Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált idén áprilisban már biztosan nem tartják meg, de elképzelhető, hogy az ősz folyamán sor fog kerülni a rendezvényre. Minderről Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke nyilatkozott ma a Fidelio.hu-nak. Ugyanakkor azt is hozzátette, valószínűleg az Ünnepi Könyvhetet sem lehet megrendezni júniusban. Közben sorra érkeznek a hírek arról is, hogy a könyvszakma komoly bajban van.

.konyves. | 2020. április 02. |

-

A koronavírus-járvány miatt rengeteg tavaszra tervezett rendezvényt kellett lemondani. A könyszakma szempontjából a legnagyobb veszteség persze a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál elhalasztása, amelynek Szvetlana Alekszijevics, illetve Spanyolország lett volna a díszvendége. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke ma ezt nyilatkozta a Fidelio.hu-nak a jövőbeli tervekről: „Már lemondtuk az április végi 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Szomorúan kell hozzátennem most: az az érzésem, hogy a hagyományos júniusi Ünnepi Könyvhetet sem tudjuk megrendezni az adott időpontban.” 

Az áprilisi rendezvényükre 140 kiállító jelentkezett be, kétszáz új könyvvel készültek a kiadók, Spanyolország lett volna a díszvendég. Már indultak a nyomdába a rangos könyvesemény prospektusai, amikor leállították a szervezést a COVID-19 terjedése miatt. Gál Katalin azt is elmondta, tervezik, hogy esetleg szeptember második hétvégéjén valamilyen formában mégiscsak rendeznek egy könyvünnepet a Millenárison. 

„A helyet optimistán már lefoglaltuk ott arra az időre. Nyilván fogalmunk sincs még, milyen lelkiállapotban, milyen pénzügyi, gazdasági helyzetben kerülünk ki a járványkrízisből. Gyanítom, semmi nem lesz olyan, mint előtte, s ez vélhetően a könyves szakmára is kihat majd.”

Közben az Index ma arról írt, hogy a könyvszakma drámai helyzetbe került a járvány miatt: a hazai könyvesboltok már márciusban 65-70 százalékos forgalomkiesést szenvedtek el. Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó igazgatója ma az InfoRádiónak adott interjújában beszélt bővebben arról, hogy mit jelent a könyvesboltok bezárása és az elhalasztott könyvfesztivál a szakmának. Mint mondta, a teljes forgalomnak még csúcsidőszakban is csak 30-35-38 százalékát adják az online rendelések, vagyis minimum 60-65 százalékos forgalomvesztés következik be a bolti értékesítésben. „Már látjuk, hogy márciusban – mert az online egy nagyon picit most megerősödött – 65-70 százalékos volt a forgalomkiesés.”

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésnek elnöke éppen emiatt a helyzet miatt fordult levélben Demeter Szilárdhoz, aki jelenleg a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. A távirati iroda tudósítása szerint Gál Katalin a levelében a magyar könyvszakma kérését továbbította:

„Magyarországon a könyvkiadás és -kereskedelem a hozzá fűződő egyéb tevékenységekkel a nemzeti kreatív ipar egyik legjelentősebb zászlóshajója. A szakma által kitermelt áru, a könyv eszmei értéke messze meghaladja a pénzben kifejezhető értékét. (...) A szakmát érintő 2008-as gazdasági válságból és néhány nagy cég csődje miatt éppen feltápászkodóban volt, amikor lecsapott a járvány. Jelenleg valamennyi könyvesbolt bezárt, bár az online értékesítés még korlátozott mértékben folytatódik. A könyviparban dolgozó 20 000 körüli munkavállaló – alkalmazott és vállalkozó – élete pillanatok alatt megváltozott. A munkaadó vállalkozások szinte mind a kkv kategóriába tartoznak, nagyon sok a családi mikrovállalkozás.”

Gál Katalin tíz pontba szedte a magyar könyvszakma kéréseit az állam felé, ezek a következők:

  1. Mindkét oldalt (munkaadó és -vállaló) érintő közterhek, adó fizetésének felfüggesztése az év végéig.
  2. A nettó minimálbér biztosítása valamennyi alkalmazott munkavállaló részére. Ugyanennyi támogatás biztosítása a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak az év végéig.
  3. A munkaadó vállalkozások kiesett árbevételének kompenzálása, a tavalyi év mindenkori időszakát bázisként tekintve legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben a veszélyhelyzet végéig. A becsült bevételkiesés volumenének felmérése tagszervezeteink körében jelenleg zajlik. Az árbevétel kiesés 40-90 százalékos csökkenése várható.
  4. Kiemelt mértékű gazdasági mentőöv összeállítása a könyvszakmában legalább 5 éve működő mikrovállalkozások – ezek legtöbbször családi vállalkozások – részére. Ennek tartalmaznia kellene egy vissza nem térítendő támogatást is.
  5. Az újrakezdéshez jó hitelekre lesz szükség, illetve a meglévő hitelek "átprogramozására"; állami garanciavállalás, 3-5-7 éves futamidő, kamatmentesség, az első évben törlesztési moratórium, forgóeszköz, működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között.
  6. Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5%-ra, ezt szinte folyamatosan kértük az elmúlt években. A veszélyhelyzet a digitálisan hozzáférhető tartalmakat értelemszerűen felértékeli. Európában az utolsók között kaphatna az e-könyv a papírkönyvével azonos mértékű áfát.
  7. Az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből 50%-os engedménnyel közművelődési hasznosításra, köz- és iskolai könyvtárak, rászoruló családok részére 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. Az akció folyamatban van, a MKKE leadta a címlistát – kb. 10 000 cím –, döntésre várunk.
  8. A pedagógusok, diákok kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt.
  9. Kérjük a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségek bővítését, a pályázható támogatás összegének jelentős emelését, pl. NKA.
  10. Kérjük a MKKE bevonását a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába.

