Márquez utolsó, befejezetlen regénye jövőre jelenik meg

Márquez utolsó, befejezetlen regénye jövőre jelenik meg

A kolumbiai író En Agosto Nos Vemos (Augusztusban találkozunk) című, befejezetlen regényéről eddig csak pletykák léteztek, most viszont biztos, hogy jövőre már olvashatják a rajongók - egyelőre spanyolul.

ko | 2023. május 02. |

Régóta keringenek pletykák arról, hogy egy, a közönség által még soha nem látott irodalmi remekmű heverhet a néhai szerző családjának poros széfjében vagy lakat alatt a Texasi Egyetemen. Pénteken a Penguin Random House megerősítette, hogy a kiadatlan Gabriel García Márquez-regény nemcsak létezik, de 2024-ben meg is jelenik Latin-Amerikában.

Az eddig még nem publikált szöveget azóta övezik találgatások, mióta 1999-ben García Márquez egy novellát publikált a kolumbiai Cambio magazinban.

A történet a középkorú Ana Magdalena Bach-ról szól, aki erotikus viszonyba keveredik egy trópusi szigeten, ahová azért érkezik, hogy virágot helyezzen édesanyja sírjára.

Állítólag ez volt az első fejezete a könyvnek, melyen akkoriban dolgozott az író.

Ám miután 2014-ben elhunyt, mindeki úgy gondolta, hogy a mű kiadatlan marad, mert a család nem szeretne befejezetlen alkotást publikálni. "Mostanáig az író két gyermekének álláspontja az volt, hogy nem teszik közzé a szöveget, de úgy tűnik, meggondolták magukat, miután elolvasták a kéziratot" - mondta Jaime Abello, a Gabo Alapítvány igazgatója.

García Márquez fiai pénteken azt nyilatkozták, hogy túl értékesnek tartják a művet ahhoz, hogy elrejtsék Kolumbia és a tágabb világ elől, melyre óriási hatással voltak a szerző mágikus realista történetei.

Ha a járványokról nem is, a várakozásról és a türelemről sokat tud mesélni Márquez regénye

A félelem és a bizonytalanság teljes eluralkodásának vagyunk tanúi ezekben a napokban. Újabb és újabb rendelkezéseket igyekszünk betartani, percről percre alakítjuk át az életünket, minden gondolatunk a járvány körül forog, és ha nem csak a hihetetlen mennyiségben ránk zúduló hírtömeget böngésszük, akkor is olyan olvasmányokhoz nyúlunk, melyek valamiképpen aktuálisak lehetnek.  Albert Camus regénye,  A pestis például reneszánszát éli, de biztosan van olyan olvasó is, aki García Márquez Szerelem a kolera idején című nagyregényét veszi majd kézbe, remélve, hogy megérthet valamit az emberi életről a járványok alatt. A vaskos kötet azonban címe ellenére alig, mindössze néhány oldalon foglalkozik a kolerával, mégsem okoz csalódást, mert olyasmiről szól, ami nagyon is fontos most: a várakozásról, a türelemről és az élet halállal szembeni határtalanságáról.

Tovább olvasok

A nyilvánosságra hozott részletek között szerepel, hogy a könyv körülbelül 150 oldalas lesz, és Ana Magdalena alakja köré szerveződve öt különálló fejezetet tartalmaz majd. Az angol kiadás időpontját egyelőre nem jelentették be. García Márquez a legtöbbet fordított spanyol nyelvű író a világon, kulturális hatása szinte felmérhetetlen. Legismertebb regénye a Száz év magány, a Buendía család története, melynek eseményei egy fiktív, Macondo nevű faluban játszódnak. 

"García Márquez munkáiban egyszerre tudta megragadni Kolumbia mérhetetlen szépségét és megmutatni az ország tragikus, véres történelmét. Az idő múlásával az író jelentősége egyre csak nő. Dosztojevszkijhez, Joyce-hoz és Cervanteshez hasonlóan neki is olyan sajátos stílusa és világnézete volt, mely az egész világra hatást tudott gyakorolni" - mondta Ariel Castillo, a barranquillai Universidad del Atlántico professzora, az író munkásságának vezető szakértője.

Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne
Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne

95 éve ezen a napon született Gabriel García Márquez Nobel-díjas író, újságíró, politikai aktivista. Könyvei Kolumbia leghíresebb kulturális exportcikkei mind a mai napig. Élete és munkássága évtizedek óta rengeteg olvasót vonzanak, könyvei számos szerzőt inspiráltak világszerte - a magyarok közül Vámos Miklós könyvet is írt Márkez meg én címmel (és korábbi interjúnkban is mesélt az életműhöz való viszonyáról), de például Szűcs Péter Dharma című regényének bemutatóján is szóba került a kolumbiai író, pontosabban a Szerelem kolera idején című regénye - amelyet amúgy mi is újraolvastunk a koronavírus-járvány alatt. Mindenkinek mást kínál Márquez, az évforduló pedig jó alkalmat adott arra, hogy felelevenítsük saját irodalmi Márquez-élményeinket.

Tovább olvasok

García Márquez öröksége sehol sem látható jobban, mint hazájában, Kolumbiában. Az író felhelyezte az andoki nemzetet az irodalmi térképre, de megváltoztatta önmagáról alkotott képét is, mondja Castillo. A világ legkedveltebb regényeinek megírásával az író felszámolta Kolumbia kisebbrendűségi komplexusát, és megváltoztatta az ország képét a Karib-térségről, ahol García Márquez született. A régiót régóta lenézik, mert kulturálisan alacsonyabb rendű, de a szerző

megvilágította egyedülálló kultúráját és természeti szépségét.

"Két kolumbiai kultúra van: a Márquez előtti és az utáni" - mondta Castillo. A váratlan bejelentés természetesen izgalmat keltett, és kritikai vitákat is indított el arról, hogy a befejezetlen művet kiadják-e posztumusz. 

"Számomra ez nagyszerű hír!" - lelkesedett a kolumbiai író, Juan Gabriel Vásquez. "Úgy kell olvasni, hogy tisztában vagyunk azzal, ez nem egy befejezett mű, és közismert, hogy García Márquez nagyon gondos mesterember volt. De élvezhetjük úgy, ahogy van: egy nagyszerű művész befejezetlen alkotásaként. Nincs ok arra, hogy megfosszanak minket ettől az örömtől."

Forrás: The Guardian


            
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

A kolumbiai García Márquez megelőzte Miguel de Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók

...
Kritika

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

Rodrigo García rendező és forgatókönyvíró megejtően személyes és letisztult memoárban mesél szülei haláláról, elengedésről, gyászról és szeretetről. A Búcsú Gabótól és Mercedestől szembenézés a Nobel-díjas apa, Gabriel García Márquez örökségével, és bepillantást enged abba is, kik voltak ők családként. Ez a hét könyve.

...
Hírek

Gabriel García Márquez fia halálról, veszteségről, apai örökségről ír

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.