Márquez utolsó, befejezetlen regénye jövőre jelenik meg

Márquez utolsó, befejezetlen regénye jövőre jelenik meg

A kolumbiai író En Agosto Nos Vemos (Augusztusban találkozunk) című, befejezetlen regényéről eddig csak pletykák léteztek, most viszont biztos, hogy jövőre már olvashatják a rajongók - egyelőre spanyolul.

ko | 2023. május 02. |

Régóta keringenek pletykák arról, hogy egy, a közönség által még soha nem látott irodalmi remekmű heverhet a néhai szerző családjának poros széfjében vagy lakat alatt a Texasi Egyetemen. Pénteken a Penguin Random House megerősítette, hogy a kiadatlan Gabriel García Márquez-regény nemcsak létezik, de 2024-ben meg is jelenik Latin-Amerikában.

Az eddig még nem publikált szöveget azóta övezik találgatások, mióta 1999-ben García Márquez egy novellát publikált a kolumbiai Cambio magazinban.

A történet a középkorú Ana Magdalena Bach-ról szól, aki erotikus viszonyba keveredik egy trópusi szigeten, ahová azért érkezik, hogy virágot helyezzen édesanyja sírjára.

Állítólag ez volt az első fejezete a könyvnek, melyen akkoriban dolgozott az író.

Ám miután 2014-ben elhunyt, mindeki úgy gondolta, hogy a mű kiadatlan marad, mert a család nem szeretne befejezetlen alkotást publikálni. "Mostanáig az író két gyermekének álláspontja az volt, hogy nem teszik közzé a szöveget, de úgy tűnik, meggondolták magukat, miután elolvasták a kéziratot" - mondta Jaime Abello, a Gabo Alapítvány igazgatója.

García Márquez fiai pénteken azt nyilatkozták, hogy túl értékesnek tartják a művet ahhoz, hogy elrejtsék Kolumbia és a tágabb világ elől, melyre óriási hatással voltak a szerző mágikus realista történetei.

Ha a járványokról nem is, a várakozásról és a türelemről sokat tud mesélni Márquez regénye

 A bezártság óráit jobb a hírek folyamatos görgetése helyett lenyűgöző olvasmányokkal kitölteni. Ilyen lebilincselő, magával ragadó könyv a Szerelem a kolera idején is.

Tovább olvasok

A nyilvánosságra hozott részletek között szerepel, hogy a könyv körülbelül 150 oldalas lesz, és Ana Magdalena alakja köré szerveződve öt különálló fejezetet tartalmaz majd. Az angol kiadás időpontját egyelőre nem jelentették be. García Márquez a legtöbbet fordított spanyol nyelvű író a világon, kulturális hatása szinte felmérhetetlen. Legismertebb regénye a Száz év magány, a Buendía család története, melynek eseményei egy fiktív, Macondo nevű faluban játszódnak. 

"García Márquez munkáiban egyszerre tudta megragadni Kolumbia mérhetetlen szépségét és megmutatni az ország tragikus, véres történelmét. Az idő múlásával az író jelentősége egyre csak nő. Dosztojevszkijhez, Joyce-hoz és Cervanteshez hasonlóan neki is olyan sajátos stílusa és világnézete volt, mely az egész világra hatást tudott gyakorolni" - mondta Ariel Castillo, a barranquillai Universidad del Atlántico professzora, az író munkásságának vezető szakértője.

Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne
Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne

95 éve született a kolumbiai Gabriel García Márquez Nobel-díjas író, újságíró, politikai aktivista. Mindenkinek mást kínálnak könyvei, az évforduló pedig jó alkalmat adott arra, hogy felelevenítsük saját irodalmi Márquez-élményeinket.

Tovább olvasok

García Márquez öröksége sehol sem látható jobban, mint hazájában, Kolumbiában. Az író felhelyezte az andoki nemzetet az irodalmi térképre, de megváltoztatta önmagáról alkotott képét is, mondja Castillo. A világ legkedveltebb regényeinek megírásával az író felszámolta Kolumbia kisebbrendűségi komplexusát, és megváltoztatta az ország képét a Karib-térségről, ahol García Márquez született. A régiót régóta lenézik, mert kulturálisan alacsonyabb rendű, de a szerző

megvilágította egyedülálló kultúráját és természeti szépségét.

"Két kolumbiai kultúra van: a Márquez előtti és az utáni" - mondta Castillo. A váratlan bejelentés természetesen izgalmat keltett, és kritikai vitákat is indított el arról, hogy a befejezetlen művet kiadják-e posztumusz. 

"Számomra ez nagyszerű hír!" - lelkesedett a kolumbiai író, Juan Gabriel Vásquez. "Úgy kell olvasni, hogy tisztában vagyunk azzal, ez nem egy befejezett mű, és közismert, hogy García Márquez nagyon gondos mesterember volt. De élvezhetjük úgy, ahogy van: egy nagyszerű művész befejezetlen alkotásaként. Nincs ok arra, hogy megfosszanak minket ettől az örömtől."

Forrás: The Guardian


            

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

A kolumbiai García Márquez megelőzte Miguel de Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók

...
Kritika

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

Rodrigo García rendező és forgatókönyvíró megejtően személyes és letisztult memoárban mesél szülei haláláról, elengedésről, gyászról és szeretetről. A Búcsú Gabótól és Mercedestől szembenézés a Nobel-díjas apa, Gabriel García Márquez örökségével, és bepillantást enged abba is, kik voltak ők családként. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Gabriel García Márquez fia halálról, veszteségről, apai örökségről ír

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

...
ko

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?