Egy író otthonra talál – Forgách András Kanadában

Valuska László | 2018. október 31. |

„Vannak dolgok, amiket csak akkor érthetünk meg, ha velünk történnek. Nincs semmi más mód kilesni őket. Csak maga a történés ad felvilágosítást arról, hogy mi is történt valójában. Lehetnek róla elképzeléseink, hogyha elég bátor és vad a fantáziánk, de csak akkor értjük meg, ha ténylegesen megtörténik.” – írja Forgách András az Élő kötet nem marad című regényében, amiről interjúztunk a szerzővel, írtunk a könyvről. És az, hogy mi történik egy magyar íróval és a könyvével, ha a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerül, azt is nehéz elképzelnünk. Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója és a Sárközy és Halmos Irodalmi Ügynökség vezetője a kanadai kiadás megjelenéséről küldött exkluzív képriportot a Könyvesblognak.

A Toronto International Festival of Authors 1974 óta már száz ország 9000 szerzőjét látta vendégül. A 11 napos fesztiválnak a Harbourfront Centre ad otthont. Mivel csak egy hétre jöttünk, lemaradunk az október 20-i beszélgetésről a jamaikai Marlon Jamesszel (A Brief History of Seven Killings, Man Booker, 2015), ami az egyik legvonzóbb program. Viszont cserébe rögtön várják Andrást a dedikálandó könyvek a fesztiválvendégek találkozási helyszínéül szolgáló helyiségben, a Miss Lou's Room-ban (a névadó Louise Bennett-Coverley szintén jamaikai mesélő volt, aki egy komfortos szobányi nyomot hagyott Toronto kikötőnegyedének kultúrcentrumában).

img_0112.jpg

Egy író akkor találhat otthonra egy idegen országban, ha azt az ottani kiadója berendezi neki, erre rajta kívül senki nem hivatott. Andrásnak pedig csodálatos kiadója van a kanadai Penguin vezetője, Nicole Winstanley személyében, aki a nemzetközi mamutvállalat Hamish Hamilton imprintjénél jelentette meg a könyvét (többek közt Arundhati Roy, Zadie Smith, Roberto Bolaño, Philip Roth és Jonathan Safran Foer illusztris társaságában). Vele ebédeltünk a révkomáromi születésű világhírű producer, Ivan Reitman éttermében, a Montecitóban. 

img_0113.JPG

A fesztiválszervezők minden meghívott külföldi írót és kiadót elutaztatnak a Niagara-vízeséshez, majd megebédeltetik őket a kanadai bortermelés epicentrumában, a Niagara-on-the-Lake nevű településen. 

img_0190.jpg

És akinek van kedve, megnézheti a közkönyvtárban Patrick deWittet, a kanadai irodalom fenegyerekét, akinek Testvérlövészek (Libri Kiadó) című regényéből Jacques Audiard rendezett nagy sikerű filmet, amit épp most vetítenek a kanadai mozik. A bemutató közben a közel 300 néző háta mögött hajléktalanok járnak be a mosdóba vagy épp melegedni. Kanadai közkönyvtár, Patrickhez nem is illene más közeg. French Exit című új regénye megjelenésekor máris felkerült a toplistákra, a Lucien Minor kalandos utazása című második regényét pedig épp a héten jelentettük meg magyarul.

img_0100.jpg

Csütörtökön András mesterkurzust tartott a torontói egyetem írásszakos hallgatóinak. Majd a konzuli rezidencián fogad bennünket Palkovits Valér főkonzul (a képen András könyvével a kezében), körülötte balról haladva Demeter-Pintér Mariann, Kenyeres János professzor és felesége, a fiam, valamint Forgách András és én. És ha már: a képek nagy részét a fiam készítette, mert nekem általában utólag jut eszembe, hogy fényképeznem kellett volna.

20181025_202912_1.jpg

Ha egy író arra is kíváncsi, mennyire sikerült a kiadójának meggyőzni a kereskedőket a könyve várható sikeréről, érdemes megnéznie a bolti kihelyezéseket. Így találkozik az Élő kötet nem marad (The Acts of My Mother) reménybeli kanadai olvasójával Torontó talán legnagyobb könyvesboltjában, az Eaton plázabeli Indigóban. 

sarkozy_forgach.JPG

A szabadnapunkat kihasználva autót bérlünk, és egyik legjobb barátunkkal, az Anansi (Gárdos Péter kanadai kiadója) főszerkesztőjével kirándulni indulunk. Ez az ő jegye a szombati könyvbemutatóra, mi pedig örömmel konstatáljuk, hogy a kiadók látogatják a konkurencia rendezvényeit.

img_0177.jpg

Betérünk egy irokéz falumúzeumba, hogy megnézzük, hogyan élt a „hosszúház” népe a Crawford-tó partján.

img_0121.jpg

A szombati bemutatón András Eleanor Wachtel kérdezi, akinek műsorát, Authors & Company legalább másfél millió ember hallgatja Kanadában, és ennek beszélgetésnek a szerkesztett változatát is sugározni fogja a CBC. De már ide, a Fleck Dance Theatre-ben tartott bemutatóra is több mint százan vettek jegyet, sőt, minden könyv elfogy, mikor András dedikál.

img_0194.JPG

Ez a lenti kép nemcsak a középen ülők miatt kívánkozik ide, hanem bal sarokban az a kis fényes pont a lényeg. Ez a „PEN Empty Chair”, melyen hagyományosan egy olyan író/művész „ül”, aki politikai okból nem lehet jelen a világ fesztiváljain (többnyire, mert valóban bebörtönözve ül vagy megölték azért, mert azt mondta, amit gondol vagy azt tette, amit tennie kellett). A színpadon látható üres szék ezen az estén Oleg Sentsov ukrán filmrendezőé.

img_0189.JPG

És végül ünnepelünk. Bár, ez a kép, az igazat megvallva, nem pontosan ezen az ünneplésen készült, hanem az egyik előző napon, egy haiti vacsora és rumozás után, de messziről jött ember azt mutat, amit akar.

img_0077.jpg

Az Élő kötet nem marad-turné novemberben a brüsszeli könyvvásáron folytatódik, a holland kiadás (Cossee kiadó) akkorra kerül a boltokba. Januárban pedig András Barcelonába utazik, ahol az Anagrama gondozásában jelenik meg. Addigra a szerző könyvespolcán ott lesz az első és a második, bővített magyar kiadás, az olasz, az angol, a horvát, a kanadai, a holland és a spanyol kiadás. Ezt követően még legalább tucatnyi ország vár rá, na, meg egy mozifilm.

Sárközy Bence