Gál Katalin a levele végén arra kérte Demetert, hogy a kéréseket juttassa el Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárhoz és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszterhez is.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek
Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A kormány ma döntött arról, hogy határozatlan ideig tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri rendezvényt tartani. 

...
Hírek
Hatalmas könyvakciót hirdetett az Agave Kiadó!

A nehéz helyzetben vásárlással tudjuk a leghatékonyabban támogatni a könyvkiadókat.

...
Hírek
Szvetlana Alekszijevics lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége
Bevezetés Harry Potter univerzumába
...
Nagy
Túl a Harry Potteren – Rowling varázstalan könyvei

Bár a Harry Potter-sorozat után az egész világ újabb varázslatos gyerekkönyveket várt Rowlingtól, ő nem engedett a nyomásnak, és ezzel többször is alaposan meglepte rajongóit. Most összegyűjtöttük azokat a könyveit, amelyek kívül esnek a Harry Potter-univerzmon. 

...
Nagy
A Harry Potter magyar hangja: Tóth Tamás Boldizsár

Hogyan keletkezett a durrfarkú szurcsók, miért nem kapott magyar nevet Dumbledore, és miért lett volna hiba lefordítani a halálfalók nevét? Tóth Tamás Boldizsárral első benyomásról és nyelvi játékokról is beszélgettünk, és közben kiderült az is, hogy mi közük a Stallone-filmek regényváltozatainak a Harry Potterhez.

...
Nagy
Kemény Zsófi: Tegyél úgy, mintha nem is létezne  – Erős nők a Harry Potterben

A Harry Potter nőkaraktereinél kevés dolog tudja hatékonyabban alakítani a mindenkori műélvező/műnemélvező nőkről alkotott véleményét. És a Harry Potter nőkarakterei teszik is a dolgukat; egyszerűen azzal, hogy egyáltalán nem tesznek különbséget maguk és a férfikarakterek között.

...
Nagy
Mi a baj Umbridge-dzsel és Dumbledore-ral? - Harry Potter és a gyermekjogok

Hogyan látja a Harry Potter-univerzumot a gyermekvédelmi jogász, miért fontos a roxforti tanárok szerepe, és mi a legnagyobb probléma Dolores Umbridge-dzsal vagy éppen Dumbledore professzorral? Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szempontból elemzi a HP-t.

...
Nagy
Öt HP-borító, amin mindenkinek megakad a szeme

Vannak könyvek, amelyek borítója szinte beleégett az olvasó retinájába – ezek közé tartozik a Harry Potter is, csakhogy Rowling regényfolyama időről időre új köntöst kap. Szinte mindenki megtalálja köztük a maga kedvencét, mi pedig most arra vállalkoztunk, hogy a legelső kötet, azaz a Harry Potter és a bölcsek köve borítói közül kiválasszunk ötöt, amelyek valamiért különlegesek.

...
Nagy
A magyar rajongó, aki befejezte a Harry Pottert

Pár hónappal azelőtt, hogy Rowling kiadta a kezéből a Harry Potter és a Halál ereklyéit, a magyar rajongók közt terjedni kezdett egy könyv, amit úgy adtak kézről kézre, mint a hetedik rész kiszivárgott kéziratát. A hír nem volt igaz, a történet viszont olyan jól sikerült, hogy rengetegen elhitték, tényleg maga Rowling írta. Interjú Juhász Rolanddal.

...
Nagy
Így néz ki Tompa Andrea dolgozószobája

Hol dolgozik Tompa Andrea, milyen tárgyak veszik körül írás közben, és mit keres egy koponya az írósaztala fölötti polcon? Eláruljuk és megmutatjuk.

Szerzőink
...
Forgách Kinga
Rushdie a Szerző haláláról akart ìrni, világvége lett belőle
...
Valuska László
Az otthon nem a rendről szól, hanem arról, amit nem lehet elbeszélni
...
Forgách Kinga
A Jóbarátok már örökké a felnőtté válás szimbóluma lesz