Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

ro | 2022. október 06. |

Várhatóan jövő márciusban jelenik meg magyarul Jo Nesbo Harry Hole-sorozatának legújabb része, a Vérhold. Norvégiában augusztusban jelent meg (Blodmåne címmel), és ez a kötet már a tizenharmadik a sorban.

A Vérholdban Harry Hole, akinek oslói élete darabokra hullott, már  Los Angelesben próbál boldogulni, ám közben Norvégiában két fiatal nőnek nyoma vész, őket később holtan találják. Az egyetlen kapocs közöttük, hogy ugyanazon a bulin vettek részt, amit egy hírhedt üzletember, egy ismert ingatlanmágnás tartott. Katrine Bratt be akarja vonni a nyomozásba Harry Holét - mint az ország első számú sorozatgyilkosság-szakértőjét -, de a rendőrfőnök erről hallani sem akar. A gyanúba keveredett üzletember ugyancsak Harryhoz fordul: mint magánnyomozót szeretné felbérelni, hogy tisztázhassa magát a vádak alól. A férfi először visszautasítja a felkérést, ám egy váratlan fordulat miatt  mégis igent mond. Oslóba utazik, és hevenyészett csapatával, amely egy kokainnal seftelő gyerekkori barátból, egy korrupt rendőrből és egy rákbeteg pszichológusból áll, nekilát felgöngyölíteni az ügyet.

A kötetet Sulyok Viktória fordítja magyarra, az első mondata pedig ez lesz:

„– Oslo – felelte a férfi, és a szájához emelte a whiskyspoharat.”

A kötet norvég megjelenésekor készült Nesbovel egy rövid interjú, ami a honlapján is elérhető. Ebből kiderül, hogy 25 éve jelent meg a sorozat első kötete, a 13. könyv ugyanakkor nemcsak gyilkosságról, hanem szerelemről, érzelmekről, kapcsolatokról is szól, igaz, utóbbiak mindig is összetett dolgok voltak Harry Hole életében. Nesbo ezt azzal magyarázta, hogy amikor a nyomozója kötődni kezdett valakihez, az általában több fájdalmat, mint örömöt szerzett számára.

A sorozat tizenkettedik könyve a Kés volt, arról ITT írtunk. Nesbo pár éve egy videóinterjúban mesélt arról, melyek a kedvenc Harry Hole-könyvei, pár éve pedig a Könyvesnek adott interjújában azt mondta, hogy a Vörösbegy című kötet írásakor kidolgozott egy teljes történetszálat Harry Holenak. Ahogy akkor fogalmazott, a karakterben benne van még pár regény, de azt nem árulta el, hogy mennyi. „Azt mindenesetre kijelenthetem, hogy egyszer be fogom fejezni, és ha vége, akkor teljesen vége lesz. Egészen biztosan nem fog úgy visszatérni, mint néhány más regénykarakter” - mondta akkor. A teljes interjút itt tudjátok visszaolvasni:

Jo Nesbø: A történetmesélés gyakran a manipulálásról szól
Jo Nesbø: A történetmesélés gyakran a manipulálásról szól

A bűnözők az utolsó lázadók – véli Jo Nesbø, aki a múlt hétvégén Budapesten dedikálta legújabb könyvét, a Vér a havont. Utóbbi hőse egy diszlexiás bérgyilkos, aki azt a megbízást kapta, hogy nyírja ki a főnöke feleségét (kritikánk róla ITT olvasható). Leghíresebb karaktere ugyanakkor az alkoholista rendőr, Harry Hole, aki legutóbb a Police című kötetben bukkant fel (ITT írtunk róla). Nesbø szerint mindegyik könyve a kívülállókról szól, függetlenül attól, hogy krimiről vagy gyerekkötetről van szó. Írás közben tudatosan manipulálja az olvasókat, akik ezt még élvezik is. Saját bevallása szerint „mindig ír”, Budapesten is szakított erre időt, íráshoz a kedvenc helyei azonban a repterek. A Könyvesblognak adott interjújában sokat elárult arról, ő maga hogyan ír, de kiderült, mit gondol a könyvei megfilmesítéséről, és az is, hogy mi volt az, amit mindenképp ő szeretett volna beleírni a gyerekeknek szóló Doktor Proktor-történetekbe.

Tovább olvasok

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. 

...
Kritika

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbo új könyve, A birodalom egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. 

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

Sorozatot készít az HBO Jo Nesbo egyik legizgalmasabb thrilleréből, A fiúból, Jake Gylllenhaal főszereplésével.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni