James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

Könyves Magazin | 2020. június 12. |

A George Floyd halála miatti tiltakozások az elmúlt hetekben nagyban kihatottak arra, mit olvasnak mostanában az amerikaiak. Sokkal nagyobb figyelem hárul a fekete szerzőkre, függetlenül attól, hogy kortárs vagy klasszikus alkotókról és művekről van-e szó. Közülük is kiemelkedik James Baldwin, akinek irodalmi kultstátusza már eddig is megkérdőjelezhetetlen volt, ám számítani lehet arra, hogy a könyveire majd az eddigieknél is nagyobb figyelem hárul. Pedig Baldwin szavaira már életében is nagyon odafigyeltek - amikor 1974-ben megjelent a Ha a Beale utca mesélni tudna című kisregénye, kritikájában Joyce Carol Oates dőtlennek nevezte, és az élet ő igazolta.

A cselekményről korábban ezt írtuk: "Főhőse, a 19 éves fekete lány, Tish, épp beszélőre tart a börtönbe, hogy elújságolja szerelmének, a szobrász Fonnynak, hogy gyereket vár. A fiatal fekete férfit egy Puerto Ricó-i nő megerőszakolásával vádolják – a család viszont hisz az ártatlanságában, és tudja azt is, hogy Fony meggyanúsításában vastagon benne volt egy Bell nevű rasszista rendőrtiszt, aki így akart elégtételt venni és bosszút állni egy korábbi sérelemért. A kilátástalanság legmélyebb bugyra ez, ahonnan viszonylag csekély az esélye, hogy bárki kimászhat. Tish azonban nem hagyja, hogy eluralkodjon rajta a reménytelenség. (...) Több síkon futó dráma szemtanúi vagyunk, melyek dinamikáját – a bírósági ügy lehetséges kimenetele mellett – az emberi kapcsolatok váltakozása adja. Baldwin ugyanis az igazságtalan társadalommal szemben épp az érzelmi mikroközösségekben látja a megoldást, családi és baráti kapcsolatok híján ugyanis, üzeni hősein keresztül, az ember könnyen eltűnhet a süllyesztőben – ahogy ez Fonny gyerekkori barátjával, Daniellel is történt." A könyv korábban a hét könyve is volt nálunk.

Ma is erős a 44 éves harlemi kultregény - Könyves magazin

„Nézem magamat a tükörben" - ezzel az egyszerű, már-már banális mondattal kezdődik James Baldwin kisregénye, ez a mondat azonban hamarosan messze túlmutat önmagán. A Ha a Beale utca mesélni tudna fiatal fekete narrátora, Tish, ugyanis a fenti tűéles pillanatban nemcsak egész addigi életével néz szembe, hanem szerelme és családja történetén keresztül metaforikusan szembesít mindannyiunkat egy rendszer igazságtalanságaival és visszásságaival.

Baldwin szavára ugyanakkor nemcsak az olvasók meg az irodalmi élet nagyjai figyeltek, hanem az FBI is. Az Open Culture oldalán megjelent egy rövid animációs videó, ami egyfajta életrajzi gyorstalpalónak is tekinthető - aki most ismerkedik Baldwin életével és munkásságával, annak érdemes végigpörgetnie. Ebben elhangzik egyebee között az is, hogy az FBI egy időben szoros megfigyelés alá vonta az írót, és mintegy 2 ezer dokumentumot állított ki róla. Baldwinnak már fiatalon elege lett a mindennapi rasszizmusból, az egyenlőtlenségből, a szegregációból, és mindössze 24 éves volt, amikor Franciaországba költözött. Korábbi portrécikkünkben erről az időszakról a következőt írtuk: "A kontinensváltás irodalmilag is jót tett neki, Baldwin ugyanis erősen hitt abban, hogy az eltávolodás segít neki abban, hogy írni tudjon az amerikai társadalom visszáságairól. Azt vallotta, hogy ha az ember egyszer csak egy másik civilizációban találja magát, az mindenképp arra készteti majd, hogy alapos vizsgálat alá vegye a sajátját is. Ám nem égetett fel maga mögött minden hidat, figyelemmel kísérte az amerikai eseményeket és aktív részese lett a polgárjogi mozgalmaknak: ha kellett, a jelenlétével tüntetett, ha kellett, az írásaival állt ki a nyilvánosság elé. Kapcsolatban állt az amerikai fekete polgárjogi mozgalmak két ikonikus alakjával, Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel is – igaz, utóbbival ellentétben Baldwin mindig is a békés módszerek híve volt."

James Baldwin - Időtlen és kilátástalanságában is optimista - Könyves magazin

„Minden költő optimista" - nyilatkozta nem sokkal egyik leghíresebb kisregénye megjelenése után James Baldwin a Guardiannek. Igaz, tette még hozzá, ehhez az állapothoz az embernek azért el is kell érnie a kétségbeesés egy bizonyos fokát.

Mindenesetre a szimpla részvétel és megnyilatkozás is elég volt ahhoz, hogy Baldwin az FBI célkeresztjébe kerüljön. Baldwin ugyanakkor erősen hitt abban, hogy minden egyes ember, tekintet nélkül a faji hovatartozásra, elválaszthatatlanul ugyanannak a szociális szövetnek a része, és egyszerre hitt abban, hogy "az emberek a történelem foglyai", mint ahogy abban, hogy "a történelem pedig foglyul esett az emberekben". Baldwin óriási hatással volt kora íróira, Michael Ondaatje pedig a következőket mondta róla: "Ha van Gogh volt a mi tizenkilencedik századi művész-szentünk, akkor Baldwin a huszonegyedik századi".

Forrás: Open Culture

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

...
Kritika

Ma is erős a 44 éves harlemi kultregény

...
Nagy

James Baldwin – Időtlen és kilátástalanságában is optimista

Gyerekirodalom
...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

A Disney+ sorozatot forgat a a Percy Jackson és az olimposziak című regényszériából. A hírt az író, Rick Riordan jelentette be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

Polc

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

...

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

...

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

...