Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált idén áprilisban már biztosan nem tartják meg, de elképzelhető, hogy az ősz folyamán sor fog kerülni a rendezvényre. Minderről Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke nyilatkozott ma a Fidelio.hu-nak. Ugyanakkor azt is hozzátette, valószínűleg az Ünnepi Könyvhetet sem lehet megrendezni júniusban. Közben sorra érkeznek a hírek arról is, hogy a könyvszakma komoly bajban van.

.konyves. | 2020. április 02. |

A koronavírus-járvány miatt rengeteg tavaszra tervezett rendezvényt kellett lemondani. A könyszakma szempontjából a legnagyobb veszteség persze a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál elhalasztása, amelynek Szvetlana Alekszijevics, illetve Spanyolország lett volna a díszvendége. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke ma ezt nyilatkozta a Fidelio.hu-nak a jövőbeli tervekről: „Már lemondtuk az április végi 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Szomorúan kell hozzátennem most: az az érzésem, hogy a hagyományos júniusi Ünnepi Könyvhetet sem tudjuk megrendezni az adott időpontban.” 

Az áprilisi rendezvényükre 140 kiállító jelentkezett be, kétszáz új könyvvel készültek a kiadók, Spanyolország lett volna a díszvendég. Már indultak a nyomdába a rangos könyvesemény prospektusai, amikor leállították a szervezést a COVID-19 terjedése miatt. Gál Katalin azt is elmondta, tervezik, hogy esetleg szeptember második hétvégéjén valamilyen formában mégiscsak rendeznek egy könyvünnepet a Millenárison. 

„A helyet optimistán már lefoglaltuk ott arra az időre. Nyilván fogalmunk sincs még, milyen lelkiállapotban, milyen pénzügyi, gazdasági helyzetben kerülünk ki a járványkrízisből. Gyanítom, semmi nem lesz olyan, mint előtte, s ez vélhetően a könyves szakmára is kihat majd.”

Közben az Index ma arról írt, hogy a könyvszakma drámai helyzetbe került a járvány miatt: a hazai könyvesboltok már márciusban 65-70 százalékos forgalomkiesést szenvedtek el. Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó igazgatója ma az InfoRádiónak adott interjújában beszélt bővebben arról, hogy mit jelent a könyvesboltok bezárása és az elhalasztott könyvfesztivál a szakmának. Mint mondta, a teljes forgalomnak még csúcsidőszakban is csak 30-35-38 százalékát adják az online rendelések, vagyis minimum 60-65 százalékos forgalomvesztés következik be a bolti értékesítésben. „Már látjuk, hogy márciusban – mert az online egy nagyon picit most megerősödött – 65-70 százalékos volt a forgalomkiesés.”

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésnek elnöke éppen emiatt a helyzet miatt fordult levélben Demeter Szilárdhoz, aki jelenleg a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. A távirati iroda tudósítása szerint Gál Katalin a levelében a magyar könyvszakma kérését továbbította:

„Magyarországon a könyvkiadás és -kereskedelem a hozzá fűződő egyéb tevékenységekkel a nemzeti kreatív ipar egyik legjelentősebb zászlóshajója. A szakma által kitermelt áru, a könyv eszmei értéke messze meghaladja a pénzben kifejezhető értékét. (...) A szakmát érintő 2008-as gazdasági válságból és néhány nagy cég csődje miatt éppen feltápászkodóban volt, amikor lecsapott a járvány. Jelenleg valamennyi könyvesbolt bezárt, bár az online értékesítés még korlátozott mértékben folytatódik. A könyviparban dolgozó 20 000 körüli munkavállaló – alkalmazott és vállalkozó – élete pillanatok alatt megváltozott. A munkaadó vállalkozások szinte mind a kkv kategóriába tartoznak, nagyon sok a családi mikrovállalkozás.”

Gál Katalin tíz pontba szedte a magyar könyvszakma kéréseit az állam felé, ezek a következők:

  1. Mindkét oldalt (munkaadó és -vállaló) érintő közterhek, adó fizetésének felfüggesztése az év végéig.
  2. A nettó minimálbér biztosítása valamennyi alkalmazott munkavállaló részére. Ugyanennyi támogatás biztosítása a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak az év végéig.
  3. A munkaadó vállalkozások kiesett árbevételének kompenzálása, a tavalyi év mindenkori időszakát bázisként tekintve legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben a veszélyhelyzet végéig. A becsült bevételkiesés volumenének felmérése tagszervezeteink körében jelenleg zajlik. Az árbevétel kiesés 40-90 százalékos csökkenése várható.
  4. Kiemelt mértékű gazdasági mentőöv összeállítása a könyvszakmában legalább 5 éve működő mikrovállalkozások – ezek legtöbbször családi vállalkozások – részére. Ennek tartalmaznia kellene egy vissza nem térítendő támogatást is.
  5. Az újrakezdéshez jó hitelekre lesz szükség, illetve a meglévő hitelek "átprogramozására"; állami garanciavállalás, 3-5-7 éves futamidő, kamatmentesség, az első évben törlesztési moratórium, forgóeszköz, működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között.
  6. Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5%-ra, ezt szinte folyamatosan kértük az elmúlt években. A veszélyhelyzet a digitálisan hozzáférhető tartalmakat értelemszerűen felértékeli. Európában az utolsók között kaphatna az e-könyv a papírkönyvével azonos mértékű áfát.
  7. Az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből 50%-os engedménnyel közművelődési hasznosításra, köz- és iskolai könyvtárak, rászoruló családok részére 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. Az akció folyamatban van, a MKKE leadta a címlistát – kb. 10 000 cím –, döntésre várunk.
  8. A pedagógusok, diákok kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt.
  9. Kérjük a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségek bővítését, a pályázható támogatás összegének jelentős emelését, pl. NKA.
  10. Kérjük a MKKE bevonását a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába.

Gál Katalin a levele végén arra kérte Demetert, hogy a kéréseket juttassa el Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárhoz és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszterhez is.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A kormány ma döntött arról, hogy határozatlan ideig tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri rendezvényt tartani. 

...
Hírek

Hatalmas könyvakciót hirdetett az Agave Kiadó!

A nehéz helyzetben vásárlással tudjuk a leghatékonyabban támogatni a könyvkiadókat.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni