sa

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

olvasás szegénység könyv anyagi_helyzet család egyesült_királyság kutatás

A National Literacy Trust szerint ez azért is aggasztó, mert az olvasási készségek és attitűdök alapjait ebben az életkorban rakják le, írja a Guardian.

National Literacy Trust 71351 gyerekkel végzett kutatást két körben, az első az 5-8 éveseket vizsgálta, a második a 8-18 éves korosztályt. A kutatásban résztvevő 5 és 18 év közötti gyerekek 91,4 százaléka mondta azt, hogy van saját könyve, ami a szervezet szerint azt jelenti, hogy 8,6 százalékuknak nincsen. Azt is kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik ingyenes iskolai étkezésre szorulnak, kétszer nagyobb valószínűséggel nem rendelkeznek saját könyvvel otthon (12,4 százalék) azokhoz képest, akiknek nincs szükségük a támogatásra (5,8 százalék).

A magyarok negyede egyáltalán nem olvas, 15 százalék viszont napi rendszerességgel
A magyarok negyede egyáltalán nem olvas, 15 százalék viszont napi rendszerességgel

Egy több, mint ezer fő részvételével készült kutatás a magyarok olvasási szokásait vizsgálta, és úgy találta, hogy negyedük soha, 15 százalékuk azonban naponta olvas. A felmérésből az is kiderült, mit és hol olvasunk legszívesebben, illetve honnan szerezzük be a könyveket. 

Tovább olvasok

Ebben a tekintetben az elmúlt tíz évben idén a legnagyobb a szakadék a gyerekek között. A tanulmány szerint

a növekvő élelmiszer- és energiaárak közvetlenül hatnak arra, hogy a családok tudják-e finanszírozni otthon az olvasást.

A National Literacy Trust másik, még az év elején publikált kutatásában azt jelentette, hogy a családok 36 százaléka, amely a megélhetési költségek emelkedésével anyagi nehézségekkel küzd, kevesebbet költ gyerekkönyvekre. 

Az 5-8 éves korosztályban kevesebb gyereknek van saját könyve (80,8 százalék), mint a 8-18 évesek körében (92,9 százalék), ami azért aggasztó, mert „az alapvető olvasási készségek, viselkedések és attitűdök alapjait gyakran ebben az életkorban teszik le”.

A lányok magasabb számban birtokolnak könyvet,

viszont az elmúlt öt évben idén van a legnagyobb különbség a nemek között: az 5-8 éves korosztályban a lányok 83,7 százalékának, míg a fiúk 77,5 százalékának van saját könyve. A londoni gyerekek az összehasonlításban kicsit jobban állnak, mint a más régiókban élők. 

A jelentés szerint könyvekkel kellene támogatni a kisebb és az alacsonyabb bevételű családok gyerekeit, amire a szervezet karácsonyi adománygyűjtő kampányt is indított.