Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

A szerzők nevét mindenki ismeri, általában a kiadókkal is tisztában vannak az olvasók, de azt senki nem szokta végiggondolni, hány ember szükséges ahhoz, hogy egy könyv az olvasó kezébe kerüljön. Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá. Az ábrából kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

Valuska László | 2020. április 25. |

Áprilisban ilyenkor szokott sebességet váltani a könyvpiac, most hétvégén a Millenárison kellene bandáznunk a Könyvfesztiválon, de azt elsőként fújták le, így nem láthatjuk élőben a norvég Jo Nesbot, a fehérorosz Nobel-díjast, Szvetlana Alekszijevicset. A járványügyi veszélyhelyzet bejelentésével párhuzamosan leállt a könyvpiac is. Grecsó Krisztián verseskötete még februárban megjelent, Bereményi Géza régóta várt regénye még pont a koronavírus előtt került a polcokra, de nem úszta meg Poós Zoltán, Margaret Atwood vagy Kötter Tamás sem, akiknek az új könyveik már a veszélyhelyzet kihirdetése után jelentek meg. Mi, olvasók általában könyvekről szoktunk beszélni, de azt ritkán vesszük végig, milyen sok ember élete múlik egy-egy könyv megjelenésén, sikerén.

A kép első ránázésre azt mutatja meg, mekkora csapatmunka szükséges egy könyv megvalósításához, de a jelenlegi helyzetben ennél is sokkal többről beszél: megmutatja, milyen összetett és bonyolult láncot alkot a könyvkiadás, és hogy a pandémiával járó leállás milyen katasztrofális következményekkel járhat (ahogy arról Gál Katalin, a MKKE elnöke is beszámolt).

Az ábrán a legfontosabb szereplő a szerző, hiszen ő maga a termék, amit el lehet adni, legyen az magyar vagy külföldi szerző. Most viszont ne a szerzőre koncentráljunk, hanem arra a rengeteg emberre, akiknek munkát adnak a szerzők. Az illusztráció olyan szereplőkre hívja fel a figyelmet, akik nélkül nincs könyvpiac, és mivel teljesen a háttérben dolgoznak, így beszélni sem szoktunk róluk. Ők a fordítók, szerkesztők, PR-esek, nyomdászok, raktárosok, kereskedők és még rengetegen. 

A képen a leegyszerűsített folyamat így néz ki:

  1. A szerző megírja a könyvét,
  2. a kiadó a Magvető számítása szerint 16-22 fő közreműködésével eljuttatja a szöveget a jogok megvásárlásától a szerkesztésen át a nyomdáig,
  3. a nyomdában 25 fő vesz részt egyetlen egy könyv kinyomtatásában,
  4. majd végül jönnek a kereskedők, akiknek a számát megtippelni sem lehet, annyira sok könyvesbolt van

Mielőtt megnézzük az ábra alapján, miért van óriási veszélyben a könyvpiac, ne felejtsük el, hogy:

  • mindenki otthon izolálódik a személyes karanténjában, 
  • a boltok bezártak,
  • az emberek elveszítik a fizetésük jelentős részét vagy a munkájukat is,
  • a pánikhangulat eleve nem kedvez a vásárlásnak.

Térjünk vissza az ábrára, mi történt a lánc elemeivel az elmúlt egy hónapban:

1. Az írók alapvetően a könyvek utáni szerzői jogdíjból, folyóiratközlésekből és eseményekből élnek (plusz a civil munkáikból). Most könyveket mérsékelten vásárolnak, a folyóiratoknál is újra kellett gondolni a honoráriumokat, író-olvasó találkozók meg nincsenek. Ráadásul a könyvkiadás hosszú munka: a Földalatti légitársaság című alternatív történelmi regény szerzője, Ben H. Winters egy cikkében elárulta, hogy átlagosan egy évig dolgozik egy kéziratán, utána legalább félévig újraírja, a szerkesztőjével dolgozik rajta, majd az ezt követő két hónapban eljut a végső változatig, amit az amerikai piacon újabb 6-9 hónapos várakozás követ, hogy megjelenjen a boltokban. A magyar könyvpiacon is legalább egy évre előre terveznek.

