Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

A norvég Jo Nesbø a Guardiannak vázlatpontokba szedve mesélt azokról a könyvekről, melyek valamiért nagy hatást gyakoroltak rá. Ezek közül szemezgettünk. 

ko | 2023. szeptember 26. |

Gyerekkori kedvenceim - A Huckleberry Finn kalandjai és a Tom Sawyer kalandjai. Apám New Yorkban nőtt fel, azt hiszem, ezért volt sok amerikai könyv a házunkban. Ez a két regény kiválóan táplálta a fantáziáját egy olyan gyereknek, mint amilyen én voltam. A Huckleberry Finn volt az első útiregényem, a Tom Sawyer pedig az első krimim.

Mark Twain ivócimborája volt az igazi Tom Sawyer
Tovább olvasok

A könyv, ami megváltoztatott tinédzserként - Jean Genet klasszikus regénye, A tolvaj naplója az 1930-as évek Európájának peremén élő meleg ember életéről és kizsákmányolásáról megváltoztatta az elképzelésemet arról, hogy az irodalom mivel foglalkozhat és mivel kell foglalkoznia. Nehéz olvasmánynak találtam, mert a főszereplő mentális állapota visszataszító volt számomra. Nem a szexuális irányultsága miatt, hanem azért, mert valamiféle örömet lelt abban, hogy rosszul bántak vele, és ezt nem tudtam felfogni. De valószínűleg éppen ez vonzott a regényhez.

A könyv, ami miatt író akartam lenniJack Kerouac Úton című regénye és Charles Bukowskitól A kezdő egyaránt fontos volt számomra. Szerintem az írás az olvasás eredménye, mint ahogyan a zenélés is a zenehallgatás következménye. Olyan társadalmi reflex, mint a vacsoraasztal körül elmesélt történeteknél: valaki elmondta az ő történetét, most rajtad a sor.

Bukowski gyűlölte a 9-5-ig tartó taposómalmot
Bukowski gyűlölte a 9-5-ig tartó taposómalmot

Charles Bukowski utálta a 9-től délután 5-ig szóló munkarendet, és borzasztóan örült, amikor végre kiszabadulhatott a mókuskerékből – mindez a kiadójának írt leveléből derült ki.

Tovább olvasok

A könyv, amit soha többé nem tudnék elolvasni - Nagy rajongója voltam Ernest Hemingwaynek. Nemrég elkezdtem újraolvasni (amit nagyon ritkán teszek meg) egy regényét, és rájöttem, hogy elavultnak tűnik. Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert Hemingway, akárcsak Raymond Chandler, olyan sok íróra volt hatással, hogy már-már vicces utánzatnak tűnik. Amikor csalódottságomat említettem, 25 évvel fiatalabb szerkesztőm világfáradt sóhajjal azt mondta: „Tudod, Hemingway a fiatal férfiak írója.”

A könyv, amelyet később fedeztem fel - Joseph Roth Radetzky-indulója, amit nemrég olvastam a szüleimtől örökölt könyvek egyikeként. Egy család három nemzedékét követi nyomon, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésével a háttérben, és egy igazi gyöngyszem. Megvan benne az a tudás időről és helyről, amit tudom, hogy lehetetlen megkonstruálni – ennek már ott kell lennie az íróban. Szomorú, epikus és van benne egy tragikus gravitáció, amitől gombóc lesz a torkomban: annak a felismerése, hogy nem lehet visszamenni, hogy

valójában a múlt – nem a jövő – a megígért édenkert.

A szerző, akihez visszatértem - Henrik Ibsen kötelező olvasmány volt a norvég iskolákban, és akkoriban unalmasnak és réginek tűnt. Csak később kezdtem el őt olvasni, amikor olyan életet éltem, ahol tudtam kapcsolódni hozzá. Elolvastam az összes darabját, és rájöttem, milyen nagyszerű és szórakoztató. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

A Harry Hole-sorozat 13. részében a nyomozó egy sorozatgyilkos nyomába ered. A Vérhold várhatóan jövő márciusban jelenik meg magyarul.

...
Hírek

Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. 

...
Kritika

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbo új könyve, A birodalom egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.