Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

ro | 2022. október 06. |

Várhatóan jövő márciusban jelenik meg magyarul Jo Nesbo Harry Hole-sorozatának legújabb része, a Vérhold. Norvégiában augusztusban jelent meg (Blodmåne címmel), és ez a kötet már a tizenharmadik a sorban.

A Vérholdban Harry Hole, akinek oslói élete darabokra hullott, már  Los Angelesben próbál boldogulni, ám közben Norvégiában két fiatal nőnek nyoma vész, őket később holtan találják. Az egyetlen kapocs közöttük, hogy ugyanazon a bulin vettek részt, amit egy hírhedt üzletember, egy ismert ingatlanmágnás tartott. Katrine Bratt be akarja vonni a nyomozásba Harry Holét - mint az ország első számú sorozatgyilkosság-szakértőjét -, de a rendőrfőnök erről hallani sem akar. A gyanúba keveredett üzletember ugyancsak Harryhoz fordul: mint magánnyomozót szeretné felbérelni, hogy tisztázhassa magát a vádak alól. A férfi először visszautasítja a felkérést, ám egy váratlan fordulat miatt  mégis igent mond. Oslóba utazik, és hevenyészett csapatával, amely egy kokainnal seftelő gyerekkori barátból, egy korrupt rendőrből és egy rákbeteg pszichológusból áll, nekilát felgöngyölíteni az ügyet.

A kötetet Sulyok Viktória fordítja magyarra, az első mondata pedig ez lesz:

„– Oslo – felelte a férfi, és a szájához emelte a whiskyspoharat.”

A kötet norvég megjelenésekor készült Nesbovel egy rövid interjú, ami a honlapján is elérhető. Ebből kiderül, hogy 25 éve jelent meg a sorozat első kötete, a 13. könyv ugyanakkor nemcsak gyilkosságról, hanem szerelemről, érzelmekről, kapcsolatokról is szól, igaz, utóbbiak mindig is összetett dolgok voltak Harry Hole életében. Nesbo ezt azzal magyarázta, hogy amikor a nyomozója kötődni kezdett valakihez, az általában több fájdalmat, mint örömöt szerzett számára.

A sorozat tizenkettedik könyve a Kés volt, arról ITT írtunk. Nesbo pár éve egy videóinterjúban mesélt arról, melyek a kedvenc Harry Hole-könyvei, pár éve pedig a Könyvesnek adott interjújában azt mondta, hogy a Vörösbegy című kötet írásakor kidolgozott egy teljes történetszálat Harry Holenak. Ahogy akkor fogalmazott, a karakterben benne van még pár regény, de azt nem árulta el, hogy mennyi. „Azt mindenesetre kijelenthetem, hogy egyszer be fogom fejezni, és ha vége, akkor teljesen vége lesz. Egészen biztosan nem fog úgy visszatérni, mint néhány más regénykarakter” - mondta akkor. A teljes interjút itt tudjátok visszaolvasni:

Jo Nesbø: A történetmesélés gyakran a manipulálásról szól
Jo Nesbø: A történetmesélés gyakran a manipulálásról szól

A bűnözők az utolsó lázadók – véli Jo Nesbø, aki a múlt hétvégén Budapesten dedikálta legújabb könyvét, a Vér a havont. Utóbbi hőse egy diszlexiás bérgyilkos, aki azt a megbízást kapta, hogy nyírja ki a főnöke feleségét (kritikánk róla ITT olvasható). Leghíresebb karaktere ugyanakkor az alkoholista rendőr, Harry Hole, aki legutóbb a Police című kötetben bukkant fel (ITT írtunk róla). Nesbø szerint mindegyik könyve a kívülállókról szól, függetlenül attól, hogy krimiről vagy gyerekkötetről van szó. Írás közben tudatosan manipulálja az olvasókat, akik ezt még élvezik is. Saját bevallása szerint „mindig ír”, Budapesten is szakított erre időt, íráshoz a kedvenc helyei azonban a repterek. A Könyvesblognak adott interjújában sokat elárult arról, ő maga hogyan ír, de kiderült, mit gondol a könyvei megfilmesítéséről, és az is, hogy mi volt az, amit mindenképp ő szeretett volna beleírni a gyerekeknek szóló Doktor Proktor-történetekbe.

Tovább olvasok

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jo Nesbo és Greta Thunberg szerint több könyvben és filmben kéne foglalkozni a klímakatasztrófával

A klímaválságról és a kreatív ipar felelősségéről beszélgetett Jo Nesbo és Greta Thunberg az Edinburgh TV Festival 2021 keretében. 

...
Kritika

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbo új könyve, A birodalom egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. 

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

Sorozatot készít az HBO Jo Nesbo egyik legizgalmasabb thrilleréből, A fiúból, Jake Gylllenhaal főszereplésével.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Meghalt Ragályi Elemér

...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad