon kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt: 33% volt a szakirodalmi könyvek, 27% a szépirodalmi, 14% a tankönyvek, 13% a gyermek- és ifjúsági irodalmi művek aránya tavaly.  A példányszám alapján 2020-ban minden harmadik könyv tankönyv volt. 2018 óta a szépirodalmi könyvek példányszámát csökkenő, a gyermek- és ifjúsági irodalmiakét emelkedő tendencia jellemezte.

És hogy mik voltak a legnépszerűbb könyvek? 2017 óta a legnagyobb példányszámban kiadott könyvek magyar szerzők szerinti listáján két, emlékévhez kötődő, nagy példányszámú kötet található, ezek

Arany János Toldi és Száraz Miklós György Fájó Trianon című kötetei.

A sikerlisták elején megtaláljuk a kortárs szépírókat, valamint a közismert szerzők műveit is, például Frei Tamás, Leiner Laura, Kepes András vagy Bödőcs Tibor könyveit. A külföldi szerzők sorában is népszerű írókat találunk (Saeah Morgan, Andie Brock, Kim Lawrence), ugyanakkor néhány klasszikus szerző (Oscar Wilde, Hans Christian Andersen) művével is találkozunk.

A magyarországi kereskedelmi könyvforgalom adatainak alakulásáról a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) gyűjt évek óta összehasonlítható adatokat, a szabadforgalmú, azaz a tankönyvpiac nélküli, könyvforgalomra vonatkozóan. A becslések szerint 2019-ben a szabadforgalmú könyvpiac fogyasztói áron számított forgalma 55,5 milliárd forint volt, 2,7%-kal meghaladta az előző évit. 2015 óta évről évre emelkedő tendencia jellemző: 2019-ben folyó áron számítva 9,7 milliárd forinttal több volt a szabadforgalmú könyvpiac bruttó fogyasztói áron számított forgalma, mint 2015- ben. 2019-ben a könyvforgalomból a gyermek- és ifjúsági irodalom, illetve a szépirodalom rendelkezett a legnagyobb piaci részesedéssel, együttesen meghaladta a 60%-ot.

Kapcsolódó cikkeink:

Az egész európai könyvpiacot súlyosan érintette a járvány

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

A pandémia ellenére is megugrottak a könyveladások az Egyesült Királyságban 2020-ban

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Forrás: KSH

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

15 ezer könyvet tesznek elérhetővé a neten a magyar könyvkiadók

A koronavírus-járvány miatt összefogott a könyvpiac, április 23-ig 12 kiadó szakkönyveit lehet ingyen elolvasni.

...
Hírek

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Az ekönyv és hangoskönyv eladások erős növekedést mutattak Európában a tavaszi karanténidőszak alatt egy friss német-osztrák jelentés szerint. A felmérés során az idei év 11. és 19. hete közötti periódust vizsgálták, amikor Európa-szerte a legtöbb könyvesbolt zárva volt.

...
Hírek

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Felmérést készített a könyvkiadók aktuális helyzetéről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Kányádi Sándor történetei a Hargita tájairól mesélnek medvékkel, rigókkal és málnaszörppel

Az erdélyi Hargita-hegység vidékére kalauzul el bennünket ez a vidám történet. Olvass bele Kányádi Sándor Talpas történetek című mesekönyvébe!

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sárkányos, balatoni, pöttyös - A legújabb gyerekkönyvek közül válogattunk!

Az Ünnepi Könyvhétre megint rengeteg izgalmas kötettel készültek a gyerekkönyvkiadók; ezek közül hoztunk most el nektek tízet.

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

Dániel András azt mondja, a fejében időnként elég nagy a jövés-menés, és ezt most már egy könyv is bizonyítja. A Mindenki mászkál akár böngészőként is működik, a kép ugyanis egyértelműen vonzza a szemet.

...
Gyerekirodalom

A Szoba kilátással hősnője egy olyan lázadó, aki nem privilégiumot, hanem egyenlőséget kíván

E. M. Forster 1908-as regénye egy igazi angolszász klasszikus, ami a popkultúrában is megtalálta a maga helyét, és bár a Szoba kilátással első ránézésre hamisítatlan romantikus regény, a társadalomkritikai szálat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

...

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

...

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

...

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat