Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

A szerzők nevét mindenki ismeri, általában a kiadókkal is tisztában vannak az olvasók, de azt senki nem szokta végiggondolni, hány ember szükséges ahhoz, hogy egy könyv az olvasó kezébe kerüljön. Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá. Az ábrából kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

Valuska László | 2020. április 25. |

Áprilisban ilyenkor szokott sebességet váltani a könyvpiac, most hétvégén a Millenárison kellene bandáznunk a Könyvfesztiválon, de azt elsőként fújták le, így nem láthatjuk élőben a norvég Jo Nesbot, a fehérorosz Nobel-díjast, Szvetlana Alekszijevicset. A járványügyi veszélyhelyzet bejelentésével párhuzamosan leállt a könyvpiac is. Grecsó Krisztián verseskötete még februárban megjelent, Bereményi Géza régóta várt regénye még pont a koronavírus előtt került a polcokra, de nem úszta meg Poós Zoltán, Margaret Atwood vagy Kötter Tamás sem, akiknek az új könyveik már a veszélyhelyzet kihirdetése után jelentek meg. Mi, olvasók általában könyvekről szoktunk beszélni, de azt ritkán vesszük végig, milyen sok ember élete múlik egy-egy könyv megjelenésén, sikerén.

A kép első ránázésre azt mutatja meg, mekkora csapatmunka szükséges egy könyv megvalósításához, de a jelenlegi helyzetben ennél is sokkal többről beszél: megmutatja, milyen összetett és bonyolult láncot alkot a könyvkiadás, és hogy a pandémiával járó leállás milyen katasztrofális következményekkel járhat (ahogy arról Gál Katalin, a MKKE elnöke is beszámolt).

Az ábrán a legfontosabb szereplő a szerző, hiszen ő maga a termék, amit el lehet adni, legyen az magyar vagy külföldi szerző. Most viszont ne a szerzőre koncentráljunk, hanem arra a rengeteg emberre, akiknek munkát adnak a szerzők. Az illusztráció olyan szereplőkre hívja fel a figyelmet, akik nélkül nincs könyvpiac, és mivel teljesen a háttérben dolgoznak, így beszélni sem szoktunk róluk. Ők a fordítók, szerkesztők, PR-esek, nyomdászok, raktárosok, kereskedők és még rengetegen. 

A képen a leegyszerűsített folyamat így néz ki:

  1. A szerző megírja a könyvét,
  2. a kiadó a Magvető számítása szerint 16-22 fő közreműködésével eljuttatja a szöveget a jogok megvásárlásától a szerkesztésen át a nyomdáig,
  3. a nyomdában 25 fő vesz részt egyetlen egy könyv kinyomtatásában,
  4. majd végül jönnek a kereskedők, akiknek a számát megtippelni sem lehet, annyira sok könyvesbolt van

Mielőtt megnézzük az ábra alapján, miért van óriási veszélyben a könyvpiac, ne felejtsük el, hogy:

  • mindenki otthon izolálódik a személyes karanténjában, 
  • a boltok bezártak,
  • az emberek elveszítik a fizetésük jelentős részét vagy a munkájukat is,
  • a pánikhangulat eleve nem kedvez a vásárlásnak.

Térjünk vissza az ábrára, mi történt a lánc elemeivel az elmúlt egy hónapban:

1. Az írók alapvetően a könyvek utáni szerzői jogdíjból, folyóiratközlésekből és eseményekből élnek (plusz a civil munkáikból). Most könyveket mérsékelten vásárolnak, a folyóiratoknál is újra kellett gondolni a honoráriumokat, író-olvasó találkozók meg nincsenek. Ráadásul a könyvkiadás hosszú munka: a Földalatti légitársaság című alternatív történelmi regény szerzője, Ben H. Winters egy cikkében elárulta, hogy átlagosan egy évig dolgozik egy kéziratán, utána legalább félévig újraírja, a szerkesztőjével dolgozik rajta, majd az ezt követő két hónapban eljut a végső változatig, amit az amerikai piacon újabb 6-9 hónapos várakozás követ, hogy megjelenjen a boltokban. A magyar könyvpiacon is legalább egy évre előre terveznek.

