Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált idén áprilisban már biztosan nem tartják meg, de elképzelhető, hogy az ősz folyamán sor fog kerülni a rendezvényre. Minderről Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke nyilatkozott ma a Fidelio.hu-nak. Ugyanakkor azt is hozzátette, valószínűleg az Ünnepi Könyvhetet sem lehet megrendezni júniusban. Közben sorra érkeznek a hírek arról is, hogy a könyvszakma komoly bajban van.

.konyves. | 2020. április 02. |

A koronavírus-járvány miatt rengeteg tavaszra tervezett rendezvényt kellett lemondani. A könyszakma szempontjából a legnagyobb veszteség persze a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál elhalasztása, amelynek Szvetlana Alekszijevics, illetve Spanyolország lett volna a díszvendége. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke ma ezt nyilatkozta a Fidelio.hu-nak a jövőbeli tervekről: „Már lemondtuk az április végi 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Szomorúan kell hozzátennem most: az az érzésem, hogy a hagyományos júniusi Ünnepi Könyvhetet sem tudjuk megrendezni az adott időpontban.” 

Az áprilisi rendezvényükre 140 kiállító jelentkezett be, kétszáz új könyvvel készültek a kiadók, Spanyolország lett volna a díszvendég. Már indultak a nyomdába a rangos könyvesemény prospektusai, amikor leállították a szervezést a COVID-19 terjedése miatt. Gál Katalin azt is elmondta, tervezik, hogy esetleg szeptember második hétvégéjén valamilyen formában mégiscsak rendeznek egy könyvünnepet a Millenárison. 

„A helyet optimistán már lefoglaltuk ott arra az időre. Nyilván fogalmunk sincs még, milyen lelkiállapotban, milyen pénzügyi, gazdasági helyzetben kerülünk ki a járványkrízisből. Gyanítom, semmi nem lesz olyan, mint előtte, s ez vélhetően a könyves szakmára is kihat majd.”

Közben az Index ma arról írt, hogy a könyvszakma drámai helyzetbe került a járvány miatt: a hazai könyvesboltok már márciusban 65-70 százalékos forgalomkiesést szenvedtek el. Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó igazgatója ma az InfoRádiónak adott interjújában beszélt bővebben arról, hogy mit jelent a könyvesboltok bezárása és az elhalasztott könyvfesztivál a szakmának. Mint mondta, a teljes forgalomnak még csúcsidőszakban is csak 30-35-38 százalékát adják az online rendelések, vagyis minimum 60-65 százalékos forgalomvesztés következik be a bolti értékesítésben. „Már látjuk, hogy márciusban – mert az online egy nagyon picit most megerősödött – 65-70 százalékos volt a forgalomkiesés.”

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésnek elnöke éppen emiatt a helyzet miatt fordult levélben Demeter Szilárdhoz, aki jelenleg a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. A távirati iroda tudósítása szerint Gál Katalin a levelében a magyar könyvszakma kérését továbbította:

„Magyarországon a könyvkiadás és -kereskedelem a hozzá fűződő egyéb tevékenységekkel a nemzeti kreatív ipar egyik legjelentősebb zászlóshajója. A szakma által kitermelt áru, a könyv eszmei értéke messze meghaladja a pénzben kifejezhető értékét. (...) A szakmát érintő 2008-as gazdasági válságból és néhány nagy cég csődje miatt éppen feltápászkodóban volt, amikor lecsapott a járvány. Jelenleg valamennyi könyvesbolt bezárt, bár az online értékesítés még korlátozott mértékben folytatódik. A könyviparban dolgozó 20 000 körüli munkavállaló – alkalmazott és vállalkozó – élete pillanatok alatt megváltozott. A munkaadó vállalkozások szinte mind a kkv kategóriába tartoznak, nagyon sok a családi mikrovállalkozás.”

Gál Katalin tíz pontba szedte a magyar könyvszakma kéréseit az állam felé, ezek a következők:

  1. Mindkét oldalt (munkaadó és -vállaló) érintő közterhek, adó fizetésének felfüggesztése az év végéig.
  2. A nettó minimálbér biztosítása valamennyi alkalmazott munkavállaló részére. Ugyanennyi támogatás biztosítása a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak az év végéig.
  3. A munkaadó vállalkozások kiesett árbevételének kompenzálása, a tavalyi év mindenkori időszakát bázisként tekintve legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben a veszélyhelyzet végéig. A becsült bevételkiesés volumenének felmérése tagszervezeteink körében jelenleg zajlik. Az árbevétel kiesés 40-90 százalékos csökkenése várható.
  4. Kiemelt mértékű gazdasági mentőöv összeállítása a könyvszakmában legalább 5 éve működő mikrovállalkozások – ezek legtöbbször családi vállalkozások – részére. Ennek tartalmaznia kellene egy vissza nem térítendő támogatást is.
  5. Az újrakezdéshez jó hitelekre lesz szükség, illetve a meglévő hitelek "átprogramozására"; állami garanciavállalás, 3-5-7 éves futamidő, kamatmentesség, az első évben törlesztési moratórium, forgóeszköz, működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között.
  6. Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5%-ra, ezt szinte folyamatosan kértük az elmúlt években. A veszélyhelyzet a digitálisan hozzáférhető tartalmakat értelemszerűen felértékeli. Európában az utolsók között kaphatna az e-könyv a papírkönyvével azonos mértékű áfát.
  7. Az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből 50%-os engedménnyel közművelődési hasznosításra, köz- és iskolai könyvtárak, rászoruló családok részére 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. Az akció folyamatban van, a MKKE leadta a címlistát – kb. 10 000 cím –, döntésre várunk.
  8. A pedagógusok, diákok kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt.
  9. Kérjük a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségek bővítését, a pályázható támogatás összegének jelentős emelését, pl. NKA.
  10. Kérjük a MKKE bevonását a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába.

Gál Katalin a levele végén arra kérte Demetert, hogy a kéréseket juttassa el Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárhoz és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszterhez is.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A kormány ma döntött arról, hogy határozatlan ideig tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri rendezvényt tartani. 

...
Hírek

Hatalmas könyvakciót hirdetett az Agave Kiadó!

A nehéz helyzetben vásárlással tudjuk a leghatékonyabban támogatni a könyvkiadókat.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet