Forgách András regénye is esélyes a Jean Monnet-díjra

Forgách András regénye is esélyes a Jean Monnet-díjra

ro | 2022. március 18. |
Forgách András
Élő kötet nem marad - Bővített kiadás, új fejezetekkel
Jelenkor, 2018, 356 oldal
-

Forgách András Élő kötet nem marad című regénye tavaly jelent meg franciául Fils d’espionne címmel Joëlle Dufeuilly fordításában. A Jelenkor a Facebook-oldalán írta most meg, hogy a kötet esélyes a Jean Monnet-díjra. Az 1995-ben alapított elismerést minden évben egy olyan európai mű szerzőjének ítélik oda, akinek az előző esztendőben franciául írt vagy franciára fordított könyve jelent meg. Az idei listára a zsűri, amelynek Gérard de Cortanze az elnöke, 10 különböző országból 11 címet választott ki. Az elismerést, amelyet Charente megye közgyűlése támogat és 5 ezer euró jutalommal jár, Cognac településen adják át a novemberi irodalmi fesztiválon.

A kötet 2015-ben jelent meg eredetileg magyarul, akkor ezt írtuk róla: "A szerző kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától szülei, Forgách Marcell és Avi-Shaul Bruria aktáit, amelyekből két, számára idegen figura élettörténete bontakozik ki. Pápai néven szervezték be apját, majd annak súlyos depressziója miatt rögtön a héberül beszélő feleségét állították csatasorba Pápainé néven". Az Élő kötet nem maradnak 2018-ban jelent meg a bővített kiadása, amelyben helyet kapott a külföldi kiadásokban is szereplő két új novella: a London, 1962 és A budai vár alatt.

Forgách András Élő kötet nem marad című regénye immár 15 nyelven jelent meg, pár éve felkerült a holland Europese Literatuurprijs hosszú listájára, és 2019 tavaszán jól szerepelt a német Südwestrundfunk (SWR) toplistáján is. "Forgách András könyvének külföldi sikere egyébként egyike azoknak a történeteknek, amely hasonlít arra, ahogy egy nagy ország irodalmának exportálása zajlik a világban" - írtuk a magyar könyvek külföldi sikereiről szóló cikkünkben, amelyet itt olvashattok:

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?
Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

Az elmúlt hetekben az évtized könyveit vizsgáltuk, listába szedtük a világirodalmi és a magyar megjelenéseket, külön figyelmet szenteltünk a gyerekkönyveknek, és nagy cikkben elemeztük a gyerekirodalmi trendeket. Az elmúlt évtized külföldi sikereket is tartogatott a magyar szerzőknek - de vajon hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker? Ez az a kérdés, amelyre a világ összes könyves szakembere, szerzője és kiadója hiába próbálja megtalálni a választ. Még nehezebb a helyzet, ha egy olyan kis nyelven íródott könyv sikerének a kulcsát keressük, mint a magyar. Kertész Imre, Nádas Péter, Konrád György, Krasznahorkai László, Esterházy Péter könyvei hosszú évek óta nagy elismertségnek örvendenek, sőt az utóbbi tíz évben több más magyar szerzőre is felfigyeltek külföldön. Megnéztük, kik azok a magyar kortárs írók, akik a legnagyobb sikereket érték el az utóbbi tíz évben külföldön.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Forgách András: Nádasnál nem fogy el az anyag, mert rengeteg dolgot el tud titkolni - #olvassnádast Ott Annával

Forgách András az első pillanattól mindent értett a Párhuzamos történetekben, természetes közege volt. Ott Anna kérdezte.

...
Nagy

Egy író otthonra talál – Forgách András Kanadában

...
Hírek

Forgách András könyvének trailere egy hollywoodi film ajánlójának is elmenne

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!