2. a kiadók (általánosságban) a veszélyhelyzet után behúzták a féket, alig jelennek meg könyvek, ha igen, azok is elsősorban ekönyvformátumban (de annak az áfája nem 5%, hanem 27%, ráadásul az elmúlt tíz évben a jogalkotók és a gazdasági szereplők sem tartották fontosnak, hogy edukálják a piacot vagy megoldják az ekönyv problémáját). Döntésük jogos, hiszen a jelenlegi helyzetben nincsenek nyitva se a nagy, se a kicsi könyvesboltok, az online rendelések száma is csökkent, mert az emberek az elmúlt egy hónap pánikhelyzetében megszorítanak, hiszen nem tudni, mennyi időre kell így berendezkedni, mennyi ideig kell home office-olni, meddig jár a csökkentett bér, sőt azt sem tudják, lesz-e munkájuk, mert a gazdaság leállt, a cégek folyamatosan küldik el a munkavállalókat. Ha ilyen a közhangulat, senkinek nincs kedve vásárolni.

3. a nyomdák is visszafogottan üzemelnek, hiszen könyvek nem készülnek, a papírárak emelkednek, ráadásul kiszámíthatatlan, hogy lehet majd olcsóbb papírokat beszerezni külföldről.

4. a könyvesboltok, vagyis a kereskedők is bezártak, így a kiadók végképp nem tudják hol eladni a könyveiket. A kereskedőknek raktárakat, bolthálózatot, könyvesbolti eladókat és különböző területen dolgozó munkatársakat kell megmenteniük úgy, hogy mindenféle visszavágás ellenére is jelentős kiadásaik vannak, például a komoly bérleti díjak a plázákban.

A koronavírus miatt beállt helyzetben az egész könyvpiac padlóra került, és az már most látszik, hosszú lesz a talpraállás. Főleg állami segítségnyújtás nélkül. Például Franciaországban a kulturális szektor 22 millió eurós támogatást kapott, amiből 5-öt dedikáltan a könyvpiac kapott. Valószínűleg ez sem lesz nekik elég, de legalább valamit megpróbáltak. Németországban a tervek szerint 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomaggal segítené többek között a média, a művészeti és kulturális szektor. A Magvető Facebook-oldalára kitett ábra tehát egy óriási gépezetet ábrázol, ami most óriási bajban van. Nem lehet még tudni, mikor nyitnak ki újra a boltok, ahogy azt sem, mikor lesz kedvük újra vásárolni az olvasóknak. Kérdés az is, meddig bírják a finanszírozást a kiadók és a kereskedők, és hogy egyáltalán hogyan terveznek a kiaódk a következő hónapokra. A helyzet teljesen bizonytalan, de egy tuti, hogy mi, olvasók tartjuk fent ezt a rendszert.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

9 ingyenes ekönyvet ad nekünk a könyv világnapján az Amazon

Tegnap ünnepeltük a könyv és a szerzői jogok világnapját, ebből az alkalomból az Amazon kilenc Kindle ekönyvet tett ingyenesen letölthetővé. Az akció még ma is tart, mutatjuk, mi a kínálat és hogy lehet hozzáférni. 

...
Hírek

Ingyenes ekönyv készült gyerekeknek a koronavírusról

Egy angol kiadó képeskönyvet készített a koronavírusról, hogy a szülők pontos magyarázatot tudjanak adni a gyerekeiknek, arról, hogy mi történik, és hogyan védekezhetünk. Az ingyenes ekönyv magyarul is letölthető. 

...
Hírek

Ingyenesen letölthető lett a legmenőbb viktoriánus Shakespeare-színező

Több tucat viktoriánus Shakespeare-illusztrációnak eshetünk most neki. Többek közt kiszínezhetjük a Hamlet, a Rómeó és Júlia, a Macbeth vagy a Szentivánéji álom kulcsjeleneteit is. 

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha menni kellene?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Hírek
...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha menni kellene?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról

...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon