Csempéssz egy kis életörömöt a napjaidba James Baldwin kedvenc zenéivel!

Csempéssz egy kis életörömöt a napjaidba James Baldwin kedvenc zenéivel!

A kurátor Ikechúkwú Onyewuenyi 32 órás lejátszási listát állított össze a Spotify-on Baldwin lemezgyűjteményéből.

sa | 2021. július 01. |

Amikor az ötvenes években James Baldwin amerikai fekete író - akinek a művei ma is nagyon aktuálisak - egy svájci faluba költözött, hogy befejezze Go Tell It on the Mountain című első regényét, két Bessie Smith-lemezt vitt magával. Nem véletlenül, egy esszéjéban Baldwin később kifejtette, hogy az énekesnő az írásban is inspirálta, hogy visszaemlékezzen mindarra, amit hallott, látott és érzett, és amit mélyen eltemetett magában.

A Los Angeles-i Hammer Museum kurátora, Ikechúkwú Onyewuenyi most ezt az elemi inspirációs forrást akarja az írók új generációjával megismertetni - mégpedig egy 32 órás, 478 dalból álló Spotify-lista segítségével, amit Baldwin lemezgyűjteménye alapján állított össze.

“Baldwin a dolgozószobáját »kínzókamraként« emlegette. Mind találkoztunk az alkotói válság pillanataival, amikor leülni írni olyan, mintha a vérünket vennék. Ezt a kínzó folyamatot győzte le Baldwin ezekkel a lemezekkel”

- mondta Onyewuenyi a Hyperallergicnek.

Onyewuenyi akkor állította össze a lejátszási listát, mikor Baldwin utolsó darabja, a The Welcome Table után kutatott - az író ezen dolgozott haláláig. Baldwin az 1970-es években telepedett le a dél-franciaországi Saint-Paul-de-Vence településen, a háza mindig nyitva állt a barátai előtt, így olyan hírességek fordultak meg nála, mint  Sidney Poitier, Nina Simone, Josephine Baker, Miles Davis és Ray Charles. (Ebben az időszakban egy rövid portréfilmet is készítettek róla, ami végül nem került adásba, most viszont megnézheted.)

Az otthona - a végakaratával ellentétben - soha nem válhatott a fekete írók menedékévé, sőt, a nagyobb részét egy építkezés miatt lebontották. A településen viszont létrehoztak egy íróknak fenntartott házat, ami emlékhelyként is szolgál - mindkettőt a nemzetközi non-profit szervezet a La Maison Baldwin finanszírozza. Ők osztották meg azokat a fotókat is, amiken Baldwin lemezei szerepelnek, és amik alapján Onyewuenyi a listát összeállította.

Igaz, a lista nem teljes, mert a Spotify-on egyelőre nincs fent Lou Rawls When the Night Comes (1983) és ay Charles’s Sweet & Sour Tears (1964) című albuma. A kurátor viszont úgy véli, van ebben a tökéletlenségben, hiányban valami szépség is.

A “Chez Baldwin” című listát itt találod és hallgathatod meg.

Vagy itt:

Baldwin egyik leghíresebb műve a Ha a Beale utca mesélni tudna, amely magyarul korábban Ha a néger utca mesélni tudna címmel jelent meg az Európa Modern Könyvtár-sorozatában. Az eredetileg 1974-ben megjelent műből Barry Jenkins (Holdfény) forgatott filmet, 2019-ben pedig Mesterházi Mónika újrafordításában adta ki a Magvető. Cikkünket it olvashatod róla.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sosem vetített portréfilm került elő James Baldwinról

1979-ben forgattak egy tízperces portréfilmet James Baldwinról, amely végül sosem került adásba, most viszont bárki megnézheti.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Nagy

James Baldwin – Időtlen és kilátástalanságában is optimista

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Hírek
...
Hírek

Ferrante a hírnév elkerülésével érzi magát teljesen szabadnak

...
Hírek

2022 szava a gaslighting vagyis a gázláng-effektus lett

...
Hírek

Bob Dylan bocsánatot kért, amiért nem saját kezűleg írta alá limitált példányszámban eladott könyveit

...
Könyves Advent

A szólásszabadságtól a génrégészeten át az immunrendszerig: ezeket a tényirodalmi köteteket ajánljuk karácsonyra

...
Hírek

Mégis megjelent Moldova György utolsó könyve

...
Könyves Advent

Csuja Imre és Für Anikó előadásában is hallhatunk verset a kisföldalattin

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

...
Hírek

Radnóti Miklós fotójára és az ifjú Jókai versfordítására is licitálhatunk decemberben

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

...
Kritika

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

Werner Herzog első regényének hőse a hiábavalóság és a megszállottság hérosza, Onoda Hiroo, aki a második világháború után még 29 évig folytatta a küzdelmet egy szigeten. A Dereng a világ éppúgy szól a narratívák erejéről, mint az idő illúziójáról. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
vl

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

...
Karádi Gergő

“Minek kéne bármin is izgulni?” - MAMMT: Okos, hülye

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv