Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

A norvég Jo Nesbø a Guardiannak vázlatpontokba szedve mesélt azokról a könyvekről, melyek valamiért nagy hatást gyakoroltak rá. Ezek közül szemezgettünk. 

ko | 2023. szeptember 26. |

Gyerekkori kedvenceim - A Huckleberry Finn kalandjai és a Tom Sawyer kalandjai. Apám New Yorkban nőtt fel, azt hiszem, ezért volt sok amerikai könyv a házunkban. Ez a két regény kiválóan táplálta a fantáziáját egy olyan gyereknek, mint amilyen én voltam. A Huckleberry Finn volt az első útiregényem, a Tom Sawyer pedig az első krimim.

Mark Twain ivócimborája volt az igazi Tom Sawyer
Tovább olvasok

A könyv, ami megváltoztatott tinédzserként - Jean Genet klasszikus regénye, A tolvaj naplója az 1930-as évek Európájának peremén élő meleg ember életéről és kizsákmányolásáról megváltoztatta az elképzelésemet arról, hogy az irodalom mivel foglalkozhat és mivel kell foglalkoznia. Nehéz olvasmánynak találtam, mert a főszereplő mentális állapota visszataszító volt számomra. Nem a szexuális irányultsága miatt, hanem azért, mert valamiféle örömet lelt abban, hogy rosszul bántak vele, és ezt nem tudtam felfogni. De valószínűleg éppen ez vonzott a regényhez.

A könyv, ami miatt író akartam lenniJack Kerouac Úton című regénye és Charles Bukowskitól A kezdő egyaránt fontos volt számomra. Szerintem az írás az olvasás eredménye, mint ahogyan a zenélés is a zenehallgatás következménye. Olyan társadalmi reflex, mint a vacsoraasztal körül elmesélt történeteknél: valaki elmondta az ő történetét, most rajtad a sor.

Bukowski gyűlölte a 9-5-ig tartó taposómalmot
Bukowski gyűlölte a 9-5-ig tartó taposómalmot

Charles Bukowski utálta a 9-től délután 5-ig szóló munkarendet, és borzasztóan örült, amikor végre kiszabadulhatott a mókuskerékből – mindez a kiadójának írt leveléből derült ki, amelyet a Far Out Magazine publikált ismét.

Tovább olvasok

A könyv, amit soha többé nem tudnék elolvasni - Nagy rajongója voltam Ernest Hemingwaynek. Nemrég elkezdtem újraolvasni (amit nagyon ritkán teszek meg) egy regényét, és rájöttem, hogy elavultnak tűnik. Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert Hemingway, akárcsak Raymond Chandler, olyan sok íróra volt hatással, hogy már-már vicces utánzatnak tűnik. Amikor csalódottságomat említettem, 25 évvel fiatalabb szerkesztőm világfáradt sóhajjal azt mondta: „Tudod, Hemingway a fiatal férfiak írója.”

A könyv, amelyet később fedeztem fel - Joseph Roth Radetzky-indulója, amit nemrég olvastam a szüleimtől örökölt könyvek egyikeként. Egy család három nemzedékét követi nyomon, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésével a háttérben, és egy igazi gyöngyszem. Megvan benne az a tudás időről és helyről, amit tudom, hogy lehetetlen megkonstruálni – ennek már ott kell lennie az íróban. Szomorú, epikus és van benne egy tragikus gravitáció, amitől gombóc lesz a torkomban: annak a felismerése, hogy nem lehet visszamenni, hogy

valójában a múlt – nem a jövő – a megígért édenkert.

A szerző, akihez visszatértem - Henrik Ibsen kötelező olvasmány volt a norvég iskolákban, és akkoriban unalmasnak és réginek tűnt. Csak később kezdtem el őt olvasni, amikor olyan életet éltem, ahol tudtam kapcsolódni hozzá. Elolvastam az összes darabját, és rájöttem, milyen nagyszerű és szórakoztató. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

A Harry Hole-sorozat 13. részében a nyomozó egy sorozatgyilkos nyomába ered. A Vérhold várhatóan jövő márciusban jelenik meg magyarul.

...
Hírek

Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. 

...
Kritika

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbo új könyve, A birodalom egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

...
Hírek

A Horthy család hagyatéka a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerül

...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.