Egy adománygyűjtő szervezet mostantól könyvet is ad az étel mellé

Egy adománygyűjtő szervezet mostantól könyvet is ad az étel mellé

Egy brit író először csak a saját könyveit adományozta szét, aztán gondolt egyet, és létrehozta a Bookbank nevű jótékony szervezetet.

hhz | 2024. június 17. |

A múlt héten megalakult a Bookbank (Könyvbank) jótékonysági szervezet, amelynek célja, hogy olvasnivaló adományokkal is ellássa az élelmiszerbankba érkező embereket.

„Senkinek sem kéne aközött választania, hogy eszik vagy olvas – magyarázta az ötletgazda Emily Rhodes. – A kiadók és az élelmiszerbankok összekötésével aktívan teszünk azért, hogy a rászorulók mindkettőt megtehessék.”

Adományok mindenfelől

Az íróként és kritikusként dolgozó Rhodes 2022-ben kezdett önkénteskedni egy londoni élelmiszerbanknál. Ekkor jutott eszébe, hogy a hozzájuk érkező emberek az étel mellett talán a könyveket is szívesen fogadnák.

Rhodes eleinte saját gyűjteményéből osztogatott. Kiadói kapcsolatainak köszönhetően a projekt növekedésével egyre több könyvesbolt, könyvtár és kiadó támogatását szerezte meg. Időről időre magánszemélyektől, köztük

az élelmiszerbank vendégeitől is érkezett adomány.

Innen már csak egy lépés volt a Bookbank hivatalos megalapítása. Az első alkalommal az önkéntesek több mint 2500 könyvet osztottak szét, nem sokkal később pedig a szervezet támogatást kapott az angliai Művészeti Tanácstól, hogy a jövőben szerzőket is meghívhassanak.

A Bookbank jelen pillanatban két helyszínen, Londonban és Norfolkban működik, de tervben van egy második londoni bank megnyitása is. Hosszú távon szeretnének Nagy-Britannia további városaiba is eljutni, ehhez azonban megfelelő anyagi hátteret kell biztosítaniuk.

Saját könyv

Bár a brit közkönyvtárakból ingyenesen kölcsönözhetőek a könyvek, Rhodes rámutatott, hogy a Bookbank ennél többről szól: náluk minden könyv az ember sajátja lehet. „Mikor a vendégek elvisznek egy kötetet, azt addig tarthatják maguknál, ameddig csak akarják. Akár örökre az övék lehet.”

„A célunk, hogy minél több akadályt lebontsunk – magyarázta. – Az élelmiszerbank vendégei közül sokaknak nem lehet könyvtári tagsága, mivel nem rendelkeznek állandó lakcímmel. Amikor elhozzuk a könyveket az élelmiszerbankba, közelebb kerülnek azokhoz, akiknek nem nyílik más lehetősége az olvasásra.”

Nagy-Britannia lakosságának mintegy három százaléka jár élelmiszerbankba,

és 12 gyerekből több mint egynek egyetlen könyve sincs otthon. Az ötvenhárom éves Yusuf a kisfiával közösen olvassa a Bookbanktól kapott könyveket. „Ezek a legjobb pillanatok, ahogy csendesen ülünk egymás mellett… Ha nincs pénzed, de könyved van, a könyvből tudást szerezhetsz, és a tudás jó” – mondta.

A Bookbank nagykövetének kinevezett brit író, Andrew O’Hagan számára nagyon fontos a szervezet célkitűzése. „Rászoruló családban nőttem fel, és sosem fogom elfelejteni, milyen hatással volt rám a segítség, amit másoktól kaptunk” – nyilatkozta.

Nyitókép: Julia M. Cameron / Pexels

(Guardian)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

A National Literacy Trust szerint ez azért is aggasztó, mert az olvasási készségek és attitűdök alapjait ebben az életkorban rakják le, írja a Guardian.

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

Az angliai és walesi könyvtárak arra készülnek, hogy idén télen sok rászorulónak kell majd segítséget nyújtaniuk. Az intézményekben menedéket adnak majd azoknak, akik a hideg elől szeretnének behúzódni valahova, és a késedelmi díjakat is el fogják engedni.

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

Listák&könyvek
...
Nagy

4 új, vérfagyasztó krimi a forró nyári napokra

...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy család nagy árat fizet a titkaiért – Olvass bele Adriana Trigiani regényébe!

Sokszínű, magával ragadó családregény a toszkán kézművesek három generációjáról és egy évtizedekig őrizgetett titokról. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Azt ismered, amikor James és Ivy panziót nyitott? Itt a Csengetett, Mylord? folytatása

A világon először magyar nyelven jelenik meg a Csengetett, Mylord? rendezőjének és társszerzőjének könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bencsik Orsolya: Hiába szeretnénk, nem tudunk menekülni a traumáink elől [MARGÓ KÖNYVEK]

Olvasd el Bencsik Orsolya utószavát a horvát Ivana Bodrožić regényéhez, melynek szereplőit a felszín alatt munkáló háborús és családi traumák és sebek kísértik.

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?