Kallós Zoltán néprajzkutató a halála után négy évvel megjelenő könyvben coming outolt

sa | 2022. július 18. |

Nyáron jelent meg a bukaresti Humanitas kiadónál Florin Buhuceanu melegjogi aktivista Homo históriák – kilépni a láthatatlanságból című könyve, ami azzal foglalkozik, mit jelentett melegként élni a Ceaușescu-rendszerben és közvetlenül a rendszerváltás után, írja a Magyar Hang.

A kötetben többen név nélkül nyilatkoztak, vannak viszont, akik névvel is vállalták a beszélgetést, köztük Kallós Zoltán néprajzkutató. A kétszeres Kossuth-díjas etnográfus zenegyűjtőként mintegy 15 ezer dallamot jegyzett le, és nagy szerepe volt az erdélyi és magyarországi táncházmozgalom születésében és elterjedésében.

Ahogy a lap írja, a bukaresti Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) archívumában őrzik Kallós megfigyelési dossziéját is, amiből kiderül, hogy Kallóst 

a román hatóságok többször meghurcolták a melegsége miatt, és kétszer is börtönbe zárták "szexuális elhajlásért",1959-ben és 1966-ban.

A dossziéból ugyanakkor az is egyértelmű, hogy elsősorban nem a melegségére koncentráltak, hanem a “magyar nacionalizmus” érdekelte őket, valamint Kallós néprajzkutató munkássága és a magyarországi kapcsolatai.

A könyv szerzője, Buhuceanu azt írja, hogy Kallós a bírósági ítéletek és a speciális helyzete miatt nem engedhette meg magának, hogy élettársa legyen. Egyetlen stabil partnere volt Kolozsváron, de aztán az a férfi megnősült, a meleg valósággal ezután kolozsvári és budapesti utazásai segítettek találkozni. Végül visszatért szülőfalujába, Válaszútra, itt fogadta Buhuceanut is azzal a feltétellel, hogy a beszélgetés csak a halála után jelenhet meg. 

Arról, hogy Magyarországon milyen volt melegnek lenni a hetvenes-nyolcvanas években, a nyelvész, műfordító, költő Nádasdy Ádám első széppróza kötetében, A szakállas Neptunban írt, amit a hét könyvének választottuk. Itt bele is olvashatsz.

(Magyar Hang, 444, 24.hu)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Cameron Post rossz nevelése és a Szakállas Neptun is jó olvasmány a homofóbia elleni világnapon

A homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQI-jogokra, illetve azok megsértésére, illetve hogy sikerüljön motiválni az embereket ezeknek a jogoknak az érvényesítésére. Könyvek hírek mellé.

...
Kritika

Aki melegként nő föl, annak páncélt kell növesztenie maga köré

A magunk köré húzott burkokról és az érzelmi sérülékenységről mesél Nádasdy Ádám új kötete. A novellák hősei meleg férfiak, akik éppúgy ölelnek és civódnak, vágyakoznak és féltékenykednek, bántanak és megbántódnak, mint bármely párkapcsolat résztvevői. A szakállas Neptun a hét könyve. 

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám megmutatja, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket

Nádasdy Ádám első szépprózai kötetében meleg szerelmesekről találunk novellákat. Olvassatok bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

...

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...