2. a kiadók (általánosságban) a veszélyhelyzet után behúzták a féket, alig jelennek meg könyvek, ha igen, azok is elsősorban ekönyvformátumban (de annak az áfája nem 5%, hanem 27%, ráadásul az elmúlt tíz évben a jogalkotók és a gazdasági szereplők sem tartották fontosnak, hogy edukálják a piacot vagy megoldják az ekönyv problémáját). Döntésük jogos, hiszen a jelenlegi helyzetben nincsenek nyitva se a nagy, se a kicsi könyvesboltok, az online rendelések száma is csökkent, mert az emberek az elmúlt egy hónap pánikhelyzetében megszorítanak, hiszen nem tudni, mennyi időre kell így berendezkedni, mennyi ideig kell home office-olni, meddig jár a csökkentett bér, sőt azt sem tudják, lesz-e munkájuk, mert a gazdaság leállt, a cégek folyamatosan küldik el a munkavállalókat. Ha ilyen a közhangulat, senkinek nincs kedve vásárolni.

3. a nyomdák is visszafogottan üzemelnek, hiszen könyvek nem készülnek, a papírárak emelkednek, ráadásul kiszámíthatatlan, hogy lehet majd olcsóbb papírokat beszerezni külföldről.

4. a könyvesboltok, vagyis a kereskedők is bezártak, így a kiadók végképp nem tudják hol eladni a könyveiket. A kereskedőknek raktárakat, bolthálózatot, könyvesbolti eladókat és különböző területen dolgozó munkatársakat kell megmenteniük úgy, hogy mindenféle visszavágás ellenére is jelentős kiadásaik vannak, például a komoly bérleti díjak a plázákban.

A koronavírus miatt beállt helyzetben az egész könyvpiac padlóra került, és az már most látszik, hosszú lesz a talpraállás. Főleg állami segítségnyújtás nélkül. Például Franciaországban a kulturális szektor 22 millió eurós támogatást kapott, amiből 5-öt dedikáltan a könyvpiac kapott. Valószínűleg ez sem lesz nekik elég, de legalább valamit megpróbáltak. Németországban a tervek szerint 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomaggal segítené többek között a média, a művészeti és kulturális szektor. A Magvető Facebook-oldalára kitett ábra tehát egy óriási gépezetet ábrázol, ami most óriási bajban van. Nem lehet még tudni, mikor nyitnak ki újra a boltok, ahogy azt sem, mikor lesz kedvük újra vásárolni az olvasóknak. Kérdés az is, meddig bírják a finanszírozást a kiadók és a kereskedők, és hogy egyáltalán hogyan terveznek a kiaódk a következő hónapokra. A helyzet teljesen bizonytalan, de egy tuti, hogy mi, olvasók tartjuk fent ezt a rendszert.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

9 ingyenes ekönyvet ad nekünk a könyv világnapján az Amazon

Tegnap ünnepeltük a könyv és a szerzői jogok világnapját, ebből az alkalomból az Amazon kilenc Kindle ekönyvet tett ingyenesen letölthetővé. Az akció még ma is tart, mutatjuk, mi a kínálat és hogy lehet hozzáférni. 

...
Hírek

Ingyenes ekönyv készült gyerekeknek a koronavírusról

Egy angol kiadó képeskönyvet készített a koronavírusról, hogy a szülők pontos magyarázatot tudjanak adni a gyerekeiknek, arról, hogy mi történik, és hogyan védekezhetünk. Az ingyenes ekönyv magyarul is letölthető. 

...
Hírek

Ingyenesen letölthető lett a legmenőbb viktoriánus Shakespeare-színező

Több tucat viktoriánus Shakespeare-illusztrációnak eshetünk most neki. Többek közt kiszínezhetjük a Hamlet, a Rómeó és Júlia, a Macbeth vagy a Szentivánéji álom kulcsjeleneteit is. 

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek ötödik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Kritika

A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat

Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt. 

Szerzőink

...
Czakó Zsófia

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Sándor Anna

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Hírek
...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

...
Hírek

Gyönyörű fotót osztott meg a Magvető Boldizsár Ildikó új könyvéről

...
Hírek

Beck Zoltán zenésítette meg Grecsó Krisztián Magánapokrifját - nézd meg!

...
Hírek

Mesekönyvet kaptak a parlamenti dolgozók gyerekei, a főhőse az ereszcsatornán mászik

...
Hírek

75 éves lett Marina Abramovic, akinek töltött fegyvert tartottunk a fejéhez

...
Hírek

A vakcinát választotta az év szavának a Merriam-Webster szótár

...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között