Forgách András könyve egy rangos német toplista élére került

Forgách András könyve egy rangos német toplista élére került

.konyvesblog. | 2019. március 28. |

_dsc6999.jpg

Fotó: Stefan Hopf © Collegium Hungaricum Berlin

Forgách András Élő kötet nem marad című könyve lett az első helyezett a német Südwestrundfunk (SWR) áprilisi toplistájánAz Akte geschlossen. Meine Mutter, die Spionin címmel megjelent kötet (amelyet Terézia Mora fordított németre) harminc kritikus véleménye alapján került a lap listájának élére, 73 ponttal. (Kritikánk a könyvről ITT, a Forgách Andrással készített interjúnk pedig ITT olvasható.)

A könyv értékelésénél – a németek által már jól ismert – Esterházy Péterre utalnak, aki a Harmonia caelestis című regényét követően a Javított kiadásban írta meg mindazt, amit apja ügynöki múltjáról megtudott. Az ajánlásban azt írják, Forgách András 1952-ben született, így ugyanahhoz a generációhoz tartozik, mint Esterházy, és Magyarország kulturális életének egyik legfontosabb figurája. Mint írják a két írónak hasonló dolgokat kellett megtapasztalniuk. Forgách az édesanyja halála után fedezte fel, hogy ez a gyönyörű és intelligens nő besúgó volt és még a saját fia után is kémkedett.  

Minden családregény a végtelenségig bővíthető

Miután Forgách András kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából a szülei aktáit, azzal szembesült, hogy előbb az édesapját, majd mikor ő súlyos depressziója miatt már nem volt képes ellátni a feladatát, az édesanyját is beszervezték.

Az SWR toplistájáról minden hónapban egy harminc tagú, irodalomkritikusokból álló zsűri dönt. Az összeállításba azok a könyvek kerülnek be, amelyeket legszívesebben ajánlanak az olvasók figyelmébe. A listára csak német nyelvű, vagy németre fordított könyvek kerülhetnek fel, és csak olyanok, amelyek az adott hónapban jelentek meg. Magyar írók közül korábban Nádas Péter és Dragomán György könyvei szerepeltek a rangos összeállításban (Forgách András kommentje alapján: Kertész Imre, Esterházy Péter, Garaczi László, Dalos György is szerepeltek a listán többször, Kertész és Esterházy első helyen is - a szerk.).